Kesihatan

4 Langkah Pertolongan Cemas untuk Stingray Sting

Adakah anda pernah merasa sakit atau bengkak di beberapa bahagian badan anda setelah bermain di laut cetek? Mungkin anda mengalami sengatan ikan pari. Stingrays biasanya tidak berbahaya, tetapi anda masih perlu memberikan pertolongan cemas untuk mengelakkan luka menjadi lebih teruk.

Ikan pari adalah ikan berbentuk cakera yang rata dengan sirip seperti sayap. Ikan pari boleh hidup di air laut atau air tawar. Ikan pari paling sering dijumpai di laut tropika. Stingray stingray paling sering terjadi di pantai, dan boleh menyebabkan luka atau kecederaan.

Ekor ikan pari panjang, nipis, dan meruncing, seperti cambuk. Di hujung ekor, terdapat satu atau lebih duri yang dilindungi oleh membran. Setiap duri mengandungi racun. Ekor ikan pari boleh menghasilkan sengatan yang kuat dan sangat menyakitkan. Umumnya, ikan pari hanya akan tersengat jika diganggu atau dipijak oleh perenang.

Tanda Stingray

Sekiranya anda disengat ikan pari, anda mungkin mengalami gejala berikut:

 • Sakit teruk yang boleh bertahan hingga 2 hari pada bahagian badan yang disengat
 • Pendarahan di kawasan yang disengat
 • Bengkak di sekitar tapak sengatan
 • Kemerahan atau kebiruan di tapak sengatan
 • Pening
 • Kekejangan otot atau kelemahan anggota badan
 • Kejang

Dalam kebanyakan kes, sengatan berlaku ketika ikan pari dipijak oleh seseorang yang bermain di air di pantai. Oleh itu, kebanyakan tapak kecederaan berlaku di kaki dan kaki.

Walau bagaimanapun, luka ikan pari juga boleh berlaku di bahagian badan yang lain, misalnya pada tangan. Sengatan di tangan biasanya dialami oleh nelayan.

Pertolongan Cemas untuk ikan pari

Anda tidak perlu terlalu risau jika disengat ikan pari. Sebagai pertolongan cemas untuk ikan pari, ambil langkah berikut:

1. Bersihkan luka dengan air laut

Semasa berada di dalam air, basuh luka dengan air laut untuk menghilangkan serpihan duri dan bahagian badan ikan pari. Selepas itu, segera keluar dari air. Sekiranya masih ada duri atau potongan badan ikan pari yang tertinggal, angkat dengan lembut.

2. Hentikan pendarahan

Sekiranya terdapat pendarahan, segera tekan tekanan ke atas luka atau tutup luka dengan kain untuk menghentikan pendarahan.

3. Rendam luka dengan air suam

Air suam dapat melarutkan sisa toksin dan dapat menghilangkan rasa sakit. Namun, jangan rendam luka di dalam air suam selama lebih dari 90 minit atau dengan air yang terlalu panas, kerana kulit boleh terbakar.

4. Tutup luka dengan pembalut

Sebelum menutup luka, bersihkan luka terlebih dahulu dengan air bersih dan sabun. Setelah luka dirawat, tutup luka dengan pembalut, tetapi jangan terlalu memakainya.

Bilakah berjumpa doktor?

Secara amnya, luka ikan pari akan bertambah baik setelah anda melakukan langkah pertolongan cemas di atas. Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alahan dengan gejala berikut:

 • Sukar bernafas
 • Mual
 • Gatal
 • Pening

Sekiranya tindak balas alahan cukup teruk, anda mungkin mengalami kehilangan kesedaran. Oleh itu, anda perlu segera dibawa ke bilik kecemasan di hospital.

Sekiranya terdapat duri ikan pari pada tubuh pesakit, doktor akan mengeluarkan duri. Kadang kala doktor perlu melakukan sinar-X atau imbasan CT di kawasan yang telah disengat ikan pari. Sekiranya perlu, doktor akan memberi suntikan tambahan antitetanus, ubat sakit, dan antibiotik.

Pada dasarnya, ikan pari tidak berbahaya. Namun, ikan ini boleh menyengat apabila diganggu. Untuk mengelakkan berlakunya ikan pari, anda harus berhati-hati ketika melakukan aktiviti di pantai atau di laut. Sekiranya anda disengat atau mendapati orang lain disengat ikan pari, segera dapatkan pertolongan cemas.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)