Kesihatan

Ketahui Punca Kanser Pankreas dan Faktor Risiko

Barah pankreas berlaku apabila sel-sel di pankreas tumbuh secara tidak terkawal, membentuk keganasan. Punca sebenar penyebab kanser pankreas masih belum diketahuiTerdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah ini. Untuk mengetahui apakah faktor-faktor ini, pertimbangkan penjelasan berikut.

Kanser pankreas adalah keadaan di mana terdapat tumor ganas di pankreas, organ yang terletak berhampiran perut.

Pankreas berperanan menghasilkan enzim yang diperlukan tubuh untuk mencerna dan menyerap karbohidrat, protein, dan lemak yang terdapat dalam makanan. Selain enzim, pankreas juga menghasilkan dua hormon penting untuk tubuh, iaitu insulin dan glukagon.

Kanser pankreas pada peringkat awal umumnya tidak mempunyai gejala khas, atau bahkan tanpa gejala. Kanser pankreas biasanya hanya menunjukkan simptom apabila keadaan diklasifikasikan sebagai teruk. Gejala ini merangkumi:

 • Mengurangkan atau kehilangan selera makan.
 • Berat badan walaupun anda tidak menjalani diet khas.
 • Sakit di bahagian atas perut yang memancar ke punggung, rasa sakit mungkin bertambah teruk ketika berbaring atau selepas makan.
 • Kulit kuning.
 • Gangguan pencernaan, seperti kembung perut, cirit-birit, dan loya.
 • Badan terasa lemah.
 • Gatal di seluruh badan.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada gejala ini disebabkan oleh barah pankreas atau tidak.

Punca dan Faktor Risiko untuk Kanser Pankreas

Kanser pankreas berlaku apabila sel pankreas mengalami perubahan genetik (mutasi), sehingga sel-sel ini terus tumbuh dan membiak secara tidak terkawal.

Setakat ini, penyebab sebenar berlakunya mutasi genetik pada sel pankreas tidak diketahui dengan pasti. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah pankreas, iaitu:

1. Faktor keturunan

Seseorang mempunyai risiko menghidap barah pankreas sekiranya salah satu atau kedua ibu bapa menghidap barah pankreas. Ini dianggap disebabkan oleh komponen genetik yang menyebabkan barah pankreas yang diwarisi pada kanak-kanak.

2. Umur tua

Kanser pankreas kebanyakannya berlaku pada orang tua, iaitu pada usia 50-80 tahun. Secara statistik, penyakit ini paling kerap dijumpai pada mereka yang berumur antara 65-70 tahun.

3. Tabiat merokok

Selain keturunan dan usia, merokok juga merupakan faktor risiko yang berperanan besar dalam meningkatkan risiko terkena barah pankreas.

Berdasarkan hasil kajian, diketahui bahawa sekitar 30% pesakit barah pankreas adalah perokok berat. Selain rokok, pendedahan kepada bahan kimia toksik juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah pankreas.

4. Corak pemakanan yang tidak sihat

Tidak menjaga diet adalah salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan barah pankreas. Corak pemakanan yang tidak sihat yang boleh menyebabkan barah pankreas jarang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan terlalu sering makan daging merah dan makanan berlemak, termasuk makanan goreng, daging olahan, atau daging asap.

Selain diet ini, kebiasaan minum alkohol juga dapat menjadi faktor risiko bagi seseorang yang menderita barah pankreas.

5. Sejarah penyakit tertentu

Terdapat beberapa penyakit yang dapat meningkatkan risiko seseorang mendapat barah pankreas, seperti diabetes yang tidak terkawal, pankreatitis kronik, ulser perut, jangkitan bakteria. H. pylori, dan hepatitis B.

Orang yang mempunyai sejarah barah, seperti barah perut, barah mulut dan tekak, barah rahim, barah ovari, atau barah prostat, juga lebih berisiko terkena barah pankreas.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, sejumlah faktor lain, seperti kekurangan lycopene dan selenium, kelebihan berat badan atau obes, sering terdedah kepada radiasi intensiti tinggi, atau menjalani terapi radiasi, juga dapat meningkatkan risiko terkena barah pankreas.

Mencegah Kanser Pankreas

Beberapa faktor risiko barah pankreas tidak dapat dielakkan. Faktor risiko yang tidak dapat dielakkan ini adalah usia lanjut dan keturunan. Namun, ini tidak bermaksud bahawa penyakit ini tidak dapat dielakkan sepenuhnya.

Untuk mengurangkan risiko terkena barah pankreas, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Menjalani diet yang sihat, iaitu dengan meningkatkan pengambilan serat dari sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti sawi, brokoli, jambu biji, tembikai, betik, dan tomato.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal. Ini dapat dicapai melalui diet yang sihat dan senaman yang teratur.
 • Jangan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Elakkan terkena bahan toksik, seperti racun perosak dan pewarna sintetik tertentu.

Selain gaya hidup yang sihat, penting juga untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala (pemeriksaan) kepada doktor secara berkala untuk mengetahui keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.

Terutama jika anda mempunyai ibu bapa atau keluarga kandung dengan sejarah barah pankreas, atau jika anda mempunyai faktor risiko yang disebutkan di atas.