Keluarga

Para suami, fahami kemurungan postpartum yang boleh menyerang isteri anda

Sebagai ibu bapa yang baru, kehadiran bayi pastinya membawa kebahagiaan besar kepada anda dan keluarga. Tetapi kadang-kadang, kebahagiaan ini mungkin tidak dirasakan oleh isteri anda. Sekiranya selepas melahirkan dia kelihatan murung, sedih, dan tidak berdaya, ini mungkin merupakan tanda bahawa isteri anda mengalami kemurungan selepas bersalin.

Kemurungan selepas bersalin (selepas bersalin kemurungan) adalah sejenis kemurungan yang berlaku selepas melahirkan anak. Kerana simptomnya terasa serupa, keadaan ini sering dianggap sama baby blues. Walaupun, kedua-duanya adalah perkara yang berbeza

Kedua-dua kemurungan selepas bersalin dan baby blues Ia boleh muncul pada minggu-minggu awal selepas melahirkan. Perbezaannya adalah berapa lama simptom itu berlanjutan.

Baby blues Biasanya berlangsung selama 2 minggu sehingga akhirnya hilang dengan sendirinya. Walaupun kemurungan selepas bersalin dapat berlangsung selama beberapa minggu hingga beberapa bulan, dan gejala tidak akan reda sendiri tanpa rawatan.

Mengapa Isteri Anda Mendapat Depresi Selepas Bersalin?

Punca sebenar kemurungan postpartum tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berlaku kerana beberapa faktor, seperti:

Perubahan hormon

Setelah melahirkan, tahap hormon estrogen dan progesteron di dalam badan isteri anda akan menurun secara drastik. Penurunan hormon ini mencetuskan perubahan mood dan keadaan emosi yang tidak stabil.

Masalah psikologi

Tekanan yang dirasakan oleh isteri anda kerana dia harus memikul beban dan tanggungjawab sebagai seorang ibu pasti akan menimbulkan tekanannya. Selain merasa letih sejak baru melahirkan, ini boleh menjadikan isteri anda mudah mengalami kemurungan selepas bersalin.

Kemurungan selepas bersalin juga lebih berisiko bagi isteri anda jika dia sebelumnya mempunyai gangguan psikologi tertentu, seperti kemurungan dan gangguan bipolar.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita mengalami kemurungan postpartum, termasuk:

 • Mengalami masalah penyusuan.
 • Mengandung pada usia muda atau sudah mempunyai banyak anak.
 • Mengalami peristiwa tertekan, seperti kehilangan pekerjaan, masalah kewangan, atau kematian ahli keluarga.
 • Mengalami komplikasi semasa mengandung atau melahirkan, seperti anemia, persalinan yang berpanjangan, atau kelahiran pramatang.
 • Jadilah mangsa keganasan rumah tangga.

Apa yang berlaku bSekiranya Isteri Anda Mengalami Depresi Selepas Bersalin?

Gejala kemurungan postpartum biasanya muncul dalam beberapa minggu setelah melahirkan, tetapi ada juga wanita yang hanya menunjukkan gejala kemurungan setelah beberapa bulan atau 1 tahun setelah melahirkan.

Apabila isteri anda mengalami kemurungan selepas bersalin, dia akan mengalami simptom berikut:

 • Tidak mempunyai keinginan untuk melakukan aktiviti harian.
 • Emosi tidak terkawal dan mudah berubah, misalnya menjadi murung, sedih, atau marah.
 • Susah tidur.
 • Selera makan menurun atau bahkan meningkat.
 • Sukar menumpukan perhatian dan mudah dilupakan.
 • Kesukaran atau keengganan untuk menjaga dan berinteraksi dengan anak kecil anda.
 • Rasa bersalah, tidak berharga, atau tidak layak menjadi ibu.
 • Pemikiran timbul untuk mencederakan diri sendiri atau anak anda.
 • Sekiranya bertambah buruk, isteri anda mungkin mempunyai pemikiran untuk membunuh diri.

Apa nak buat bSekiranya Isteri Anda Mengalami Depresi Selepas Bersalin?

Sekiranya isteri anda menunjukkan gejala kemurungan selepas bersalin, cubalah selalu menemani dan memberi sokongan emosi kepadanya. Peranan anda sangat penting untuk mempercepat pemulihannya.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil ketika isteri anda mengalami kemurungan selepas bersalin:

 • Bersabar dan cuba memahami keadaannya. Luangkan masa untuk selalu berada di sana untuknya sehingga dia merasa disokong dan tidak menyimpan perasaan negatif ini kepada dirinya sendiri.
 • Tolonglah isteri anda agar dia dapat menjaga dan menjaga kesihatannya sendiri, misalnya dengan membuat makanan berkhasiat untuknya.
 • Tolong isteri anda menjaga bayi yang baru lahir dan melakukan kerja-kerja rumah sehingga dia mempunyai masa untuk berehat. Sekiranya anda merasa terharu, anda selalu boleh meminta pertolongan rakan atau saudara terdekat untuk meringankan pekerjaan di rumah.
 • Jadilah pendengar yang baik sekiranya isteri anda meluahkan perasaannya. Cuba dengarkan apa yang dia katakan dengan penuh rasa empati dan jangan menilai dia.

Perhatian, sokongan, dan cinta anda adalah ubat terbaik agar isteri anda dapat melalui masa yang sukar ini. Tetapi bukan hanya sokongan emosi, isteri anda juga perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari ahli psikologi sekiranya kemurungannya selepas bersalin tidak membaik.

Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi untuk membantu isteri anda pulih dari kemurungan selepas bersalin yang dialaminya.