Kesihatan

Aspirasi Mekonium: Punca Bayi Beracun Air

Cecair ketuban mempunyai peranan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan si kecil anda boleh mengalami keracunan cairan ketuban atau aspirasi mekonium. Apakah kesan keracunan cecair amniotik pada bayi? Lihat penjelasan berikut.

Keracunan cecair amniotik adalah istilah untuk menyatakan aspirasi mekonium atau sindrom aspirasi mekonium (MAS). Keadaan ini berlaku apabila janin atau bayi yang baru lahir bernafas dalam cairan ketuban yang telah dicampurkan dengan najis pertama (mekonium). Ini boleh berlaku sebelum, semasa, atau setelah melahirkan.

Punca Aspirasi Mekonium

Biasanya, bayi yang baru lahir melewati najis pertama mereka, yang dikenali sebagai mekonium. Najis pertama ini mempunyai tekstur melekit, tebal dan hijau gelap. Melewatkan mekonium dalam 48 jam pertama kehidupan janin juga merupakan tanda tidak adanya kelainan kongenital, seperti ketiadaan anus (atresia ani).

Pada kehamilan yang normal, janin tidak boleh melewati mekonium ketika masih dalam kandungan. Tetapi dalam beberapa keadaan, ini dapat terjadi, seperti ketika janin mengalami tekanan atau ketika mengalami hipoksia (penurunan kadar oksigen).

Akibatnya, mekonium dapat bercampur dengan cairan ketuban, meningkatkan risiko aspirasi mekonium. Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko aspirasi mekonium, termasuk:

  • Pekerjaan sukar atau buruh yang berpanjangan.
  • Umur kehamilan> 42 minggu.
  • Gangguan plasenta.
  • Gangguan pertumbuhan janin.

Adakah Aspirasi Meconium Berbahaya?

Ya, aspirasi mekonium adalah keadaan yang boleh membawa maut. Aspirasi mekonium bahkan merupakan salah satu gejala gangguan janin. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan beberapa keadaan berbahaya, seperti berikut:

  • Mekonium yang disedut secara tidak sengaja akan mengganggu saluran pernafasan dan bahkan boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan.
  • Apabila saluran udara bayi anda tersumbat kerana mekonium. Paru-paru boleh mengembang secara berlebihan. Pada tahap lanjut ini boleh membuat paru-paru pecah atau musnah.
  • Kerosakan pada paru-paru juga dapat menyebabkan udara keluar yang kemudian berkumpul di rongga dada dan menyebabkan pneumotoraks. Ini akan menyukarkan paru-paru mengembang semula.
  • Walaupun jarang berlaku, sindrom aspirasi mekonium (MAS) dapat membatasi bekalan oksigen ke otak. Ini boleh menyebabkan kerosakan otak kekal pada janin.

Memandangkan bahaya keracunan cairan ketuban atau aspirasi mekonium, semasa kehamilan, lakukan pemeriksaan pranatal secara rutin, sehingga sebarang gangguan kehamilan dapat dikesan dan dirawat lebih awal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found