Kehidupan yang sihat

Petua Selamat Menggunakan Tandas Awam

Tandas awam mempunyai fungsi yang sangat penting. Walau bagaimanapun, kemudahan sanitasi ini sering mudah kotor kerana digunakan oleh banyak orang, sehingga berisiko menjadi alat penyebaran kuman. Agar tidak dijangkiti penyakit ini, anda perlu mengetahui petua selamat semasa menggunakan tandas awam.

Tandas awam adalah kemudahan yang digunakan untuk membuang air kecil dan buang air besar. Kemudahan ini biasanya terdapat di pusat membeli-belah ke tempat-tempat pelancongan.

Kerana digunakan oleh banyak orang, jangan menolak kemungkinan banyak virus dan kuman tersembunyi di tempat ini. Sebabnya, tidak semua orang mempunyai kebiasaan bersih ketika menggunakan tandas, misalnya tidak membersihkan tandas atau tidak mencuci tangan setelah menggunakan tandas.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui apakah risiko menggunakan tandas awam dan cara menggunakan tandas awam dengan selamat untuk mengelakkan risiko tersebut.

Risiko Kesihatan di Tandas Awam

Ramai orang menganggap tempat duduk tandas adalah tempat paling kotor di tandas awam. Sebenarnya, terdapat beberapa bahagian tandas awam yang perlu anda perhatikan, seperti tuas tandas, keran sinki, pemegang sabun, dan pemegang pintu tandas.

Tidak seperti tandas, yang selalu dibersihkan dan dibersihkan oleh petugas kebersihan tempatan, bahagian tandas ini sering tidak diperhatikan dan dibersihkan lebih jarang sehingga menjadi habitat bagi pelbagai jenis bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit.

Risiko anda terkena bakteria dan virus ini akan lebih tinggi jika anda tidak mencuci tangan sebaik sahaja menggunakan tandas awam. Selain itu, anda juga lebih mudah dijangkiti kuman di tandas sekiranya sistem imun anda lemah.

Petua Selamat Menggunakan Tandas Awam

Untuk lebih selamat untuk kesihatan anda, cubalah ikuti beberapa petua ini semasa menggunakan tandas awam:

1. Elakkan menyentuh objek atau bahagian tandas awam secara langsung

Cuba jangan menyentuh permukaan kenop pintu, tempat duduk tandas, tuas tandas, keran sink, dan dispenser sabun secara langsung.

Anda boleh menggunakan tisu atau sapu tangan untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan objek ini. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan siku atau bahu anda untuk menolak dan membuka pintu tandas.

2. Letakkan barang di penyangkut pintu

Gantung beg dan barang-barang anda di penyangkut di belakang pintu. Jangan letakkan di lantai tandas kerana lantai boleh menjadi tempat paling kotor di tandas awam.

3. Bersihkan tempat duduk tandas sebelum digunakan

Sekiranya anda tidak pasti mengenai kebersihan tempat duduk tandas, anda boleh membersihkannya terlebih dahulu dengan tisu cecair atau basah yang mengandungi antiseptik. Anda juga boleh menggunakan kaedah mudah, iaitu meletakkan selembar tisu di tempat duduk tandas.

Sebilangan orang memilih untuk 'duduk terapung' di tandas. Posisi ini menyerupai posisi duduk, tetapi pantat tidak menyentuh tempat duduk tandas. Namun, kaedah ini yang dianggap 'lebih higienis' sebenarnya dapat memberi tekanan pada otot pelvis, sehingga mengganggu proses buang air kecil.

4. Elakkan membasuh tandas dalam keadaan duduk

Penyebaran kuman di tandas juga boleh berlaku semasa anda membasuh tandas. Untuk mengelakkan kuman ini memasuki organ intim, elakkan membasuh tandas semasa anda masih duduk di atasnya.

Adalah lebih baik jika anda membersihkan organ intim terlebih dahulu setelah membuang air kecil, kemudian anda membasuh tandas sebelum keluar dari tandas.

5. Bawa peralatan tandas anda sendiri

Selalunya tandas awam tidak menyediakan tisu dan sabun tangan. Sebenarnya, kedua-dua objek ini sangat penting untuk mengelakkan penyebaran kuman dari tandas.

Untuk menjangkakan perkara ini, selalu bawa sabun cair dalam botol kecil, tisu, dan pembersih tangan. Anda boleh memasukkan peralatan ke dalam beg kecil atau beg plastik kunci zip.

6. Basuh tangan anda dengan betul

Mencuci tangan dengan air dan sabun mengalir adalah langkah penting yang harus anda ambil ketika menggunakan tandas awam. Malangnya, tabiat ini masih sering dipandang rendah atau tidak dilakukan dengan betul.

Agar tangan anda sentiasa bersih, terutama setelah menggunakan tandas, penting untuk mencuci tangan dengan betul dan betul melalui langkah-langkah berikut:

  • Basahkan tangan dengan air bersih, kemudian gunakan sabun.
  • Gosokkan telapak tangan, belakang tangan, kuku, dan antara jari. Lakukan sekurang-kurangnya 20 saat.
  • Bilas tangan anda dengan bersih, kemudian keringkan dengan tisu.
  • Tutup keran dengan kertas tandas untuk mengelakkan kuman melekat pada tangan yang bersih.
  • Tutup keran menggunakan siku anda, jika anda ingin mengeringkan tangan menggunakan mesin pengering.

Semasa pandemi COVID-19, anda juga mesti selalu memakai topeng dan memakai jarak fizikal sekurang-kurangnya 1 meter dengan pengguna tandas lain. Oleh kerana virus Corona dapat bertahan di udara, anda juga tidak boleh menggunakan tandas lama, terutama jika tandas awam sesak.

Pelbagai petua di atas bukan sahaja dapat melindungi diri anda dari pelbagai penyakit semasa menggunakan tandas awam, tetapi juga mencegah orang lain daripada dijangkiti pelbagai penyakit kerana tandas yang tidak bersih. Oleh itu, adalah wajar bagi kita untuk membiasakan diri menjaga kebersihan tandas awam.

Sekiranya anda mengalami sakit perut, loya, atau muntah, ini mungkin disebabkan oleh jangkitan kuman di tangan anda yang tidak dibasuh bersih setelah menggunakan tandas awam atau menyentuh objek di tempat awam. Periksa dengan doktor supaya rawatan dapat dijalankan mengikut penyebabnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found