Keluarga

5 Cara Menghilangkan Serangga yang Membawa Penyakit

Menyingkirkan serangga kadang-kadang boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan. Tidak jarang, serangga yang telah dibasmi muncul kembali dan menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara yang betul untuk menghilangkan serangga agar kesihatan anda dan keluarga anda terjaga.

Lipas, nyamuk, semut, dan kutu tidur adalah beberapa jenis serangga yang sering menjadi musuh utama di dalam rumah kerana sukar untuk disingkirkan. Kerana saiznya yang kecil, serangga ini dapat tinggal di berbagai lokasi di rumah sehingga keberadaannya tidak selalu diketahui.

Sekiranya tidak segera dibasmi, pelbagai jenis serangga dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti alergi, cirit-birit, demam denggi, hingga malaria.

Oleh itu, adalah penting untuk selalu menjaga kebersihan rumah dan membasmi serangga yang tinggal di rumah secara teratur untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Beberapa Cara Menghilangkan Serangga

Sekiranya anda sering menemui banyak serangga yang bersarang atau berkeliaran di rumah anda, ada beberapa cara untuk menghilangkan serangga yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Rajin membersihkan rumah

Membersihkan rumah setiap hari dapat mengelakkan kedatangan serangga. Anda boleh melakukannya dengan menyapu, mengepel, dan membersihkan celah, termasuk di bawah perabot dan perabot.

Ini penting dilakukan untuk membersihkan sisa makanan yang telah jatuh dan boleh mengundang pelbagai serangga, seperti semut dan lipas.

Di samping itu, anda juga perlu menukar cadar secara berkala dan membersihkan tilam dengan menggunakan penyedut habuk untuk menghilangkan bug tidur. Sesekali, keringkan tilam di luar ketika terik matahari untuk membasmi serangga yang tinggal di tempat tidur.

2. Mengatur kelembapan udara

Banyak jenis serangga, termasuk nyamuk dan lipas, lebih suka tinggal di tempat yang lembap. Oleh itu, untuk menghalau nyamuk dan lipas dan mencegahnya bersarang di rumah anda, anda perlu menjaga peredaran udara yang baik.

Usahakan agar udara di dalam rumah tetap bersih dan kering agar serangga tidak merasa lama di rumah.

3. Elakkan menimbun sampah

Sisa rumah tangga yang terkumpul dapat menarik serangga, seperti lalat, lipas, dan semut. Selain itu, serangga seperti anai-anai juga suka tinggal di rumah apabila terdapat timbunan barang-barang yang diperbuat daripada kayu dan kertas.

Ketika musim hujan tiba, sampah yang terkumpul dan dapat menampung air juga sering menjadi tempat pembiakan nyamuk, terutama nyamuk Aedes aegypti yang boleh menyebabkan demam merah.

Oleh itu, anda perlu melakukan langkah rutin untuk mencegah demam denggi dengan melakukan 3M, iaitu pengeringan, penutupan, dan penguburan, agar nyamuk atau serangga lain tidak bersarang di rumah anda.

4. Menggunakan minyak aromaterapi

Aromaterapi umumnya menggunakan pelbagai minyak pati dengan aroma yang menyegarkan. Minyak ini juga dapat digunakan untuk mengusir serangga, seperti nyamuk dan lalat, dari rumah.

Jika ada peresap, anda boleh menambah minyak aromaterapi yang menyegarkan, seperti lavender, pudina, dan kayu putih, untuk mengusir serangga di dalam rumah.

5. Menggunakan racun serangga

Beberapa jenis serangga, seperti anai-anai dan lipas, sukar untuk disingkirkan setelah mereka bersarang di dalam rumah. Sarang serangga ini sukar dijangkau, jadi ia akan muncul semula setelah anda menyingkirkannya.

Untuk membunuh serangga yang degil ini, anda boleh menggunakan racun serangga atau racun serangga. Kadang-kadang, racun serangga juga digunakan sebagai campuran larutan untuk kelam kabut.

Sekiranya anda menyimpan racun racun serangga di rumah anda, ingatlah untuk menyimpannya di tempat yang selamat untuk kanak-kanak. Sekiranya serangga di rumah masih sukar disingkirkan, anda boleh menghubungi penyedia perkhidmatan pembasmi serangga profesional (kawalan serangga).

 Petua Mencegah Gigitan Serangga

Serangga boleh membawa penyakit jika mereka menggigit anda atau mencemari makanan dan minuman yang anda makan. Sekiranya dibenarkan bersarang dan berkeliaran di rumah, serangga bahkan boleh memasuki rongga badan, seperti hidung dan telinga.

Oleh itu, anda perlu membasmi serangga secara berkala dengan kaedah di atas. Lakukan juga beberapa petua berikut untuk mencegah gigitan serangga:

  • Pasang kelambu di ventilasi rumah, seperti pintu dan tingkap.
  • Gunakan kipas atau penghawa dingin (AC) untuk mengusir nyamuk dan lalat yang terbang.
  • Gunakan losyen penghalau nyamuk dengan bahan aktif DEET, picaridin, IR3535, atau bahan semula jadi, seperti minyak citronella atau minyak kayu putih.
  • Pakai pakaian yang menutupi seluruh badan, seperti seluar panjang dan lengan panjang, dan pilih pakaian yang bersih dan berwarna cerah.
  • Elakkan menggunakan minyak wangi atau minyak wangi.
  • Pastikan haiwan peliharaan tetap bersih dan sihat di rumah, jika anda mempunyai haiwan tertentu, seperti kucing atau anjing.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan pepijat, tetapi pepijat itu tetap muncul, anda harus memanggil pembasmi profesional untuk membersihkan rumah dari serangga.

Menghilangkan serangga bukanlah perkara yang mudah dan bahkan boleh menyebabkan masalah kesihatan jika tidak segera dibasmi. Sekiranya anda mengalami aduan setelah digigit serangga, seperti demam, kelemahan, dan gatal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.