Keluarga

Mengambil nota! Ini adalah 5 perkara yang boleh menjadikan pil kawalan kelahiran tidak berkesan

Mungkin anda pernah mendengar cerita bahawa pengambilan pil kawalan kelahiran tidak selalu berkesan untuk mencegah kehamilan. Sebelum menyalahkan pil kawalan kelahiran, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa perkara yang dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran.

Pil kawalan kelahiran sebenarnya lebih daripada 90% berkesan untuk mencegah kehamilan, bahkan hingga 99% jika digunakan dengan betul dan teratur. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan keberkesanan pil kawalan kelahiran daripada berkurang.

Pelbagai sebab pil kawalan kelahiran tidak berkesan

Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran dan tidak merancang untuk hamil, perhatikan perkara ini. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan pil kawalan kelahiran gagal mencegah kehamilan:

1. Terlupa mengambil pil kawalan kelahiran

Pil kawalan kelahiran berfungsi dengan mengekalkan tahap hormon badan. Lupa mengambil pil kawalan kelahiran dapat membuat kadar hormon turun dengan cepat. Keadaan ini boleh menyebabkan ovulasi.

Ovulasi, atau pembebasan telur, dapat meningkatkan peluang anda hamil. Risiko kehamilan meningkat jika anda terlepas dua atau lebih pil kawalan kelahiran berturut-turut. Perkara yang sama berlaku jika anda tidak mula mengambil pil kawalan kelahiran baru dengan segera setelah paket pil kawalan kelahiran sebelumnya selesai.

2. Tidak meminumnya dengan kerap

Tidak mengambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama boleh mempengaruhi tahap hormon dalam badan anda dan meningkatkan peluang anda hamil, terutama jika sudah melebihi 24 jam sejak pil terakhir anda.

3. Pil belum diserap oleh badan

Muntah selepas mengambil pil kawalan kelahiran menjadikan kandungan hormon dalam pil ini tidak dapat diserap oleh badan. Sekiranya anda tidak mendapat pil pengganti untuk muntah, kadar hormon akan turun secara tiba-tiba, yang boleh mencetuskan ovulasi.

4. Ambil makanan tambahan atau ubat lain pada masa yang sama

Keberkesanan pil kawalan kelahiran dapat dikompromikan jika anda mengambilnya bersamaan dengan ubat lain, seperti jenis ubat anti-sawan, antibiotik, dan antijamur tertentu; atau makanan tambahan, seperti alfalfa, bawang putih, dan makanan tambahan biji rami.

5. Minum alkohol

Sebenarnya, pengambilan pil kawalan kelahiran dengan alkohol tidak mempengaruhi metabolisme pil kawalan kelahiran di hati dan meningkatkan peluang untuk hamil. Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko lupa mengambil pil kawalan kelahiran anda tepat pada waktunya dan menggunakan kondom.

Petua untuk pil kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan

Agar rancangan untuk menunda kehamilan tidak gagal, ada beberapa petua yang perlu anda lakukan untuk menjadikan pil kawalan kelahiran berkesan, termasuk:

  • Ambil pil kawalan kelahiran tepat pada waktunya, setiap hari dan pada masa yang sama. Tetapkan penggera untuk mengingatkan anda bila perlu.
  • Ambil 1 dos dengan segera sekiranya semalam anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran anda. Teruskan mengambil dos hari ini pada masa yang sama seperti biasa.
  • Kawal segera untuk mendapatkan pil kawalan kelahiran baru untuk 1 bulan berikutnya, sekurang-kurangnya 1 minggu sebelum pil kawalan kelahiran semasa habis.
  • Gunakan kaedah kontrasepsi cadangan jika anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran anda, misalnya dengan kondom. Sekiranya perlu, elakkan hubungan seksual selama 1 minggu ke depan.
  • Rujuk doktor anda jika anda mengambil ubat pada masa yang sama dengan pil kawalan kelahiran.
  • Elakkan atau hadkan pengambilan alkohol.

Menyedari perkara di atas diharapkan dapat membuat anda lebih yakin dalam menggunakan pil kawalan kelahiran untuk menunda dan merancang kehamilan dengan teliti. Semasa anda merancang untuk hamil, hentikan pengambilan pil kawalan kelahiran atau gunakan bentuk kontrasepsi lain.

Kesan pil kawalan kelahiran secara amnya berkurang sekitar 2 minggu setelah anda berhenti mengambilnya. Sebilangan wanita mungkin mengambil masa lebih lama. Sekiranya anda masih memerlukan lebih banyak maklumat mengenai penggunaan pil kawalan kelahiran dengan berkesan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, iya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found