Kehidupan yang sihat

Hasil ujian IQ bukan satu-satunya penentu kecerdasan

Selama bertahun-tahun, hasil ujian IQ telah menjadi penanda aras untuk mengukur kecerdasan seseorang. Tetapi lama-kelamaan, keputusan ujian IQ bukan lagi satu-satunya penentu kecerdasan. Terdapat banyak faktor pada seseorang yang menentukan kecerdasannya.

IQ sering ditakrifkan sebagai kebolehan kognitif, bakat, kemampuan intelektual, kemampuan berfikir, dan kemampuan menggunakan logik secara umum. Ujian IQ juga telah menjadi ujian standard yang dirancang untuk menilai kecerdasan seseorang, sama ada kurang, rata-rata, atau lebih tinggi. Hampir semua orang ingin memperoleh skor atau skor yang tinggi pada ujian IQ, kerana skor IQ yang tinggi dianggap dapat menentukan kejayaan seseorang, baik dalam pendidikan dan kerjaya.

Walau bagaimanapun, anggapan ini tidak betul. Ahli psikologi percaya bahawa ada komponen lain dalam diri seseorang yang berperanan dalam menentukan kecerdasan dan kejayaan, dan komponen ini tidak dapat dinilai melalui ujian IQ.

Fungsi Ujian IQ

Secara amnya, ujian IQ digunakan untuk:

 • Mengukur kemampuan akademik di sekolah.
 • Bahan untuk dipertimbangkan dalam memilih jurusan (pengajian) atau kerjaya.
 • Ramalkan kebolehkerjaan.
 • Ketahui kemampuan analisis dan penyelesaian masalah.
 • Menilai halangan intelektual.

Ujian IQ boleh menjadi langkah pertama dalam mendiagnosis masalah intelektual. Sekiranya kanak-kanak mendapat markah yang sangat rendah pada ujian IQ, doktor boleh mengesyorkan ujian lain, seperti ujian kemahiran adaptif dan ujian perubatan psikiatri, untuk menentukan punca ketidakupayaan pembelajaran.

Mengapa Ujian IQ Tidak Boleh Menjadi Tanda Aras?

Walaupun penggunaannya meluas, ujian IQ untuk menentukan kecerdasan seseorang telah mendapat banyak kritikan selama ini. Ujian IQ dinilai secara tidak adil kepada orang yang kurang kemampuan kognitif, dan dianggap mengatasi kepentingan kreativiti, watak, empati, atau kemahiran sosial dan kecerdasan seseorang.

Bahkan menurut kajian lebih daripada 100,000 peserta menunjukkan bahawa kecerdasan mempunyai sekurang-kurangnya tiga komponen yang berbeza. Oleh itu, ujian IQ tidak boleh digunakan sebagai satu-satunya penanda aras dalam menentukan tahap kecerdasan seseorang. Penyelidik menjelaskan bahawa kerumitan otak manusia telah berkembang, jadi idea mengenai IQ juga mesti disesuaikan atau diubah.

Di samping itu, teori kecerdasan pelbagai juga telah berkembang, di mana kecerdasan tidak hanya diukur secara logik-matematik, tetapi juga dalam bidang verbal-linguistik, spatial-visual, muzikal, intrapersonal, naturalis, interpersonal, dan eksistensialis.

Faktor yang Mempengaruhi Kecerdasan

Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan agar otak dan kecerdasan dapat dirangsang sejak usia dini, salah satunya adalah dengan mendengar muzik klasik. Namun, apa yang sebenarnya boleh mempengaruhi kecerdasan seseorang?

 • Ggenetik

  Penyelidikan menunjukkan bahawa faktor genetik memainkan peranan besar dalam kecerdasan seseorang. Anak yang dilahirkan oleh ibu bapa dengan tahap kecerdasan yang tinggi cenderung menjadi anak yang cerdas, asalkan anak itu dibesarkan dengan gaya keibubapaan yang betul.

 • Persekitaran

  Selain faktor genetik, interaksi dan hubungan keluarga, pendidikan, persekitaran sosial, dan persekitaran sosial juga mempengaruhi IQ seseorang.

 • susu ibu

  Kanak-kanak yang diberi susu ibu secara eksklusif dipercayai mempunyai IQ yang lebih tinggi daripada yang tidak. Kandungan nutrisi susu ibu dianggap dapat meningkatkan perkembangan otak, sistem saraf, dan kemampuan kognitif. Walau bagaimanapun, pernyataan ini masih memerlukan bukti dan kajian lebih lanjut.

 • Kreativiti

  Walaupun ujian IQ tidak selalu mengukur komponen ini, penyelidikan menunjukkan bahawa tahap kreativiti juga mempengaruhi kecerdasan seseorang. Dari kajian tersebut, dapat dilihat bahawa orang yang mempunyai tahap kreativiti yang tinggi mempunyai kecenderungan untuk berfikiran terbuka dan suka belajar.

Hasil ujian IQ masih digunakan sebagai penanda aras dalam menilai kecerdasan dalam banyak bidang, tetapi ini tidak betul. Untuk menentukan tahap kecerdasan seseorang, perlu dilakukan pemeriksaan menyeluruh oleh ahli psikologi.