Kehidupan yang sihat

Cara Berkawan dengan Pendakap

Menggunakan pendakap boleh membantu memperbaiki kedudukan gigi anda dan mempunyai banyak faedah lain. Walau bagaimanapun, penggunaan pendakap gigi sering dibayangi oleh kesakitan yang ditimbulkannya. Adakah benar dan adakah cara untuk memperbaikinya?

Selalunya terdapat iklan atau tempat pemasangan pendakap yang tidak dilakukan oleh doktor gigi profesional. Sebaiknya elakkan perkhidmatan ini. Pemasangan pendakap harus dilakukan oleh pakar ortodontik, iaitu pakar pergigian yang telah mendapat latihan khas untuk mengetatkan dan menyelaraskan barisan gigi.

Faedah menggunakan pendakap tidak remeh. Bermula dari melicinkan lokasi dan susunan gigi, meratakan kedudukan gigi atas dan bawah, mengatasi halangan pertuturan, kesukaran mengunyah dan penyakit gusi, dan kerosakan gigi.

Penggunaan pendakap, sebagai sebahagian daripada prosedur ortodontik, akan menyebabkan kesakitan, terutama pada awal penggunaan. Ia biasanya lebih jelas pada pengguna pendakap tetap, berbanding dengan pendakap yang boleh ditanggalkan.

Walau bagaimanapun, tidak perlu terlalu risau apabila pakar ortodonti mengesyorkan agar anda menggunakan pendakap gigi. Dengan rawatan profesional dan nasihat dari pakar ortodontik, rasa sakit yang disebabkan oleh penggunaan pendakap dapat dikurangkan.

Sebab PerisaSakit

Tinjauan menunjukkan bahawa kesakitan yang disebabkan oleh prosedur ortodontik memang merupakan salah satu perkara yang dapat menghalangi, dan juga menyebabkan keengganan pesakit untuk meneruskan rawatan. Kesakitan adalah salah satu perkara yang paling ditakuti ketika seseorang ingin melakukan rawatan ortodontik. Pelbagai rasa sakit yang dinyatakan oleh pesakit yang menggunakan pendakap, antara lain digambarkan sebagai tekanan, ketegangan, sakit dan sakit pada gigi.

Punca kesakitan akibat penggunaan pendakap gigi belum diketahui dengan pasti. Namun, satu kajian menunjukkan bahawa ketidakselesaan itu mungkin disebabkan oleh perubahan aliran darah ke gigi kerana tekanan dari pendakap gigi.

Selain itu, geseran pendakap dan pelekatnya terhadap tisu lembut di mulut boleh menyebabkan kesakitan. Walaupun begitu, dari masa ke masa, tisu akan menyesuaikan diri sehingga pengguna pendakap merasa lebih selesa.

Usaha Mengurangkan Sakit

Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari memakai pendakap, perlu melakukan usaha untuk mengurangkan kesakitan. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Selama beberapa minggu pertama menggunakan pendakap, anda boleh menggunakan lilin ortodontik (lilin ortodontik) untuk mengelakkan kecederaan. Gunakannya apabila anda merasa tidak selesa. Keluarkan lilin dari bungkusan di jari anda, kemudian sapukan pada bahagian pendakap yang terasa tajam atau menusuk.
  • Pilih makanan ringan yang tidak memerlukan banyak kunyah untuk beberapa hari pertama selepas pendakap gigi. Kesakitan terutamanya akan dirasakan dalam 1-3 hari dari penggunaan.
  • Elakkan minuman dan makanan berasid. Kandungan sitrus di dalamnya dapat memperburuk keadaan luka di mulut atau mencetuskan rasa sakit yang lebih dalam.
  • Elakkan makanan keras atau melekit kerana boleh merosakkan pendakap dan menyebabkan kerengsaan. Elakkan juga kebiasaan menggigit benda keras seperti pen, pensil, dan ketulan ais
  • Gula-gula kunyah meningkatkan aliran darah ke mulut dan gusi, yang dapat membantu melegakan ketidakselesaan.
  • Makanan sejuk seperti ais krim dapat memberikan tindak balas imun yang dapat mengurangkan kesakitan. Di samping itu, anda boleh meletakkan ketulan ais di kawasan yang menyakitkan.
  • Sekiranya perlu, minta doktor memberi ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen.

Sekiranya rasa sakit itu menyakitkan atau membuat anda tidak dapat melakukan aktiviti biasa, terutamanya setelah menggunakan pendakap atau setiap kali pendakap diselaraskan, berjumpa dengan pakar ortodontik anda. Minta penyelesaian terbaik untuk mengurangkan kesakitan yang berlebihan.