Kehidupan yang sihat

7 Cara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Menjaga Kesihatan Mental

Bukan hanya kesihatan fizikal, kesihatan mental juga perlu dijaga. Menjaga kesihatan mental dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Sekiranya anda sihat secara mental, anda boleh hidupaktiviti harian dengan baik, menjalin hubungan yang sihat dengan orang lain, dan menjadi lebih produktif dalam belajar atau bekerja.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), seseorang boleh disebut sihat mental, jika dia dapat merealisasikan kemampuannya, menangani tekanan dalam kehidupan sehariannya, bekerja secara produktif, dan menyumbang kepada persekitarannya.

Cara Menjaga Kesihatan Mental

Berikut adalah panduan umum yang boleh anda ikuti untuk menjaga kesihatan mental:

1. Hormati diri anda

Untuk menjaga kesihatan mental, anda boleh bermula dengan menghormati diri anda terlebih dahulu. Mulai sekarang, biasakan diri anda untuk memperlakukan dan melihat diri anda secara positif.

Lakukan perkara yang menggembirakan anda, misalnya dengan meluangkan masa untuk hobi dan hobi saya masa. Bersyukur dengan perkara baik yang berlaku dalam hidup anda juga dapat membantu anda menghargai diri sendiri. Sebaliknya, jangan terlalu menyalahkan diri sendiri dan membandingkan diri anda dengan orang lain, okey?

2. Menguruskan tekanan dengan baik

Suka atau tidak, tekanan adalah sebahagian daripada kehidupan seharian kita, jadi hampir mustahil untuk dielakkan. Walau bagaimanapun, anda boleh belajar menguruskan tekanan dengan baik.

Cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi tekanan termasuk berjalan santai di luar, menonton filem, mendengar lagu, dan menulis acara harian dalam buku harian.

Cara-cara ini dapat menjadikan minda anda lebih tenang dan anda dapat melihat kehidupan dengan lebih positif. Dengan cara itu, tekanan yang anda alami juga dapat dikurangkan.

3. Mengakui perasaan dan emosi negatif

Adalah normal untuk merasakan emosi negatif, seperti kesedihan, kekecewaan, dan kemarahan. sekarang, Untuk melaluinya, anda perlu mengenali dan mengakui perasaannya.

Sekiranya anda dapat mengenali dan mengenali emosi negatif yang anda alami, anda perlu melegakannya dengan cara yang positif, misalnya dengan bertafakur. Dengan begitu, emosi dan perasaan negatif ini tidak akan berlarutan dan memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

4.Tetapkan matlamat yang realistik

Menetapkan matlamat dan sasaran dapat menjadikan hidup anda lebih terarah. Ini seterusnya dapat membantu menjaga kesihatan mental.

Cuba tuliskan tujuan dan objektif anda, baik tujuan harian dan tujuan jangka panjang. Namun, ingat. Tulis secara realistik dan sesuaikan dengan waktu dan beban kerja yang anda ada, ya.

5. Sayangi badan anda sendiri

Kesihatan mental juga sangat bergantung pada bagaimana anda menjaga dan mencintai diri sendiri. Pastikan anda cukup tidur dan makan pelbagai makanan seimbang yang seimbang, seperti nasi, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, biji-bijian, ikan, dan daging tanpa lemak.

Juga, jangan lupa bersenam dengan kerap. Elakkan juga tabiat buruk, seperti merokok, minum, atau menggunakan ubat haram.

6. jaga hubungan baik dengan orang lain

Orang yang mempunyai hubungan sosial yang baik telah terbukti dapat mengatasi tekanan dan menjaga kesihatan fizikal dan mental mereka. Inilah sebab mengapa anda perlu meluangkan masa dengan orang terdekat anda, seperti keluarga dan rakan.

Selain menjaga hubungan dengan orang yang paling dekat dengan anda, anda juga dapat mencuba untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti baru, sehingga anda berpeluang bertemu dengan orang baru.

7. Tolonglahyang lain

Menolong orang lain tidak hanya memberi manfaat kepada orang yang anda bantu, kamu tahu, tetapi juga membawa faedah untuk diri sendiri.

Pekerjaan sukarela atau amal, misalnya, dapat membuat anda merasa lebih baik dan lebih berguna dalam hidup. Selain itu, menolong orang lain juga dapat mengelakkan anda merasa kesepian. Semua perkara ini akhirnya dapat membantu menjaga kesihatan mental.

Mulailah menerapkan pelbagai cara untuk menjaga kesihatan mental di atas ke dalam kehidupan seharian anda. Namun, jika anda sukar untuk melakukan perkara-perkara ini atau mengalami pelbagai gejala gangguan mental yang sukar untuk anda atasi sendiri, jangan malu untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri, OK.

Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan mengikut keadaan kesihatan mental anda.