Keluarga

Payudara Kecil Tidak Berarti Susu Payudara Kecil

Ramai yang berpendapat bahawa payudara kecil dapat mengurangkan jumlah susu. Bkelewatan tidak perlu risau,hlmPayudara kecil tidak akan mempengaruhi berapa banyak atau tidak jumlah susu yang keluar. Lihat penjelasan dan cara meningkatkan pengeluaran susu yang betul.

Ibu yang akan hamil untuk pertama kalinya mungkin memikirkan sama ada susu akan keluar dengan cepat dan mengalir dengan banyak selepas melahirkan. Bagi ibu yang mempunyai payudara kecil, kebimbangan boleh ditimbulkan oleh persoalan sama ada ukuran payudara menjadikan pengeluaran susu kurang. Nasib baik, ini tidak benar.

Susu Payudara dan Payudara Kecil

Saiz payudara yang kecil atau besar tidak ada kaitan dengan jumlah susu yang keluar setelah ibu melahirkan. Kenapa? Ukuran payudara wanita ditentukan oleh faktor genetik, berat badan, dan jumlah tisu lemak di payudara. Dan lemak ini tidak ada kaitan dengan kuantiti susu ibu.

Jumlah susu yang dihasilkan akan ditentukan oleh berapa banyak bayi yang menyusu. Semakin kerap bayi menyusu, semakin banyak susu yang akan dihasilkan oleh ibu.

Semasa mengandung, hormon kehamilan menjadikan saluran susu membiak dan membesar. Hormon ini juga merangsang kelenjar susu di payudara untuk mengeluarkan susu dan membawanya ke saluran susu di bawah puting dan areola (kawasan gelap di sekitar puting susu). Saluran susu berkembang sepenuhnya pada trimester kedua kehamilan.

Dan tahukah anda bahawa payudara anda akan membesar dan menjadi lebih berat semasa hamil? Bentuk payudara yang lebih besar akan dilihat ketika masa bersalin semakin hampir. Sekiranya pada masa ini payudara masih kelihatan kecil, jangan bersedih. Ibu boleh terus menyusukan anak mereka, seperti ibu yang lain.

Namun, jika payudara anda tidak membesar semasa hamil dan tetap lembut selepas melahirkan, mungkin disebabkan tidak mempunyai cukup kelenjar penghasil susu di payudara anda. Sekiranya demikian, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan penyelesaian untuk meningkatkan pengeluaran susu.

Apa Yang Mempengaruhi Pengeluaran Susu Payudara

Banyak faktor mempengaruhi jumlah pengeluaran susu semasa ibu menyusu. Bermula dari kelahiran pramatang, ibu yang gemuk, ibu mempunyai tekanan darah tinggi semasa hamil, merokok, tekanan, gangguan hormon, hingga mengambil ubat tertentu. Setelah menjalani pembedahan payudara, terutama pembedahan pengurangan payudara, juga dapat menjadi penentu berapa banyak susu yang akan keluar kemudian.

Anda boleh meningkatkan jumlah pengeluaran susu ibu dengan melakukan perkara berikut:

 • Menyusukan bayi sebaik sahaja bersalin.
 • Menyusu dengan kerap, 8-12 kali sehari pada minggu pertama selepas melahirkan.
 • Amalkan penyusu yang betul.
 • Dapatkan konsultasi laktasi.
 • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Rehat yang cukup.
 • Menguruskan tekanan.
 • Minum banyak air.
 • Pengambilan yang mencukupi Ibu yang menyusu memerlukan kalori tambahan 300 hingga 500 kalori setiap hari.
 • Mengurut payudara.
 • Pengeluaran susu ibu dianggap meningkat jika anda memakan biji fenugreek, adas, bawang putih, sayur-sayuran berdaun hijau, jintan, labu, lentil, silymarin, kacang, dan oat. Namun, sebelum menggunakan ubat-ubatan herba ini, lebih baik anda berbincang terlebih dahulu

Walaupun anda mempunyai payudara kecil, anda juga boleh menyusukan anak anda secara normal. Walau bagaimanapun, jika terdapat aduan atau masalah semasa menyusu, berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian dan cadangan.