Keluarga

Inilah Kepentingan Bersalin pada Bayi

Walaupun kelihatan remeh, kelahiran bayi adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa. Ini penting kerana bayi masih memerlukan pertolongan ibu bapa mereka untuk bersendawa untuk mengeluarkan gas dari perut.

Semasa anda minum susu ibu atau formula, biasanya akan ada gas yang masuk ke dalam perut bayi. Gas tersebut dapat berasal dari pemecahan makanan tertentu, seperti kacang, kembang kol, kubis, dan brokoli, yang terdapat dalam susu ibu.

Gas di dalam perut bayi boleh menyebabkan perut kembung dan senang diisi. Oleh itu, anda dapat menolong anak anda bersendawa agar dia selesa dan tidak cerewet. Memastikan bayi anda bersendawa setelah makan juga dapat mencegah kolik.

Beberapa Cara Membuat Bayi Bersendawa

Ibu sekurang-kurangnya harus membuat anak anda bersendawa setiap 5 minit semasa menyusu. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menolong anak kecil anda, termasuk:

Memegang bayi

Salah satu cara untuk membuat anak kecil anda bersendawa adalah dengan membawanya dengan dagu di bahu. Gunakan satu tangan untuk menyokong bayi dan tangan yang lain untuk menepuk belakang bayi dengan lembut sehingga dia bersendawa.

Ibu boleh meletakkan kain lembut di bahu sebagai penopang dagu si kecil sambil menyerap hentakan bersendi.

Memegang bayi

Untuk menolong anak kecil anda bersendawa, anda boleh meletakkannya di sebelahnya dan bersandar ke hadapan. Gunakan sebelah tangan untuk menopang dada dan kepala bayi anda, kemudian tepuk belakang bayi dengan lembut sehingga dia bersendawa.

Menidurkan bayi di pangkuan

Ibu boleh meletakkan Si Kecil dalam keadaan rawan di pangkuan. Buat kedudukan kepala sedikit lebih tinggi daripada badan. Tepuk perlahan atau gosokkan bahagian belakang dengan tangan sehingga bayi anda bersendawa.

Cara Lain untuk Membuat Bayi Bersendawa

Beberapa cara di atas boleh anda gunakan untuk membantu anak kecil anda bersendawa. Namun, jika beberapa cara di atas tidak berfungsi untuk membuat anak kecil anda bersendawa, anda boleh mencuba cara lain untuk membuatnya bersendawa. Berikut adalah beberapa cara:

  • Mandi dengan air suam
  • Urut perlahan perutnya dengan gerakan bulat
  • Bercakap atau menyanyi sambil menepuk punggungnya akan menenangkannya dan menjadikannya lebih mudah untuk bersendawa.

Namun, jika pelbagai kaedah di atas tidak berkesan untuk membuat anak kecil anda bersendawa, anda tidak perlu risau. Ibu boleh meletakkan si kecil tidur atau terus menyusukannya semula. Sekiranya anak kecil anda kelihatan tidak selesa, anda boleh mencuba membuatnya bersendawa lagi.

Apabila mereka semakin tua, bayi akan bersendawa sendiri tanpa bantuan. Secara amnya, ini berlaku apabila usia bayi mula menginjak 6 bulan atau lebih.

Bayi yang bersendawa kadang-kadang juga meludah. Ini sebenarnya normal. Namun, jika bayi muntah setelah makan lebih dari satu atau disertai dengan gejala lain, seperti demam atau cirit-birit, lebih baik membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.