Kesihatan

Bayi Mengalami Anemia? Inilah punca dan cara menanganinya

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga boleh mengalami anemia, kamu tahu. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan kerana boleh menghalang pertumbuhan dan perkembangan. Kemudian, bagaimana anda tahu jika bayi anda mengalami anemia, apa yang menyebabkannya, dan bagaimana merawatnya? Lihat penjelasan berikut.

Anemia adalah keadaan di mana tahap hemoglobin dan sel darah merah berada di bawah julat normal. Pemahaman yang sama juga berlaku untuk anemia pada bayi. Salah satu jenis anemia yang paling biasa dialami oleh bayi adalah anemia kekurangan zat besi.

Beberapa gejala yang dapat muncul ketika bayi mengalami anemia adalah kulitnya kelihatan pucat, bayi kelihatan lesu dan tidak berinspirasi, selera makannya menurun, dan pertumbuhan dan perkembangannya menjadi perlahan.

Punca Utama Anemia pada Bayi

Anemia pada bayi tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, anemia boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi. Terdapat beberapa mekanisme yang menyebabkan anemia pada bayi, iaitu:

Pengeluaran sel darah merah tidak mencukupi

Sebilangan besar bayi mengalami anemia pada beberapa bulan pertama selepas kelahiran. Ini normal dan dikenali sebagai anemia fisiologi. Anemia jenis ini berlaku kerana bayi tumbuh dengan cepat, oleh itu tubuhnya memerlukan masa untuk mengejar pengeluaran sel darah merah sehingga jumlahnya mencukupi.

Kehilangan banyak darah

Kehilangan darah yang berat pada bayi biasanya disebabkan oleh pendarahan. Pendarahan yang biasanya dialami oleh bayi disebabkan oleh proses pengumpulan darah secara rutin semasa bayi mendapat rawatan perubatan atau disebabkan oleh kerosakan pada organ dalaman, seperti pendarahan pada saluran gastrointestinal.

Sel darah rosak dengan cepat

Anemia pada bayi yang disebabkan oleh kerosakan sel darah biasanya berlaku apabila bayi mempunyai ketidaksesuaian ABO, yang merupakan ketidaksesuaian darah bayi dengan ibu, atau jika bayi mempunyai anemia sel sabit atau talasemia.

Cara Mengubati Anemia pada Bayi

Rawatan anemia pada bayi akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya anemia disebabkan oleh pendarahan, maka rawatannya adalah untuk menghentikan pendarahan dan menggantikan darah yang hilang melalui pemindahan darah.

Sekiranya penyebab anemia adalah kekurangan zat besi, maka rawatannya adalah dengan:

Memberi makanan yang tinggi zat besi

Doktor akan mencadangkan agar bayi diberi pelbagai makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, telur, kacang, brokoli, bayam, dan bijirin yang diperkaya dengan zat besi. Walau bagaimanapun, rawatan ini hanya diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari 6 bulan atau yang sudah memakan makanan pejal.

Pentadbiran makanan tambahan zat besi

Sekiranya diperlukan, doktor juga akan menetapkan suplemen zat besi dalam bentuk titisan. Kerana rasanya tidak enak dan berbau sedikit, doktor biasanya akan mengesyorkan mencampurkan makanan tambahan ini ke dalam makanan atau minuman bayi.

Anemia pada bayi perlu dikenali seawal mungkin dan tidak boleh dibiarkan berlarutan, kerana boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi. Untuk memantau keadaan kesihatan dan pertumbuhan anak kecil anda, anda perlu kerap berjumpa doktor atau posyandu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found