Kesihatan

Sesak nafas pada kanak-kanak boleh menjadi tanda penyakit serius

 Sesak nafas pada kanak-kanak adalah keadaan yang perlu diperhatikan. Aduan ini Ia boleh menjadi tanda penyakit serius yang memerlukan rawatan segera. Selain dapat mengganggu aktiviti anak dan masa rehat, sesak nafas yang berpanjangan juga dapat mengganggu pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Sesak nafas, atau dalam istilah perubatan yang disebut dyspnea, adalah keadaan ketika seseorang mengalami kesukaran bernafas sehingga mereka tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi ke paru-paru.

Penyakit yang Menyebabkan Sesak Nafas pada Kanak-kanak

Permulaan sesak nafas, baik pada kanak-kanak dan orang dewasa, sering dikaitkan dengan penyakit jantung atau paru-paru. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sesak nafas pada kanak-kanak:

1. Bronkiolitis

Bronkiolitis adalah penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan keradangan dan penyumbatan saluran udara kecil (bronkiol) di paru-paru. Bronkiolitis biasanya lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan bayi. Gejala awal mungkin termasuk batuk kering yang berterusan, kesesakan hidung, dan demam.

Dalam bronkiolitis yang teruk, gejala mungkin termasuk kelesuan, kulit biru (sianosis), mengi, dan pernafasan yang cepat tetapi cetek (tachypnea). Sekiranya anak anda mempunyai gejala ini, anda harus segera membawanya ke hospital.

2. Radang paru-paru

Pneumonia adalah penyakit berjangkit yang menyebabkan radang kantung udara di satu atau kedua paru-paru. Pneumonia boleh disebabkan oleh bakteria dan virus, termasuk virus Corona. Pneumonia adalah penyakit biasa pada kanak-kanak. Sebenarnya, penyakit ini merupakan penyebab kematian kedua yang kedua bagi kanak-kanak di bawah umur lima tahun di Indonesia, selepas cirit-birit.

Gejala pneumonia pada kanak-kanak boleh dicirikan oleh batuk, mengi, hidung tersumbat, sakit dada, sakit perut, nafsu makan menurun, sesak nafas dan pernafasan cepat. Sekiranya radang paru-paru teruk, kuku dan bibir anak boleh menjadi kebiruan. Keadaan ini menunjukkan bahawa tubuh anak kekurangan oksigen.

3. Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi ke seluruh badan. Kegagalan jantung boleh mempengaruhi satu sisi jantung, tetapi juga boleh melibatkan kedua-dua belah jantung.

Selain sesak nafas, kegagalan jantung juga akan menyebabkan edema atau bengkak yang biasanya terjadi pada kaki dan pergelangan kaki. Sesak nafas pada kanak-kanak akibat kegagalan jantung boleh berlaku ketika anak sedang berbaring, membungkuk, atau ketika dia sedang tidur.

4. Asma

Asma adalah penyakit pernafasan kronik yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Gejala asma pada kanak-kanak boleh merangkumi kelesuan, batuk kronik, mengi, dan sakit dada. Walau bagaimanapun, gejala utama keadaan ini adalah sesak nafas.

Saluran udara kanak-kanak dengan asma lebih mudah diserang kerengsaan. Sekiranya kerengsaan berlaku, saluran udara akan menjadi sempit yang akhirnya menyukarkan anak untuk bernafas.

4. Kejutan anaphylactic

Kejutan anafilaksis atau anafilaksis adalah reaksi alergi yang teruk. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan kematian. Reaksi anafilaksis dapat dipicu oleh makanan, ubat, atau bahan tertentu, atau oleh sengatan serangga atau gigitan.

Selain sesak nafas secara tiba-tiba, reaksi anafilaksis juga dapat dicirikan oleh kulit gatal atau bengkak, batuk, mual dan muntah, sakit perut, sukar bercakap, menyempitkan tekak, berdehit, degupan jantung yang cepat, dan pingsan.

Rawatan Sesak Nafas pada Kanak-kanak

Sesak nafas pada kanak-kanak perlu diperiksa oleh doktor supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Agar sesak nafas pada kanak-kanak tidak berulang atau bertambah buruk, lakukan cara berikut:

  • Beri rawatan seperti yang disyorkan oleh doktor dan bawa anak untuk pemeriksaan berkala dengan doktor.
  • Buat persekitaran yang sihat untuk pernafasan anak kecil anda, terutama di rumah. Pastikan seluruh bilik bebas dari habuk, kotoran, pencemaran, dan asap rokok.
  • Kurangkan aktiviti anak-anak di luar rumah ketika udara panas atau sejuk.
  • Perhatikan makanan atau ubat-ubatan yang dapat memicu sesak nafas pada anak-anak, dan hindarinya sebanyak mungkin.
  • Galakkan anak-anak melakukan senaman secara berkala untuk memperbaiki keadaan fizikal mereka, terutamanya pernafasan mereka. Walau bagaimanapun, tanyakan dahulu kepada doktor mengenai jenis senaman yang sesuai untuk keadaan anak kecil anda.

Sesak nafas pada kanak-kanak dapat muncul secara tiba-tiba, juga dapat beransur-ansur. Walaupun kadang-kadang sesak nafas boleh hilang dengan sendirinya, tetapi keadaan ini tidak boleh diabaikan. Segera berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat diberikan.