Kehidupan yang sihat

Melatih Kecerdasan Rohani untuk Menjadi Orang yang Lebih Baik

Kecerdasan rohani adalah salah satu dimensi dalam kesihatan manusia yang dirumuskan selain kesihatan fizikal dan mental. Kecerdasan rohani dapat digambarkan sebagai suatu bentuk usaha manusia dalam mencari harapan, makna, dan ketenangan dalam hidup.

mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) ada tiga komponen penting iaitu definisi sihat berdasarkan konsep hidup sihat, termasuk sihat secara fizikal, sihat secara emosional, dan mempunyai kesejahteraan sosial. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa pakar telah menambahkan kecerdasan rohani sebagai faktor keseimbangan bagi ketiga-tiga konsep asas ini. Jenis kecerdasan ini sebenarnya dapat dilihat berdasarkan aktiviti otak manusia ketika melakukan perkara yang bermanfaat untuk kesihatan mental, seperti bermeditasi atau beribadah.

Kerohanian berkait rapat dengan kesihatan kerana pada dasarnya tubuh, fikiran, dan roh saling berkaitan. Kesihatan dalam satu aspek akan memberi kesan kepada aspek kesihatan yang lain. Beberapa kajian bahkan mendapati bahawa pemikiran positif dan kekuatan yang dijumpai oleh manusia dari agama menyumbang kepada penyembuhan dan kesihatan manusia. Walaupun kecerdasan rohani dianggap sebagai komponen penting dalam kehidupan, sukar untuk menerjemahkannya menjadi petunjuk yang dapat diukur secara saintifik.

Ciri-ciri Kecerdasan Rohani

Umumnya, seseorang yang mempunyai kecerdasan spiritual yang tinggi akan mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Mempunyai kesedaran diri, mengetahui apa nilai dalam hidupnya, apa yang dia percayai, dan apa yang mendorongnya.
 • Mampu menyelesaikan masalah mengikut prinsip dan kepercayaan yang dipegangnya.
 • Hormati kepelbagaian dan enggan melakukan keganasan kepada orang lain.
 • Rasa perlu memahami punca dan mempunyai kecenderungan untuk bertanya soalan asas.
 • Mampu menyedari hubungan antara objek dan pelbagai fenomena yang berlaku.
 • Mampu memiliki dan berpegang teguh pada kepercayaan mereka sendiri yang mungkin berbeza dengan kebanyakan orang.
 • Mempunyai tindak balas dan pengurusan tekanan yang lebih baik.

Sementara itu, seorang pakar kerohanian mendefinisikan kecerdasan rohani sebagai kemampuan menggunakan spiritualisme untuk mencapai tujuan dan menyelesaikan masalah. Menurutnya, kecerdasan rohani terdiri dari empat kemampuan berikut:

 • Mempunyai kesedaran diri yang baik.
 • Mampu mengambil faedah dan makna dari pengalaman seharian.
 • Mampu menggunakan sumber kerohanian untuk menyelesaikan masalah.
 • Berakhlak mulia.

Petua untuk Melatih Kecerdasan Rohani

Setiap orang mempunyai kesedaran hidup dan rohani yang unik dan berbeza. Tetapi tujuannya adalah sama, iaitu untuk mencari rasa kedamaian dan kedamaian batin. Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk mencapai kecerdasan rohani, misalnya melalui doa, meditasi, penegasan diri yang positif (penegasan), menyanyikan lagu-lagu rohani, membaca buku inspirasi, bercuti di tempat terbuka, untuk melakukan aktiviti sukarela.

Beberapa petua ini dapat membantu anda mempraktikkan kecerdasan rohani:

 • Renungkan erti kehidupan.
 • Mengambil bahagian dalam aktiviti khidmat sosial. Mengambil bahagian dalam kerja amal untuk orang lain dapat memberi anda peluang untuk bertemu dengan orang yang mempunyai panggilan yang serupa.
 • Bersedia menerima dan membuka perubahan dalam hidup.
 • Melakukan kebaikan kepada orang lain, baik yang diketahui maupun yang tidak diketahui.

Selain meningkatkan kecerdasan rohani, jangan lupa untuk selalu meningkatkan kecerdasan emosi dan intelektual. Terus meningkatkan kualiti hidup anda dengan berusaha menjadi manusia yang lebih baik dan sentiasa berdoa kepada Tuhan Yang Maha Esa. Sebagai pelengkap, bersyukurlah dengan apa sahaja yang anda miliki untuk mendapatkan ketenangan rohani.