Kehidupan yang sihat

Adakah benar nasi sejuk baik untuk pesakit diabetes?

Bagi pesakit kencing manis, pengambilan beras putih mungkin terhad untuk mengelakkan gula darah naik. Untuk mengelakkan kesan ini, terdapat anggapan bahawa mereka harus makan nasi putih sejuk. Adakah benar nasi sejuk baik untuk pesakit diabetes? Lihat perbincangan berikut!

Diabetes mellitus adalah penyakit yang boleh menyebabkan kadar gula dalam darah tinggi. Makanan yang mesti dibatasi oleh pesakit diabetes adalah makanan dengan indeks glisemik tinggi, dan salah satunya adalah nasi putih.

Indeks glisemik adalah cara untuk mengklasifikasikan makanan dan minuman berdasarkan kepantasan mereka dalam meningkatkan kadar gula darah. Semakin tinggi indeks glisemik makanan atau minuman, kadar gula dalam darah akan meningkat lebih cepat setelah makanan dimakan.

Manfaat Memakan Nasi Sejuk untuk Diabetis

Nasi putih kaya dengan kanji atau karbohidrat yang dapat dicerna dan diserap dengan cepat oleh usus kecil, sehingga kadar gula dalam darah akan meningkat dengan cepat.

Namun, pati boleh ditukar menjadi pati yang sukar dicerna (pati tahan). Cara mengubahnya adalah dengan menyimpan nasi yang dimasak di dalam peti sejuk pada suhu 4 ° C selama 24 jam, kemudian panaskan semula sebelum memakannya. Pati lebih sukar dicerna, yang mengurangkan jumlah karbohidrat yang diserap oleh usus.

Itulah sebabnya, nasi putih sejuk yang mengandung pati tahan dianggap mempunyai beberapa manfaat untuk pesakit diabetes, seperti:

1. Membantu mengawal kadar gula dalam darah

Nasi putih sejuk terbukti mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada beras putih yang baru dimasak. Oleh itu, menggantikan pengambilan nasi putih panas dengan nasi putih sejuk dapat mengawal kadar gula darah pesakit diabetes.

2. Meningkatkan pengeluaran dan prestasi hormon insulin

Pada orang yang menderita diabetes mellitus, terutama diabetes tipe 2, ada gangguan dalam prestasi hormon insulin, yang berfungsi untuk membantu gula darah memasuki sel untuk diubah menjadi tenaga. Gangguan hormon ini akan menyebabkan gula terkumpul dalam darah, sehingga kadarnya meningkat.

Tahan pati dalam beras putih sejuk dapat meningkatkan prestasi insulin dalam tisu lemak. Tahan kanji yang sukar dicerna dalam usus kecil akan memasuki usus besar dan diubah menjadi asid lemak, terutamanya asid propionik, dengan bantuan bakteria baik dalam usus kecil. Asid propionik ini akan meningkatkan prestasi hormon insulin dalam tisu lemak, sehingga kadar gula dalam darah dapat dikawal.

3. Menurunkan kadar kolesterol dalam badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan pati yang tahan, seperti yang terdapat dalam beras putih sejuk, dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam tubuh. Namun, tuntutan ini masih perlu dikaji lebih jauh, kerana setakat ini, kesannya hanya dapat dilihat pada haiwan makmal.

4. Berpberperanan sebagai prebiotik

Tahan pati dalam nasi putih sejuk akan memasuki usus besar dan bertindak sebagai prebiotik. Prebiotik terbentuk dari nutrien yang tidak dapat dicerna dan berfungsi sebagai makanan untuk bakteria baik dalam usus besar. Bakteria baik ini akan melindungi tubuh dari bakteria jahat dan kulat yang dapat menyebabkan jangkitan, dan juga berperanan dalam menekan proses keradangan.

5. Buat lebih banyakkenyang dan tidak lapar

Kerana tahap pati tahan dalam nasi putih sejuk tinggi, proses mencernanya cenderung lebih lambat. Ini akan membuatkan anda berasa kenyang dan kurang lapar. Sekiranya diminum secara berkala, nasi putih sejuk mungkin dapat membantu mengurangkan berat badan.

Perkara yang Perlu Diingati Sebelum Mengonsumsi Nasi Sejuk

Anggapan bahawa makan nasi putih sejuk lebih baik untuk pesakit kencing manis adalah benar. Namun, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakannya, yaitu:

  • Nasi putih sejuk harus dimakan dalam jangka panjang untuk mendapatkan kesan menstabilkan kadar gula dalam darah.
  • Nasi putih untuk disejukkan mesti diletakkan di dalam bekas yang bersih untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria.
  • Nasi putih sejuk perlu dipanaskan semula sebelum dimakan. Selain menjadikan teksturnya lebih enak dimakan, proses pemanasan juga dapat membunuh bakteria pada nasi yang disejukkan.
  • Nasi putih sejuk perlu dimakan bersama dengan makanan sihat untuk pesakit diabetes. Elakkan lauk manis, berlemak, dan berkalori tinggi.

Selain mengamalkan diet yang sihat, penderita diabetes juga harus sabar menjalani rawatan dan selalu berkonsultasi dengan doktor. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor lebih lanjut mengenai manfaat nasi putih sejuk dan jenis makanan lain yang baik untuk pesakit kencing manis.

Ditulis oleh:

dr. Caroline Claudia