Keluarga

Hati-hati dengan darah tebal semasa hamil

Kehamilan adalah tempoh menunggu yang gembira untuk menyambut kedatangan bayi, tetapi pada masa yang sama mendebarkan. Terdapat sebilangan gkemungkinan masalah kesihatan berlaku semasa kehamilan.SSalah satunya adalah gangguan kelikatan darah.

Dari segi perubatan, darah tebal disebut sebagai trombofilia atau hiperkoagulasi, yang bermaksud sel darah cenderung untuk membeku dan bergumpal bersama, menyebabkan penyumbatan di dalam saluran darah.

Semasa mengandung, kelikatan darah dapat meningkat dan proses pembekuan darah lebih mudah. Sebilangan besar orang yang mempunyai darah tebal tidak mempunyai gejala khas. Pada sesetengah orang, gangguan ini bahkan tidak menimbulkan keluhan sama sekali. Keluhan kerana darah tebal hanya muncul ketika darah beku terbentuk dan menyumbat saluran darah.

Mengapa Darah Boleh Membeku Bila Hamil?

Peningkatan kelikatan darah adalah mekanisme untuk melindungi tubuh wanita hamil daripada risiko pendarahan, misalnya semasa keguguran atau setelah melahirkan. Itulah sebabnya, ketika hamil, seorang wanita menjadi 4-5 kali lebih berisiko terkena darah tebal atau hypercoagulable.

Darah tebal dianggarkan berlaku dalam 1 dari 1000 kehamilan. Faktor-faktor berikut dapat meningkatkan risiko pembekuan darah, serta komplikasi dari keadaan ini:

 • Mempunyai ahli keluarga yang menderita darah tebal
 • Lebih dari 35 tahun
 • Mengandung anak kembar
 • Berat badan berlebihan atau gemuk
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Asap

Menghidap penyakit tertentu, seperti sindrom lupus dan antiphospholipid, juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena darah tebal.

Selain itu, rahim yang membesar semasa hamil dapat memberi tekanan pada saluran darah di kawasan perut. Ini boleh menyebabkan aliran darah terganggu, terutama di kaki, dan memperburuk keadaan darah tebal.

Jenis Penyakit dan Gejala Kelikatan Darah

Beberapa penyakit kelikatan darah berikut boleh menyebabkan darah menjadi pekat:

1. Kekuranganprotein C, protein S, dan antitrombin

Ketiga-tiga protein ini berperanan untuk mencegah pembentukan gumpalan darah, atau dengan kata lain, berfungsi sebagai pengencer darah semula jadi. Sekiranya tahap ketiga-tiganya rendah, pembekuan darah akan lebih mudah berlaku. Gangguan kelikatan darah jenis ini sering disebabkan oleh gangguan genetik.

2. Sindrom aantiphospholipid (asindrom antiphospholipid/APS)

Diagnosis penyakit ini pada kehamilan dapat disahkan jika seorang wanita mengalami tiga keguguran berturut-turut atau sekurang-kurangnya satu kematian janin pada usia kehamilan yang lanjut.

Pada orang dengan APS, tubuh menghasilkan antibodi yang mencegah fosfolipid melawan gumpalan darah. Kesannya, risiko penyumbatan akibat pembekuan darah akan meningkat.

Wanita dengan sindrom antiphospholipid berisiko lebih tinggi untuk gangguan kehamilan, seperti keguguran, kematian janin, preeklamsia, dan berat lahir rendah.

3. Faktor V Leiden

Faktor V Leiden adalah sejenis penyakit kelikatan darah yang disebabkan oleh gangguan genetik. Pesakit dengan gangguan kelikatan darah jenis ini dapat mengalami pembekuan darah secara spontan tanpa faktor pemicu.

Gejala Darah Tebal Semasa Kehamilan

Darah tebal biasanya hanya menimbulkan keluhan setelah darah beku menyumbat saluran darah. Beberapa simptomnya adalah:

 • Sakit, bengkak, dan kemerahan di kawasan penyumbatan (biasanya di kaki atau kaki).
 • Kekejangan di kaki, terutamanya pada trimester ketiga.
 • Kulit terasa panas di kawasan pembekuan darah.
 • Sakit perut, sekiranya penyumbatan berlaku pada urat perut.
 • Batuk, sakit dada, dan sesak nafas, jika penyumbatan itu mempengaruhi saluran darah paru-paru.

Sekiranya tidak dirawat, darah tebal dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami preeklampsia. Selain itu, gangguan kelikatan darah juga berisiko menyebabkan komplikasi seperti:

 • Keguguran pada awal kehamilan atau kematian janin selepas 14 minggu
 • Gangguan plasenta
 • Terjejas pertumbuhan dan perkembangan janin
 • Kelahiran pramatang
 • Bayi berat lahir rendah

 Cara merawat gangguan kelikatan darah semasa kehamilan

Memandangkan darah tebal semasa mengandung berpotensi membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin, gejala yang membawa kepada penyakit ini perlu segera diperiksa oleh doktor. Pemeriksaan juga sangat digalakkan untuk wanita yang mengalami keguguran berulang.

Sekiranya anda didiagnosis mempunyai darah tebal semasa mengandung, sangat disyorkan untuk segera berjumpa pakar hematologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut penyebabnya.

Doktor anda mungkin memberi anda ubat penipisan darah untuk mencegah darah dari pembekuan atau pembekuan. Selain mencegah komplikasi pada wanita hamil, pemberian ubat ini juga dapat meningkatkan jangka hayat bayi yang belum lahir, dan mengurangkan risiko keguguran.

Walau bagaimanapun, mengambil pengencer darah bukan tanpa risiko. Ubat ini boleh menyebabkan pendarahan, yang dicirikan oleh mimisan atau lebam yang mudah. Oleh itu, penggunaan ubat penipisan darah perlu dihentikan ketika ibu hamil hendak bersalin, untuk mengelakkan pendarahan selepas bersalin.

Walaupun darah tebal semasa kehamilan agak jarang berlaku, pemeriksaan dan pengesanan awal keadaan ini penting, terutama pada wanita yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi dan keguguran berulang. Diagnosis dan rawatan awal yang betul dapat meningkatkan kemungkinan janin tumbuh dan dilahirkan secara sihat.

Ditulis oleh:

dr. Riana Nirmala Wijaya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found