Kehidupan yang sihat

Terlalu Sering Memainkan Alat Boleh Menghambat Perkembangan Kanak-kanak

Apabila anak cerewet, beri alat boleh menjadi pilihan. Namun, tahukah anda bahawa bermain alat terlalu kerap boleh menghalang perkembangan anak? Tahu apa sahaja kelewatan perkembangan kanak-kanak yang dapat berlaku akibatnya menggunakanalat berlebihan.

Mungkin Ibu atau Ayah pernah membawa si kecil anda menonton kartun atau hanya mendengar lagu anak-anak dari telefon bimbit mereka. Sekiranya seperti ini, gunakan alat oleh kanak-kanak masih selamat, Macam mana boleh jadi.

Sebenarnya, kanak-kanak boleh menggunakan alat, seperti telefon, tablet, atau komputer riba. Alat malah boleh bermanfaat bagi mereka, selagi penggunaannya tidak berlebihan dan diawasi.

Adakah Alat Benar-benar Mempunyai Kesan Buruk pada Kanak-kanak?

Alat ia boleh menjadi medium pendidikan untuk kanak-kanak. Ibu dan Ayah dapat mencari pelbagai kandungan pendidikan, seperti cara mewarnai, menari, melukis, atau membuat kraf.

Namun, jika digunakan secara berlebihan, alat boleh memberi kesan buruk terhadap perkembangan anak, termasuk:

1. Bercakap lewat

Salah satu kesan penggunaan yang kerap dari alat adakah anak menjadi lambat bercakap atau menghadapi masalah dalam bertutur.

Umumnya, kanak-kanak berumur 6 bulan sudah mulai dapat mengucapkan kata-kata yang tidak mempunyai makna, seperti "Baba" atau "Yaya", dan seiring bertambahnya usia, perbendaharaan kata mereka akan meningkat. Anak-anak dapat mempelajari banyak perbendaharaan kata baru sekiranya ibu bapa mereka sering bercakap dengan mereka.

Lalu, bagaimana si kecil boleh bercakap dengan lancar jika Ibu memberikannya setiap hari? alat dan tidak melatihnya untuk bercakap? Sekiranya ini berterusan, jangan terkejut jika si kecil menjadi lebih pendiam dan malas untuk bercakap.

2. Tidak dapat bersosial

Berada di hadapan skrin alat boleh membuatkan Si Kecil malas untuk pergi ke mana sahaja. Pada akhirnya, bayi anda tidak akan dapat bersosial dengan anak-anak lain seusianya atau orang di sekelilingnya. Sekiranya tidak diperiksa, dia mungkin tumbuh menjadi orang antisosial, kerana dia lebih senang dengan alat-ini.

3. Kesukaran untuk memberi tumpuan semasa belajar

Kerana ketagihan terhadap penggunaan alat, Si Kecil menjadi malas untuk belajar. Dia juga menjadi pelupa kerana ingatannya hanya tertumpu pada isi yang biasa dilihatnya.

Contohnya, anda sering memberikan kartun si kecil yang tidak dalam bahasa yang jelas (bukan dalam bentuk perkataan), dia mungkin lebih terbiasa bercakap bahasa daripada bahasa sehari-hari. Malah, Ibu dan Anak Kecil tidak tahu apa maksud kata-kata itu.

Selain itu, si kecil juga akan cerewet sekiranya ibu melarangnya menggunakannya alat, dan Ibu akan sukar untuk mengajarnya perkara-perkara baru kerana dia hanya bertekad alat.

4. Ototnya semakin lemah

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun biasanya mempunyai semangat dan rasa ingin tahu yang tinggi, jadi mereka harus aktif, berlari, dan tidak boleh diam.

Sekiranya anda sering membiarkan si kecil bermain alat, maka dia akan malas untuk menerokai persekitarannya dan akan memuaskan rasa ingin tahu yang baru dilaluinya alat. Otot si kecil anda juga boleh lemah kerana kurang latihan. Kerana semua perkara boleh diakses melalui alatKemudian si kecil merasakan dia tidak perlu keluar dari tempat tidur atau sofa yang selesa.

Untuk mengatasi ketagihan alat pada kanak-kanak, gunakan lama alat harus dihadkan mengikut usia kanak-kanak. Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tidak digalakkan menggunakan alat, sementara kanak-kanak berumur 2-4 tahun cukup untuk digunakan alat selama 1 jam sehari. Kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas boleh menggunakan alat lebih lama, tetapi juga tidak lebih dari 2 jam sehari.

Oleh itu alat tidak menghalang perkembangan Si Kecil, Ibu dan Bapa digalakkan untuk sentiasa memantau dan mengawal penggunaannya. Di samping itu, tingkatkan masa untuk melakukan aktiviti bersama tanpa alat, seperti melukis, mewarna, atau hanya bersenang-senang dengan anak kecil anda.