Kesihatan

Ini adalah Gejala Batu Buah Pinggang Yang Harus Diakui

Gejala batu ginjal boleh berbeza-beza. Gejala ini biasanya bermula apabila batu ginjal besar, tersekat di ginjal, atau menyekat aliran air kencing dari ginjal ke pundi kencing.

Gejala batu ginjal penting untuk diketahui, agar penyakit ini dapat dikesan seawal mungkin. Sebabnya, jika tidak dikesan dan dirawat dengan segera, ukuran batu ginjal dapat terus tumbuh dan menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti pendarahan dan jangkitan buah pinggang.

Kenali Gejala Batu Buah Pinggang

Batu ginjal terbentuk apabila sisa dalam darah menumpuk dan mengkristal di buah pinggang. Berikut adalah pelbagai gejala batu karang:

1. Sakit ketika membuang air kecil

Salah satu gejala batu karang adalah sakit ketika membuang air kecil. Keadaan ini boleh berlaku ketika batu ginjal berada di ureter (saluran kencing dari ginjal ke pundi kencing), tepat di sempadan sebelum memasuki pundi kencing. Namun, rasa sakit ketika membuang air kecil tidak hanya berkaitan dengan batu karang. Jangkitan saluran kencing juga boleh menjadi pencetus.

2. Sakit di bahagian belakang, pinggang, atau perut

Munculnya sakit di bahagian pinggang, punggung, dan perut boleh menjadi gejala batu karang. Kesakitan mungkin berlaku ketika batu bergerak melalui ureter. Kehadiran batu di ureter juga menyebabkan aliran air kencing dari ginjal tersumbat, sehingga tekanan di ginjal menjadi tinggi.

sekarangTekanan ini mengaktifkan saraf untuk menghantar isyarat kesakitan ke otak. Kesakitan yang muncul boleh berlaku secara tiba-tiba, datang dan pergi, dan bertambah teruk apabila ureter berkontrak untuk menolak batu keluar. Kesakitan juga kadang-kadang tidak hanya terhad pada bahagian pinggang, punggung, dan perut, tetapi juga boleh merebak ke pangkal paha.

3. Kerap membuang air kecil

Kerap membuang air kecil walaupun anda tidak minum banyak boleh menjadi gejala batu karang. Sebenarnya, keinginan untuk membuang air kecil boleh menjadi tidak tertahankan. Keadaan ini biasanya berlaku ketika batu ginjal mula bergerak ke saluran kencing.

4. Air kencing mendung atau berbau busuk

Batu ginjal boleh berlaku bersamaan dengan jangkitan saluran kencing. Oleh itu, air kencing yang mendung atau berbau busuk juga boleh menjadi gejala batu karang. Air kencing mendung boleh disebabkan oleh nanah atau tahap tinggi sel darah putih dalam air kencing. Sedangkan bau busuk dalam air kencing dapat dipicu oleh bakteria atau air kencing pekat.

5. Air kencing mengandungi darah

Kehadiran darah dalam air kencing atau hematuria dapat menjadi tanda anda mempunyai batu ginjal, kerana batu dapat mencederakan saluran kencing dalam perjalanan dari ginjal ke bawah.

Darah dalam air kencing boleh berwarna merah jambu, merah, atau coklat. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat sedikit darah (microhematuria) sehingga hanya dapat dilihat menggunakan mikroskop semasa ujian makmal urin.

6. Kacau sedikit atau anyang-anyangan

Buang air kecil atau anyang-anyangan adalah salah satu gejala batu karang. Keadaan ini boleh berlaku jika batu ginjal tersekat di ureter dan menyekat aliran air kencing, sehingga air kencing mencapai pundi kencing sedikit demi sedikit.

Sekiranya penyumbatan pada saluran kencing teruk, anda mungkin tidak dapat membuang air kecil sama sekali. Keadaan ini boleh membahayakan dan memerlukan rawatan perubatan segera.

7. Mual dan muntah

Saraf ke ginjal dan saluran pencernaan saling berkaitan, jadi apabila anda mengalami batu ginjal, ketidakselesaan perut dapat menyebabkan mual dan muntah. Mual dan muntah yang muncul juga merupakan sebahagian daripada tindak balas badan terhadap kesakitan yang teruk.

8. Demam dan menggigil

Walaupun boleh menjadi tanda penyakit lain, demam dan menggigil juga boleh menjadi gejala batu karang. Demam dan demam biasanya dialami ketika batu ginjal anda menyebabkan komplikasi serius.

Gejala batu ginjal boleh sangat mengganggu keselesaan penderita, mulai dari aktiviti yang terganggu akibat gangguan kencing, hingga sakit parah yang dapat menunda aktiviti.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom batu karang. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found