Keluarga

Sebab-sebab Emosi Emosi Wanita Muda dan Cara Mengatasinya

Sejak pertama kali dia mengetahui bahawa dia hamil, biasanya wanita hamil muda penuhi pelbagai jenis emosi. Mulakan dengan senang hati bimbang.Sejumlah perubahan yang berlaku di dalam badan semasa hamil disyaki sebagai faktor yang menyebabkan emosi ibu hamil muda. Berikut adalah penjelasan mengapa emosi wanita hamil muda tidak stabil dan bagaimana mengatasinya.

Perubahan emosi pada wanita hamil muda yang tidak stabil biasanya muncul pada 6-10 minggu pertama kehamilan. Kemudian, keadaan ini akan bertambah baik pada trimester kedua dan muncul semula pada waktu kelahiran.

Dipicu oleh Peningkatan Hormon

Faktor-faktor yang menyebabkan perubahan emosi yang dialami oleh wanita hamil muda boleh berbeza-beza, salah satunya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon progesteron dan estrogen. Ini boleh mempengaruhi keadaan kimia di bahagian otak yang mengatur mood atau mood.

Di samping itu, keadaan emosi yang tidak stabil pada wanita hamil muda juga boleh disebabkan oleh perubahan metabolisme, tekanan, keletihan, atau keadaan lain yang dialami oleh badan semasa kehamilan. Ia mesti diakui, walaupun kehamilan adalah berita menarik, pelbagai keadaan yang dialami oleh wanita hamil muda seperti mual dan muntah tentu tidak ringan.

Ini juga dapat memudahkan wanita hamil muda untuk bimbangkan keadaan kesihatan bayi dan diri mereka sendiri. Terdapat juga wanita hamil muda yang takut dipanggil ibu-ibu yang buruk, jika mereka meluahkan emosi negatif.

Walau bagaimanapun, perubahan emosi ini pada wanita hamil muda mungkin merupakan cara semula jadi untuk mempersiapkan emosi sebelum dan selepas bayi dilahirkan.

Petua Menenangkan Wanita Hamil

Tidak perlu panik untuk menghadapi keadaan emosi wanita hamil muda. Terdapat beberapa cara yang dapat membantu melegakan keadaan, termasuk:

 • Bercakap mengenai perasaan

  Mengalami pergolakan emosi yang cepat berubah, adalah perkara biasa bagi wanita hamil muda. Wanita hamil muda perlu membincangkan perasaan mereka kepada orang lain. Sebagai tambahan kepada pasangan anda, sampaikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan yang dipercayai untuk sokongan emosi.

 • Rehat dan tidur lena

  Sekiranya wanita hamil muda merasa letih pada siang hari, cubalah berehat sebentar. Cukup tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam. Keadaan fizikal yang lelah kerana kurang tidur, sering mencetuskan mood yang tidak baik.

 • Melakukan hobi atau perkara yang menyeronokkan

  Kehamilan memang berita menarik, tetapi juga mendebarkan. Kadang-kadang wanita hamil muda boleh mengalihkan perhatian dengan melakukan hobi atau perkara yang mereka sukai. Contohnya, duduk di taman membaca buku mengenai kehamilan dan persiapan melahirkan anak, atau makan tengah hari dengan rakan. Di samping itu, terdapat juga spa khas untuk wanita hamil yang dapat menjadikan badan lebih santai.

 • Melakukan aktiviti fizikal atau senaman ringan

  Wanita hamil muda harus aktif dengan berhati-hati, walaupun itu tidak bererti terus malas. Melakukan senaman ringan atau aktiviti fizikal sebenarnya baik untuk tubuh, dan juga meningkatkan mood. Wanita hamil muda boleh memilih aktiviti seperti berjalan-jalan di rumah, berenang, meditasi atau yoga mengikut kemampuan mereka.

 • Luangkan masa dengan pasangan anda

  Bukan hanya wanita hamil muda yang merasa cemas tentang kehamilan, calon bapa juga sering merasakan hal yang sama. Untuk itu, luangkan masa bersama untuk mendekati perasaan, sekaligus mengurangkan ketegangan yang dialami. Sekiranya perlu, pergi bercuti bersama atau babymoon. Bentuk hubungan yang kuat antara pasangan, kerana ini akan diperlukan setelah bayi dilahirkan.

Perubahan emosi yang cepat pada wanita hamil muda dianggap normal, tetapi kita perlu berhati-hati jika menyebabkan kemurungan. Keadaan ini boleh dicirikan oleh kegelisahan, gangguan tidur, perubahan corak makan, kesukaran untuk menumpukan perhatian, atau lupa. Sekiranya ini berlaku, berjumpa dengan pakar sakit puan atau psikologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found