Kesihatan

Leukemia Limfositik Kronik - Gejala, sebab dan rawatan

Leukemia limfositik kronik (CLL) adalah barah darah yang disebabkan oleh gangguan sumsum tulang. Perkataan 'kronik' dalam leukemia limfositik menunjukkan bahawa penyakit ini berkembang atau bertambah buruk secara perlahan. Dengan kata lain, pesakit tidak merasakan gejala pada awal keadaan. Gejala dapat dirasakan ketika barah mulai menyebar ke hati, limpa, atau kelenjar getah bening.

Gejala leukemia limfositik kronik berkisar dari sesak nafas hingga terdedah kepada jangkitan. Keadaan ini akan menjadi lebih baik sekiranya mendapat rawatan dengan segera. Sekiranya leukemia limfositik kronik tidak mendapat rawatan yang tepat, ia berpotensi menyebabkan komplikasi dalam bentuk gangguan sistem imun terhadap kemunculan jenis kanser lain.

Penyebab Leukemia Limfositik Kronik

Sumsum tulang adalah tisu yang terletak di tengah-tengah tulang dan berfungsi menghasilkan beberapa sel darah, termasuk limfosit. Limfosit adalah sejenis sel darah putih dan berfungsi untuk membantu tubuh melawan jangkitan.

Pada seseorang dengan leukemia limfositik kronik, fungsi sumsum tulang terganggu, jadi sumsum tulang menghasilkan terlalu banyak limfosit yang tidak matang dan tidak normal.

Punca sebenar leukemia limfositik kronik tidak diketahui. Namun, ada kecurigaan bahawa kemunculan barah yang mempengaruhi fungsi sumsum tulang adalah mutasi atau perubahan gen.

Terdapat beberapa faktor yang dipercayai meningkatkan risiko seseorang untuk leukemia limfositik kronik, iaitu:

 • Lebih dari 60 tahun.
 • Mempunyai ahli keluarga yang pernah menghidap barah darah.
 • Pendedahan yang kerap terhadap racun herba atau racun serangga.

Gejala Leukemia Limfositik Kronik

Leukemia limfositik kronik pada amnya tidak menyebabkan gejala pada mulanya. Pesakit hanya mengalami simptom setelah lama menderita keadaan ini, atau ketika barah mula merebak ke hati, limpa, atau kelenjar getah bening.

Berikut adalah beberapa gejala leukemia limfositik kronik:

 • Badan terasa sangat letih.
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas.
 • Terdapat benjolan atau pembengkakan yang tidak menyakitkan di kelenjar getah bening di ketiak, leher, perut, pangkal paha, atau kawasan lain di badan.
 • Demam.
 • Mudah dijangkiti jangkitan.
 • Sakit perut atau rasa kenyang.
 • Susah bernafas.
 • Berpeluh pada waktu malam.

Diagnosis Leukemia Limfositik Kronik

Proses diagnosis bermula dengan pemeriksaan gejala dan sejarah perubatan pesakit. Setelah proses awal selesai, diagnosis dilanjutkan dengan melakukan ujian darah. Ujian darah bertujuan untuk mengesan jumlah sel darah putih (terutama limfosit), platelet, dan sel darah merah.

Sekiranya sel darah putih di dalam badan dikesan tinggi, doktor akan meneruskan pemeriksaan dengan aspirasi sumsum tulang, serta biopsi. Semasa pemeriksaan, doktor akan menggunakan jarum khas untuk mengambil sampel darah dan tisu di sumsum tulang. Setelah dikumpulkan, sampel akan diperiksa lebih lanjut di makmal.

Aspirasi sumsum tulang dan biopsi bertujuan untuk menentukan penyebabnya dan mengesan seberapa cepat penyakit ini berkembang, serta mengkaji perubahan gen yang ada. Hasil pemeriksaan akan digunakan oleh doktor untuk menentukan tahap dan kaedah rawatan yang digunakan.

Rawatan Leukemia Limfositik Kronik

Kaedah pengendalian yang digunakan mesti disesuaikan dengan keputusan peperiksaan sebelumnya. Sekiranya keadaannya masih agak ringan dan tidak menyebabkan gejala, rawatan intensif tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, pesakit masih perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar onkologi.

Rawatan intensif dilakukan apabila keadaan pesakit bertambah buruk atau gejala muncul. Beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk merawat leukemia limfositik kronik adalah:

 • Kemoterapi. Kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat khas, baik melalui suntikan atau melalui mulut, yang berfungsi untuk membunuh sel barah. Ubat yang diberikan boleh dalam bentuk satu ubat, seperti: klorambucil atau fludarabine, atau dalam bentuk ubat gabungan.
 • Terapi ubat yang disasarkan. Sama seperti kemoterapi, kaedah ini juga dilakukan dengan memberi ubat. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang diberikan di terapi ubat yang disasarkan berfungsi untuk menghalang protein yang digunakan oleh sel barah untuk terus hidup dan berkembang. Contoh ubat khusus yang digunakan dalam terapi ini adalah: rituximab.
 • Pemindahan sumsum tulang. Kaedah ini dilakukan dengan menggantikan sel sumsum tulang yang rosak dengan sumsum tulang yang sihat dari penderma. Sebelum pemindahan sumsum tulang atau sel induk, kemoterapi akan diberikan terlebih dahulu, 1 atau 2 minggu sebelum transplantasi.

Kaedah rawatan boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang berbeza. Dapatkan pemeriksaan berkala dan berbincang dengan doktor mengenai langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan.

Komplikasi Leukemia Limfositik Kronik

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, leukemia limfositik kronik berpotensi menyebabkan komplikasi. Komplikasi leukemia limfositik kronik adalah pelbagai, antaranya adalah:

 • Jangkitan, secara amnya berlaku di saluran pernafasan.
 • Gangguan sistem imun, supaya sistem imun dapat menyerang sel darah normal yang lain.
 • Kanser menjadi semakin agresif. Keadaan ini dikenali sebagai limfoma sel B atau sindrom Richter.
 • Kemunculan jenis kanser lain, seperti barah kulit, barah paru-paru, dan barah gastrousus.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found