Kesihatan

Wanita hamil, ini adalah cara mengawal berat badan semasa mengandung

Wanita hamil harus menambah berat badan setelah mereka hamil. Namun, wanita hamil masih harus mengawalnya dengan baik, kerana kenaikan berat badan yang berlebihan dan tidak terkawal dapat mempengaruhi kesihatan wanita hamil dan janin mereka.

Peningkatan berat badan pada setiap wanita hamil pastinya berbeza, ini bergantung pada berat badan ibu hamil sebelum hamil. Tetapi biasanya, wanita hamil perlu menambah berat badan sekitar 11-15 kg semasa hamil.

Sekiranya sebelum kehamilan wanita hamil kurang berat badan atau kurang berat badan, kemudian semasa kehamilan, wanita hamil perlu menambah berat badan sekitar 12-18 kg. Sementara itu, jika sebelumnya mempunyai berat badan berlebihan atau berat badan berlebihan, Dianjurkan untuk menambah berat badan sekitar 6-11 kg selama kehamilan.

Cara Mengawal Berat Semasa Kehamilan

Standard kenaikan berat badan dibuat agar kesihatan ibu hamil dan janin di dalam rahim terjaga. Kerana jika wanita hamil kurang berat badan, risiko kelahiran pramatang dan bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah cenderung meningkat.

Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah biasanya lebih cenderung untuk menghidap penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan diabetes di kemudian hari.

Begitu juga jika wanita hamil berlebihan berat badan. Risiko keguguran, preeklampsia, dan melahirkan melalui pembedahan caesar cenderung meningkat.

Kerana risiko ini tidak dapat dipandang rendah, wanita hamil perlu mengawal kenaikan berat badan dengan betul. Caranya adalah dengan melaksanakan perkara berikut:

1. Makan bahagian kecil tetapi kerap

Wanita hamil sering makan bahagian besar? Ubah tabiat ini, ayuh. Daripada makan dalam bahagian besar, lebih baik makan dalam bahagian kecil tetapi kerap. Kerana, kaedah ini dapat mengurangkan keinginan untuk makan dalam jumlah yang berlebihan.

2. Makan makanan yang sihat

Untuk mengawal berat badan, wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang sihat. Makanan sihat yang disyorkan terdiri daripada karbohidrat (beras, bijirin, atau pasta), protein (ikan, kacang, atau telur), hingga lemak baik (jagung dan minyak zaitun).

Selain itu, yang tidak kalah pentingnya ialah makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari kerana kedua-duanya mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

3. Mengawal selera makan ketika mengidam

Mengidam semasa hamil adalah perkara biasa, tetapi itu tidak bermakna anda harus melakukan semua yang anda mahukan. Wanita hamil perlu menyusun apa yang harus dimakan dan apa yang terhad atau dielakkan.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar sakit puan untuk menentukan sama ada makanan dan minuman yang diinginkan oleh wanita hamil boleh dimakan atau tidak.

4. Banyakkan minum

Wanita hamil disarankan untuk mengambil lebih banyak air, iaitu sekitar 2,5 - 3 liter sehari. Sebabnya, selain memastikan badan sentiasa terhidrasi, minum banyak air semasa hamil juga dapat membantu ibu hamil mengawal berat badan mereka. kamu tahu.

5. Bersenam secara berkala

Melakukan senaman secara berkala juga dapat membantu mengawal berat badan semasa hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil mesti berjumpa doktor sebelum melakukannya. Sebabnya, setiap wanita hamil mempunyai keadaan kesihatan dan pilihan sukan yang berbeza.

Selain melakukan lima perkara di atas, wanita hamil disarankan untuk memeriksa keadaan kesihatan mereka secara berkala kepada pakar obstetrik. Ini berguna untuk memantau berat badan, kesihatan, dan juga perkembangan janin di rahim dari semasa ke semasa.