Kehidupan yang sihat

Pekerjaan Hidung

Komunikasi antara pesakit dan pakar bedah plastik sebelum melakukan kerja hidung, memainkan peranan penting dalam menyamakan persepsi dan harapan terhadap hasil akhir yang diinginkan. Komunikasi yang baik juga bolehmencegah komplikasi selepas rhinoplasty.

Pembedahan hidung atau dalam dunia perubatan dikenali sebagai rhinoplasty adalah sebarang pembedahan yang dilakukan di kawasan hidung, bukan hanya pembedahan untuk mengasah hidung yang popular di kalangan orang ramai.

Artikel ini akan membincangkan persiapan, tindakan, rawatan, dan komplikasi pembedahan hidung. Tetapi adalah idea yang baik untuk mengetahui terlebih dahulu pelbagai jenis rhinoplasty.

Jenis Pembedahan Hidung

Salah satu tujuan seseorang menjalani rhinoplasty adalah mencantikkan penampilannya dan meningkatkan keyakinan diri. Beberapa tindakan yang boleh diambil untuk mencantikkan hidung adalah:

 • kerja hidung

  Operasi yang dilakukan untuk meningkatkan ketinggian jambatan hidung dengan memasukkan silikon padat atau tulang rawan ke dalam hidung. Rhinoplasty di Indonesia sinonim dengan pembedahan ini untuk menajamkan hidung.

 • Pembedahan untuk mengurangkan ketinggian jambatan hidung (pengurangan hidung)

  Pembedahan untuk mengurangkan ketinggian jambatan hidung dilakukan dengan memahat (mengurangkan) lebihan tulang atau tulang yang menonjol.

 • Pembedahan hidung

  Pembedahan yang bertujuan mengubah bentuk lubang hidung menjadi lebih sempit (lebih kecil) atau lebih lebar (besar).

 • Bahagian atas pembedahan hidung (hujung hidung)

  Pembedahan jenis ini akan mengubah bentuk bahagian atas hidung.

Selain daripada alasan estetik, rhinoplasty juga dapat dilakukan setelah kecederaan pada hidung atau pada penyakit tertentu, seperti tumor di hidung, untuk memulihkan bentuk hidung dan meningkatkan fungsinya. Jenis rhinoplasty ini disebut pembedahan rekonstruksi hidung.

Persiapan untuk Kerja Hidung

Semasa rundingan awal, anda akan ditanya apakah bentuk hidung yang diinginkan setelah operasi. Selepas itu, doktor akan menilai struktur hidung dan wajah anda, dan menjelaskan faktor apa yang boleh mempengaruhi operasi, baik jenis prosedur dan hasilnya. Faktor-faktor ini merangkumi bentuk tulang dan tulang rawan hidung, bentuk wajah, ketebalan kulit di sekitar hidung, usia, tabiat merokok, dan harapan pesakit.

Setelah persetujuan dicapai mengenai hasil yang diharapkan, doktor akan mengambil gambar dari pelbagai posisi, iaitu dari posisi depan yang menunjukkan keseluruhan wajah, posisi sisi 45 darjah, posisi sisi 90 derajat, dan posisi kepala ke atas.

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda pernah menjalani rhinoplasty atau pernah mengalami kecederaan pada bahagian hidung sebelum ini, walaupun ia berlaku beberapa tahun yang lalu. Anda juga perlu memberitahu doktor anda jika anda alah kepada ubat-ubatan tertentu.

Pembedahan Hidung

Untuk pembedahan hidung, pakar bedah plastik mempunyai dua teknik sayatan. Yang pertama adalah sayatan tertutup, yang merupakan sayatan yang dibuat di bahagian dalam lubang hidung sehingga parut pembedahan tidak kelihatan dari luar. Kemudian yang kedua adalah sayatan terbuka, yaitu sayatan yang dibuat di hidung yang dapat dilihat dari luar, tetapi dalam posisi yang tidak mudah dilihat dan hasil akhirnya akan menyamar.

Pembedahan rhinoplasty dilakukan seperti berikut:

 • Pesakit berada dalam keadaan terlentang dan kawasan yang dikendalikan akan disterilkan dengan larutan khas agar bebas dari kuman.
 • Kemudian kain steril akan diletakkan dengan lubang di tengahnya. Lubang pada kain akan ditampung oleh hidung dan selebihnya dapat menutupi seluruh wajah, yang mungkin membuat anda sedikit tidak selesa. Walaupun tidak selesa, anda tidak disarankan untuk menyentuhnya, hanya beritahu doktor bagaimana perasaan anda.
 • Doktor akan mula melukis reka bentuk sayatan di kawasan hidung dengan menggunakan dakwat khas.
 • Selepas itu, ubat bius akan disuntik yang juga dapat mengurangkan pendarahan.
 • Biasanya operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan, tetapi pada pesakit yang tidak tahan sakit semasa suntikan atau takut, anestesia umum akan dilakukan, sehingga pesakit akan tidak sedarkan diri ketika operasi dilakukan. Apabila anda memilih anestesia umum, proses anestesia akan dijalankan dari awal tindakan. Sekiranya anda memilih anestesia tempatan, doktor akan melakukan ujian kesakitan sebelum mula memotong kawasan pembedahan mengikut rancangannya.
 • Selepas sayatan, doktor akan membuat rongga di jambatan hidung, tepat di antara kulit dan tulang hidung, sebagai tempat memasukkan implan silikon. Selain silikon, boleh juga dimasukkan tulang rawan yang diambil dari belakang telinga.
 • Setelah implan menempati rongga, sayatan pembedahan akan dijahit kembali. Pembalut berbentuk silang juga akan diletakkan di jambatan hidung, yang akan menghalang implan bergerak.

Setelah operasi selesai, anda hanya perlu menunggu hasil proses penajaman hidung ini.

Rawatan Selepas Kerja Hidung

Selepas kesan anestetik hilang, anda akan merasa sakit. Kesakitan ini secara beransur-ansur akan hilang dalam masa satu minggu selepas pembedahan. Selain sakit, anda juga sukar bernafas melalui hidung. Aduan ini biasanya berlaku kerana pembekuan darah yang terbentuk semasa pembedahan, dan akan hilang dalam 1-2 minggu.

Anda juga akan mengalami bengkak dan lebam di sekitar kawasan pembedahan, termasuk kelopak mata bawah. Pembengkakan ini akan memuncak pada hari kedua atau ketiga setelah pembedahan, dan akan hilang dalam 2-3 minggu.

Untuk membantu proses penyembuhan, anda disarankan untuk melakukan perkara berikut:

 • Sapukan kompres sejuk ke kawasan yang bengkak.
 • Basuh muka anda dengan sabun yang tidak menjengkelkan, seperti sabun bayi.
 • Jangan bersenam sekurang-kurangnya 2-3 minggu, kerana senaman berpotensi meningkatkan tekanan darah anda.
 • Elakkan sentuhan, tekanan, terutama kesan pada kawasan hidung, sekurang-kurangnya 8 minggu.
 • Elakkan terkena cahaya matahari, dan gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 ketika dalam perjalanan.
 • Elakkan merokok, minum minuman beralkohol, dan minum ubat penipisan darah seperti aspirin.
 • Elakkan meniup hidung selama 1 minggu selepas pembedahan.

Komplikasi Kerja Hidung

Sebaik-baiknya, hidung akan kelihatan lebih baik dalam 2-3 minggu, dan hasil akhirnya akan 6 bulan hingga 1 tahun selepas pembedahan. Walaupun jarang berlaku, semasa proses pemulihan, pesakit berisiko mengalami keadaan berikut:

 • Jangkitan pada luka operasi. Untuk mengelakkan ini, seboleh mungkin elakkan menyentuh kawasan yang dikendalikan, dalam 5 hari pertama.
 • k rasapercuma yang kekal.Keadaan ini berlaku kerana saraf yang cedera.
 • Tisu parut atau parut terbentuk selepas pembedahan.
 • Pembentukan lubang di sekat antaraa lubang hidung.

Selain komplikasi sifat perubatan, terdapat juga kesan psikologi akibat pembedahan hidung. Ini disebabkan oleh rawatan yang berbeza yang mungkin anda dapatkan dari orang lain, atau bentuk hidung yang anda inginkan tidak sesuai dengan wajah anda. Oleh itu, bincangkan dahulu harapan anda dengan pakar bedah plastik, sebelum anda memutuskan untuk menjalani kerja hidung. Ini perlu, agar hasil akhirnya sesuai dengan tujuan awal, iaitu meningkatkan penampilan dan meningkatkan keyakinan diri.

Ditulis oleh:

dr. Nova Primadina, SpBE-RE

(Pakar Bedah Plastik)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found