Keluarga

4 Khasiat Squat Semasa Kehamilan dan Cara Melakukannya

Wanita hamil keliru untuk menentukan jenis senaman yang sesuai dilakukan semasa mengandung? Cuba amalkan setinggan, ayuh! Selain mudah dilakukan, terdapat banyak faedah setinggan semasa kehamilan yang boleh diperoleh, terutama dalam membantu melancarkan proses kelahiran nanti.

Mencangkung adalah gerakan sukan untuk melatih dan mengetatkan otot pelvis, punggung, paha, dan betis. Latihan ini selamat dilakukan oleh ibu hamil, baik pada trimester pertama, kedua, dan ketiga.Mencangkung Ia juga bagus untuk dilakukan semasa menyusu dan merangkumi jenis latihan yang boleh dilakukan bersama bayi.

Kebaikan ini Mencangkung Semasa Mengandung

Manfaat setinggan semasa hamil bukan sahaja menjadikan badan wanita hamil lebih cergas, tetapi juga dapat melegakan sakit belakang. Lain daripada itu, setinggan dapat membantu mempercepat proses kelahiran. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat faedahnya setinggan untuk wanita hamil berikut:

1. Menguatkan otot dan membuka pelvis

Agar persalinan dapat berjalan dengan lancar, otot pelvis dan saluran kelahiran ibu hamil mesti kuat. Ini penting agar janin lebih mudah turun ke saluran kelahiran dan dilahirkan lebih cepat. Nah, untuk membantu menguatkan otot ini, wanita hamil boleh melakukan senaman secara teratur, termasuk: setinggan.

2. Mengurangkan kemungkinan memerlukan episiotomi

Otot pelvis yang kuat dan diameter pelvis yang mencukupi dapat mempermudah kelahiran janin. Ini dapat mengurangkan risiko terkoyak di saluran kelahiran, sehingga risiko wanita hamil yang menjalani prosedur episiotomi dapat dikurangkan. Selain daripada setinggan, Risiko ini juga dapat dikurangkan dengan melakukan urutan perineum.

3. Mengurangkan risiko penghantaran bersalin forceps

Pelvis yang dibuka dengan baik dapat mempermudah proses kelahiran, sehingga mengurangkan kemungkinan prosedur dilakukan forceps.

Walaupun kadang-kadang penting untuk dilakukan, melahirkan dengan pertolongan forceps boleh mendatangkan risiko kepada wanita hamil dan bayi, seperti air mata perineum atau saluran kelahiran, kecederaan pada saluran kencing ibu, kecederaan pada kepala atau muka bayi, dan patah tulang tengkorak bayi.

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko melahirkan anak adalah dengan forceps adalah rutin setinggan semasa mengandung.

4. Mengurangkan sakit belakang

Sakit belakang adalah salah satu keluhan yang sering berlaku semasa kehamilan. Keadaan ini tentunya boleh membuat wanita hamil tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian mereka.

Untuk mengatasi aduan ini, cubalah lakukan secara rutin setinggan. Latihan ini dapat meningkatkan kelenturan dan kekuatan otot, serta mengurangkan tekanan pada tulang belakang.

Cara untuk dilakukan Mencangkung Semasa Mengandung

Inilah caranya setinggan semasa hamil selamat untuk wanita hamil memohon:

Mencangkung pada trimester pertama dan kedua

Pada trimester pertama, wanita hamil dapat meningkatkan beban dengan menahan dumbbells. Namun, lakukan dengan perlahan dan berhati-hati, ya. Cara untuk dilakukan setinggan pada trimester pertama dan kedua adalah seperti berikut:

  • Berdiri tegak dengan kaki anda selebar bahu.
  • Panjangkan kedua lengan ke depan atau letakkan tangan anda di pinggul anda, letakkan dengan selesa seperti wanita hamil.
  • Bengkokkan lutut dan tekan punggung ke belakang seolah-olah anda akan duduk, sehingga paha dan punggung anda sesuai dengan lutut anda. Pastikan punggung dan bahu anda lurus dan kaki anda rata di atas lantai.
  • Pegang kedudukan ini sebentar, kemudian kembali berdiri tegak.
  • Ulangi pergerakan ini selama 3 sesi dengan 10-15 kali pergerakan dalam setiap sesi.

Mencangkung pada trimester ketiga

Kerana ukuran perut semakin besar, wanita hamil mungkin memerlukan bantuan kerusi atau dinding untuk melakukannya setinggan. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Sekiranya wanita hamil menggunakan kerusi, berdiri dengan kaki selebar bahu dan punggung ke kerusi. Pastikan kerusi yang digunakan kuat dan tidak bergerak dengan mudah. Letakkan tangan anda di pinggul dan bengkokkan lutut sehingga anda duduk di kerusi. Kemudian berdiri tegak ke belakang.
  • Sekiranya wanita hamil menggunakan dinding, berdiri menghadap dinding dan sentuh permukaannya dengan tangan yang selari. Bengkokkan lutut anda dan tolak punggung anda dalam keadaan duduk sehingga paha dan punggung anda sejajar dengan lutut anda. Sekiranya anda merasa sukar, wanita hamil dapat mengurangkan selekoh di lutut.

Wanita hamil, itulah faedahnya dan cara melakukannya setinggan semasa mengandung. Namun, ingat. Jangan bersenam terlalu lama atau memaksakan diri kerana boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin dalam kandungan.

Wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan setinggan, jika anda mempunyai plasenta previa, gangguan serviks atau serviks, mengalami kecederaan lutut, pinggul, atau belakang, dan mempunyai risiko berisiko tinggi.

Selain melakukan senaman secara teratur, pastikan wanita hamil selalu makan makanan berkhasiat seimbang, berehat secukupnya, menguruskan tekanan dengan baik, dan mengelakkan asap rokok dan minuman beralkohol, agar wanita hamil dan janin sihat.

Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah setinggan Semasa hamil atau keliru memilih jenis latihan yang sesuai untuk dilakukan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, okey?