Kehidupan yang sihat

Cara Mudah Membina Otot Dada

Bersenam otot dada bolehmembina lebih banyak otot ketat sehingga menyokong penampilan. Bukan itu sahaja, latih otot dada anda juga bantu anda kekal sihat dan kuat dalam usia tua kemudianmiliknya.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting dari melatih otot-otot badan adalah dapat meningkatkan metabolisme badan. Otot-otot yang menguncup menjadikan tubuh lebih sensitif terhadap hormon insulin dan meningkatkan keupayaan otot untuk menggunakan glukosa. Akibatnya, tubuh terbantu dalam membakar zat gula darah. Keadaan ini akhirnya dapat melindungi anda dari risiko diabetes.

Mengenal Otot Dada

Di bahagian atas dada, otot yang paling dominan adalah otot utama pectoralis. Bentuknya menyerupai kipas yang diregangkan. Otot inilah yang menjadikan lengan melekat pada badan. Aduan yang sering berlaku di kawasan ini adalah lebam, sakit dada dan pengurangan kekuatan otot, tetapi kecederaan sangat jarang berlaku.

Di bawah otot utama pectoralis adalah otot minor pectoralis. Selain itu terdapat juga pelbagai otot lain yang menyumbang kepada pembentukan dada, termasuk otot utama trapezius, infraspinatus, dan teres. Selain itu, otot rhomboid major, serratus anterior, dan otot deltoid juga membentuk batang atas.

Latihan Otot Dada

Dalam membina otot dada, terdapat banyak jenis latihan yang boleh anda lakukan. Berikut adalah beberapa latihan membina otot dada yang disyorkan:

  • Tolak ke atas

    Tolak ke atas adalah salah satu jenis senaman ringan yang mudah dan biasa dilakukan untuk menguatkan dada, lengan, dan bahu. Latihan ini juga bebas alat dan sebenarnya boleh dilakukan di mana sahaja. Apa yang perlu diberi perhatian dalam kedudukan tolak naik adakah anda harus kelihatan seperti garis pepenjuru lurus dari jari kaki ke kepala dan jangan terburu-buru ke dalamnya, tetap santai dan bernafas dengan baik.

  • Akhbar bangku dumbbell

    Latihan ini memerlukan penggunaan alat sokongan, seperti barbel. Kedudukan anda berbaring di belakang sambil memegang barbel dengan kuat di kedua-dua tangan. Selepas itu, angkat barbell ke atas selari dengan kedua tangan sambil menekan dada. Kemudian perlahan-lahan turunkan barbel dan ulangi pergerakan ini.

  • Lekatkan dada dumbbell

    Dalam latihan ini, anda perlu menggunakan kerusi khas iaitu bangku condong dan barbell. Latihan ini hampir sama dengan pergerakan akhbar bangku dumbbell, hanya dengan punggung anda bersandar pada kerusi dengan kedudukan 45 darjah. Selepas itu, letakkan barbel di dekat dada dan ketiak dengan telapak tangan anda, kemudian perlahan-lahan tekan barbell secara langsung di atas dada anda dengan tangan anda selebar bahu. Kemudian perlahan-lahan turunkan barbel ke kedudukan asalnya.

Dalam melakukan latihan ini, anda sebenarnya boleh melakukannya sendiri, tetapi disarankan agar anda melakukannya dengan tenaga pengajar atau jurulatih di pusat kecergasan. Ini dapat mengurangkan risiko kecederaan dan membina otot dada dengan senaman yang betul. Di samping itu, terapkan gaya hidup sihat untuk mendapatkan hasil pembinaan otot dada yang optimum.