Keluarga

6 Pakar Sakit Puan yang paling banyak ditempah di Jakarta di Alodokter

Memilih pakar obstetrik di Jakarta bukanlah perkara yang mudah. Memandangkan sebilangan besar pakar obstetrik yang berlatih, wanita hamil perlu mempertimbangkan beberapa perkara, termasuk lokasi latihan, kos perundingan, dan tentu saja tahap kepuasan pesakit yang telah dirawat.

Pakar obstetrik adalah doktor yang memfokuskan diri dalam menangani hal-hal yang berkaitan dengan obstetrik dan ginekologi, yang merangkumi perundingan mengenai perancangan kehamilan, perawatan pranatal, serta menangani kelahiran dan komplikasinya.

Pakar Sakit Puan di Jakarta

Nah, bagi wanita hamil yang tinggal di ibu kota, berikut adalah 6 pakar obstetrik di Jakarta yang mendapat penilaian tertinggi (dengan pesakit paling banyak) dalam aplikasi ALODOKTER:

1. dr. Kathleen Juanita Gunawan Soenario, Sp.OG (Jakarta Barat)

dr. Kathleen Juanita Gunawan Soenario, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan, Universiti Diponegoro, Semarang. Kini dia berlatih di Siloam Hospital Kebon Jeruk, Satya Negara Hospital, dan Bina Sehat Mandiri Hospital.

Kos perundingan dengan dr. Kathleen Juanita Gunawan Soenario, Sp.OG mulai dari Rp 290,000, bergantung pada jenis pemeriksaan dan perawatan yang dilakukan.

2. dr. Nana Agustina, Sp.OG (Jakarta Pusat)

dr. Nana Agustina, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia. Kini dia berlatih di RSIA Bunda Jakarta dan RS Brawijaya Duren Tiga, dengan bayaran konsultasi mulai dari IDR 400,000.

3. dr. Indriani, Sp.OG (Jakarta Timur)

dr. Indriani, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan, Universiti Padjadjaran, Bandung. Dia kini berlatih di Columbia Asia Hospital Pulomas, dengan bayaran konsultasi bermula dari IDR 300,000.

4. dr. Jonny Setio, Sp.OG (Jakarta Utara)

dr. Jonny Setio, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan, Universiti Udayana, Bali. Kini dia berlatih di Duta Indah Hospital, dengan bayaran konsultasi mulai dari IDR 138,000.

5. dr. Wieke Diana, Sp.OG (Jakarta Timur)

dr. Wieke Diana, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan, Universiti Andalas, Sumatera Barat. Kini dia berlatih di RSIA Sayyidah dan Harum Sisma Medika Hospital, dengan bayaran konsultasi mulai dari Rp. 200.000.

6. dr. Yuma Sukadarma Sulaiman Indrajaya, Sp.OG (Jakarta Utara)

dr. Yuma Sukadarma Sulaiman Indrajaya, Sp.OG adalah pakar obstetrik yang lulus dari Fakulti Perubatan Sam Ratulangi, Sulawesi Utara. Kini dia berlatih di Mitra Keluarga Kemayoran Hospital dengan bayaran konsultasi mulai dari Rp 300.000.

Itulah 6 pakar obstetrik paling popular di Jakarta di ALODOKTER. Sebagai aplikasi kesihatan terkemuka yang terhubung dengan lebih dari 1,500 hospital dan klinik yang disahkan serta 20,000 ribu doktor di Indonesia, ALODOKTER menyediakan perkhidmatan tempahan doktor oleh di talian selama 24 jam seminggu.

Ini tentu akan memudahkan wanita hamil untuk membuat temu janji dengan doktor pilihan. Agar wanita hamil tidak melupakan waktu berunding, ALODOKTER akan menghantar pesanan peringatan secara automatik melalui e-mel atau Whatsapp.

Temujanji yang telah dibuat oleh wanita hamil juga akan disimpan dalam sejarah tempahan mudah bagi wanita hamil untuk mengatur dan mengaksesnya lagi. Sangat membantu, bukan? Semoga berjaya, Hamil!