Keluarga

4 Cara Mudah Mengatasi Bibir Kering pada Kanak-kanak

Bibir kering dan pecah-pecah boleh berlaku bukan sahaja pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Sekiranya anak anda mengalaminya, anda tidak perlu panik. Lihat pelbagai cara menangani bibir kering pada kanak-kanak dalam artikel ini.

Bibir kering pada kanak-kanak kadang-kadang sukar dielakkan. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kekurangan cecair badan atau dehidrasi, kebiasaan menjilat bibir, udara kering, dan cuaca yang terlalu panas.

Walaupun tidak selesa, bibir kering pada kanak-kanak umumnya tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan mudah.

Cara Mengatasi Bibir Kering pada Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi bibir kering yang dialami oleh anak kecil anda:

1. Memenuhi keperluan cecair

Biasakan anak kecil anda minum air dengan kerap. Ini akan menjadikan anak anda terhidrat dan melegakan bibir kering. Di samping itu, minum air dengan kerap akan menjaga kesihatan kulit. Biasanya kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan sekitar 5 setengah gelas air setiap hari.

Selain memberikan air biasa kepada si kecil, anda juga dapat meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi untuknya, seperti kubis, bayam, sayur sawi, brokoli, semangka, strawberi, atau oren.

2. Sapukan madu atau susu ibu

Madu adalah salah satu bahan semula jadi yang berkhasiat untuk melembapkan bibir dan melindungi bibir daripada pecah-pecah. Bukan hanya itu, madu juga dapat membantu membuang sel kulit mati dan kering dari bibir.

Sekiranya anak kecil anda berumur lebih dari 1 tahun, anda boleh menggunakan madu organik secara merata ke bibirnya. Sementara itu, jika anda berusia di bawah 1 tahun, anda boleh menggunakan susu ibu atau minyak kelapa yang mengandungi asid laurat dengan jari anda dan memastikan kawasan di sekitar bibir si kecil anda basah.

3. Sapukan balsem bibir

Bukan hanya untuk orang dewasa, balsem bibir organik atau Jeli petroleum juga boleh digunakan untuk bayi dan kanak-kanak. Penggunaan balsem bibir secara berkala dapat melapisi dan melindungi bibir dari kekeringan dan kerosakan akibat sinar matahari.

Sangat mudah, anda hanya menggunakan sedikit balsem bibir pada waktu pagi sebelum si kecil anda aktif dan pada waktu malam sebelum dia tidur. Hati-hati dalam menerapkannya, ya, Bun, agar pelembap tidak masuk ke mulut si kecil.

Selain itu, pastikan pelembap yang digunakan untuk si kecil anda berasaskan minyak bumi dan lilin lebah, dan mengandungi pelindung matahari untuk memastikannya selamat pada kulit dan hasilnya dapat optimal.

4. Gunakan pelembap

Gunakan pelembap boleh menjadi penyelesaian untuk mengekalkan kelembapan udara di dalam bilik, sambil melawan bakteria dan kulat. Dengan cara itu, badan anak juga dilindungi dari udara kering dan dapat membantu mengatasi bibir kering.

Untuk menggunakannya dengan berkesan, anda boleh meletakkan pelembap di tempat yang sering dikunjungi anak kecil anda, seperti bilik tidur atau kawasan permainan mereka di rumah.

Dengan menerapkan pelbagai kaedah di atas, diharapkan bibir kering pada kanak-kanak dapat diatasi dengan mudah. Namun, jika si kecil merasakan sakit di bibir mereka, atau bibir anak kering dengan pendarahan atau demam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found