Keluarga

Mengenal Kontraseptif Spermisida

Spermisida adalah salah satu pilihan untuk kontrasepsi untuk mencegah kehamilan. Walaupun tidak begitu popular seperti alat kontraseptif lain, seperti kondom, pil kawalan kelahiran, atau kontrasepsi spiral, spermisida mempunyai kelebihannya, anda tahu. Ketahui lebih lanjut mengenai spemicida, supaya anda dapat menggunakannya dengan betul.

Spermisida adalah alat kontraseptif yang berfungsi dengan membunuh atau menghentikan pergerakan sperma, sehingga tidak dapat menyuburkan telur. Kontraseptif ini mengandungi bahan kimia yang disebut nonoksinol-9.

Bagaimana Spermisida Berfungsi dalam Mencegah Kehamilan

Spermisida adalah kontraseptif bukan hormon. Itu bermakna tidak ada kesan sampingan hormon, seperti perubahan dalam kitaran pembiakan, ketika menggunakan spermisida. Alat ini umumnya selamat digunakan oleh ibu hamil.

Berbanding dengan kontraseptif lain, spermisida agak mudah digunakan dan dibawa ke mana-mana. Selain itu, penggunaan spermisida juga tidak memerlukan preskripsi doktor dan boleh dibeli di kaunter di kedai ubat.

Spermisida boleh didapati dalam pelbagai bentuk, mulai dari krim, jeli, busa (buih), tablet (suppositori), filem kontraseptif faraj (VCF), ke span. Beberapa produk kondom juga dilengkapi dengan spermisida.

Kontraseptif ini dapat membunuh sperma dan menghentikan pergerakannya sebelum sperma dapat berenang ke rahim. Untuk lebih berkesan, spermisida mesti diletakkan jauh di dalam vagina atau berhampiran serviks.

Spermisida Terdapat dalam Beberapa Bentuk

Berikut adalah pelbagai bentuk produk spermisida dan cara menggunakannya:

1. Krim

Krim spermisida digunakan dengan menyemburkannya ke dalam vagina menggunakan aplikator khas. Krim spermisida akan lebih berkesan apabila disembur sebelum melakukan hubungan seks. Keberkesanannya akan berkurang setelah 30 minit penyemburan.

2. Jeli

Sama seperti bentuk krim, spermisida jeli juga digunakan dengan menyemburkannya ke dalam vagina menggunakan aplikator. Jeli spermisida hanya boleh berkesan setelah 1 jam disembur. Oleh itu, jika anda ingin melakukan hubungan seks semula setelah 1 jam terakhir, spermisida agar-agar mesti digunakan semula.

3. Buih

Sebelum digunakan, botol spermisida busa mesti digoncang selama 30 saat. Gunakan aplikator khas untuk mengambil busa di dalam botol, kemudian menyemburkannya ke dalam faraj.

Seperti spermisida krim, spermisida busa sesuai digunakan sebelum seks dan hanya berkesan dalam masa 30 minit.

4. Tablet

Tablet spermisida akan larut menjadi busa setelah 10-15 minit dimasukkan ke dalam vagina. Bentuk spermisida ini dianggap kurang berkesan daripada bentuk lain kerana sukar untuk mengetahui sama ada tablet telah larut sepenuhnya atau tidak.

5. Filem kontraseptif vagina (VCF)

Spermisida VCF adalah kepingan tip yang digunakan dengan memasukkannya ke dalam vagina. Penggunaannya cukup mudah, anda hanya perlu melipat helaian VCF, letakkan di hujung jari anda, kemudian masukkan lipatan VCF ke dalam faraj sehingga dekat dengan serviks atau serviks.

Lembaran VCF akan larut menjadi gel selama kira-kira 15 minit dan selepas itu anda hanya boleh melakukan hubungan seksual.

6. Span

Spermisida span berbentuk bulat, lembut dalam tekstur, dan mempunyai tali untuk menarik span keluar dari vagina. Sebelum dimasukkan ke dalam faraj, span mesti dibasahi dengan air terlebih dahulu. Sponge akan menutupi serviks dan melepaskan zat yang dapat membunuh sel sperma.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menggunakan Spermisida

Sayangnya, walaupun praktikal dan kemudahan penggunaannya, spermisida bukanlah kaedah kontrasepsi yang berkesan untuk mencegah kehamilan. Walaupun digunakan dengan betul, kadar kejayaan hanya sekitar 75%.

Untuk lebih berkesan mencegah kehamilan, spermisida perlu digabungkan dengan kaedah kontrasepsi lain, seperti kondom, diafragma, atau kontraseptif vagina topi serviks. Di samping itu, berbanding dengan kondom, harga spermisida lebih mahal dan tidak bertahan lama.

Penggunaan spermisida juga sering menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan pada vagina, zakar, atau kulit di sekitar organ intim. Ini boleh menyebabkan simptom dalam bentuk gatal, terbakar, dan kemerahan pada organ intim.

Jika digunakan terlalu kerap, spermisida juga dapat mengganggu keseimbangan bakteria di dalam vagina sehingga ada risiko memicu jangkitan bakteria pada vagina atau jangkitan saluran kencing. Selain itu, penggunaan spermisida tanpa kondom juga tidak memberikan perlindungan terhadap penyakit kelamin.

Hingga kini, spermisida belum terbukti mempunyai faedah dan keberkesanan yang lebih besar berbanding kaedah kontraseptif lain. Jadi, lebih baik menggunakannya hanya sebagai sokongan untuk kontraseptif lain, ya.

Apabila anda mengalami reaksi alergi atau kerengsaan pada organ intim anda setelah menggunakan spermisida, anda harus mengganti kaedah kontraseptif ini dengan jenis kontrasepsi lain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai spermisida atau bingung mengenai kaedah kontrasepsi yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda, anda harus berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found