Kesihatan

Perbezaan Antara Myoma dan Cyst yang Perlu Anda Ketahui

Sebilangan orang mungkin tidak mengetahui perbezaan antara fibroid dan sista. Sebenarnya, tidak sedikit yang menganggap kedua-duanya sebagai keadaan yang sama. Sebenarnya, fibroid dan sista mempunyai sebab dan cara penanganan yang berbeza.

Perbezaan antara fibroid dan sista secara amnya dapat dilihat dari bentuk dan lokasinya. Myoma adalah pertumbuhan sel yang jinak dari dinding otot rahim, sementara kista adalah benjolan yang dapat tumbuh di hampir mana-mana bahagian badan, termasuk ovari.

Inilah yang menyukarkan kebanyakan orang membezakan antara fibroid dan kista, terutamanya jika sista tumbuh di ovari. Berbeza dengan fibroid, yang umumnya padat, kista lebih seperti kantung yang boleh mengandungi darah, nanah, udara, atau tisu badan.

Perbezaan Antara Myoma dan Cyst Berdasarkan Sebabnya

Punca kemunculan fibroid dan sista tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko seseorang mengalami kedua-dua keadaan, termasuk:

Genetik

Faktor genetik atau keturunan juga mempengaruhi penampilan fibroid atau sista. Ini bermaksud, anda berpotensi mengembangkan fibroid atau kista, jika anda mempunyai saudara kandung, ibu, nenek, atau ahli keluarga darah lain yang mempunyai sejarah fibroid atau sista.

Hormon

Hormon estrogen dan progesteron yang dihasilkan secara berlebihan di ovari boleh mencetuskan pertumbuhan fibroid. Sementara itu, sista pada ovari, misalnya di PCOS, lebih berisiko bagi wanita yang mempunyai tahap hormon androgen yang tinggi.

Umur haid pertama terlalu awal

Pembentukan myoma juga berkaitan dengan usia pada saat haid pertama pada wanita. Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang haid terlalu awal atau sebelum usia 10 tahun, mempunyai risiko lebih tinggi terkena fibroid.

Mioma atau sista umumnya tidak berbahaya, tetapi keadaan ini kadang-kadang boleh menyebabkan aduan yang menjengkelkan. Dalam kes tertentu, kista juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, seperti jangkitan, keradangan, atau gangguan fungsi organ di mana kista muncul.

Perbezaan Antara Myoma dan Cyst Berdasarkan Gejala

Pertumbuhan fibroid dan sista selalunya tidak simptomatik, terutamanya jika ia kecil atau dalam jumlah kecil. Gejala fibroid umumnya bergantung pada lokasi kista atau myoma, saiznya, dan jumlah fibroid yang terbentuk.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, permulaan fibroid boleh dicirikan oleh pendarahan faraj, sakit pelvis, sakit perut, sakit semasa hubungan seksual atau haid, dan kerap membuang air kecil. Kadang kala, fibroid juga menyukarkan wanita hamil.

Gejala kista juga boleh berbeza-beza, bergantung pada lokasi di mana kista muncul. Sama seperti fibroid, kista biasanya jinak dan tidak selalu menimbulkan gejala yang biasa. Walau bagaimanapun, kista kadang-kadang boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti sakit atau benjolan di mana kista tumbuh.

Oleh itu, untuk menentukan sama ada anda mempunyai fibroid atau sista, anda perlu menjalani pemeriksaan kepada doktor.

Rawatan Myoma dan Cyst

Setelah anda didiagnosis dengan fibroid atau sista, doktor boleh melakukan beberapa rawatan.

Untuk fibroid dan sista yang kecil dan tidak menyebabkan simptom, doktor secara amnya hanya akan memantau keadaannya dan meminta anda menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala (berjaga-jaga menunggu).

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai simptom yang teruk atau menyebabkan masalah kesihatan tertentu, seperti anemia kerana pendarahan faraj yang kerap, sakit, atau kesukaran untuk hamil, doktor anda boleh merawat fibroid atau sista anda.

Untuk menghilangkan myoma, doktor akan memberi anda ubat, seperti pil kawalan kelahiran. Sekiranya fibroid bertambah besar atau lebih banyak, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan membuang fibroid. Sementara itu, rawatan sista secara amnya hanya dapat dilakukan melalui pembedahan atau pembedahan.

Myoma dan sista adalah dua keadaan yang berbeza, tetapi kadang-kadang gejalanya serupa dan umumnya jinak. Namun, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Oleh itu, anda perlu menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala kepada doktor untuk mengetahui sama ada terdapat fibroid atau sista di badan anda, terutamanya jika anda mempunyai simptom atau mengalami aduan tertentu. Sekiranya myoma atau sista dikesan, doktor boleh segera mengambil rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found