Keluarga

Makanan Tambahan Penyusuan Boleh Dimulakan dengan Menu Berikut

Mmenurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masa Masa yang tepat untuk memberi makanan tambahan kepada susu ibu adalah ketika bayi berusia 6 bulan. Mmakanan yang diberi sekata mesti mengikut bahagian dan nutrien yang diperlukan pada usia itu.

WHO mengesyorkan makanan pelengkap (MPASI) yang diberikan mesti mengandungi karbohidrat, protein, lemak, dan vitamin dan mineral yang berkadar. Ini penting bagi bayi yang mengalami tempoh pertumbuhan. Di samping itu, pemprosesan dan penyediaan makanan perlu dilakukan secara higienis untuk mengurangkan risiko pencemaran bakteria dan kotoran.

Menu Makanan Pelengkap yang Disyorkan

Mungkin ramai ibu bapa keliru tentang menu apa yang harus diberikan sebagai makanan pelengkap susu ibu. Beberapa panduan di bawah boleh dijadikan penanda aras untuk mengatasi kekeliruan ini.

 • Mmakanan sederhana

  Makanan sederhana di sini bermaksud makanan yang dibuat dari hanya satu ramuan tanpa gula atau garam tambahan. Dianjurkan untuk menunggu 3-5 hari sebelum memperkenalkan makanan baru yang seterusnya. Dengan cara itu, jika anak anda mengalami reaksi dalam bentuk muntah, cirit-birit atau alahan, ibu bapa dapat mengenalinya dan tidak lagi memberikan makanan jenis ini kepadanya.

 • bijirin bayi

  Makanan pelengkap lain yang boleh diberikan kepada bayi adalah bijirin bayi. Bijirin ini adalah makanan pilihan banyak ibu bapa. Cara membuatnya hanya dengan mencampurkan satu sudu bijirin dengan 60 ml (4 sudu besar) susu ibu atau formula.

 • Bubur daging, sayur-sayuran, atau buah

  Apabila bayi sudah biasa dengan makanan pelengkap, ibu bapa boleh mula memperkenalkan bubur yang terbuat dari daging, sayur-sayuran atau buah-buahan. Pengenalan bubur jenis ini juga harus dilakukan secara beransur-ansur. Agar bayi tidak terkejut, ganti penyediaan bubur yang terbuat dari daging, sayur-sayuran atau buah setiap lima hidangan. Kami mengesyorkan agar bubur yang dihidangkan tidak mengandungi garam atau gula.

 • Makanan yang dicincang halus

  Majoriti bayi berusia 8-10 bulan sudah boleh memakan makanan pejal yang dicincang halus dalam bahagian kecil. Beberapa makanan yang boleh disajikan dengan cara ini adalah buah-buahan, sayur-sayuran, pasta, keju, dan daging yang bertekstur lembut.

 • Makanan yang mengandungi zatbesi dan zink

  Kedua nutrien ini sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Jadi, jangan lupa berikan makanan pelengkap kepada si kecil yang mengandungi dua nutrien ini, seperti daging, telur, ikan, dan kacang ginjal.

Kekerapan pemberian makanan pelengkap akan meningkat ketika bayi menghampiri usia satu tahun, di mana bayi mungkin sudah boleh makan tiga kali sehari. Selain itu, ibu bapa juga dapat menyediakan makanan ringan dalam bentuk kepingan kecil atau tumbuk kepada si Kecil.

Memberi makanan pelengkap kepada susu ibu mesti bersabar

Selama enam bulan hidupnya, si kecil selalu diberi susu ibu atau susu formula. Adalah wajar bagi bayi untuk menolak makanan selain daripada yang biasa mereka makan. Apabila bayi menolak atau tidak begitu berminat dengan makanan yang diberikan, ibu bapa tidak perlu risau kerana proses penyesuaian ini tidak akan bertahan lama.

Perkenalkan makanan baru satu demi satu. Tunggu beberapa hari sebelum si kecil diperkenalkan dengan makanan baru yang seterusnya. Oleh itu, ibu bapa dapat mengenal pasti sebarang makanan yang boleh menyebabkan alahan pada bayi.

Kesabaran ibu bapa adalah penting, memandangkan ini adalah masa peralihan dari penyusuan susu ibu secara eksklusif ke makanan pejal. Masa peralihan ini adalah masa yang sangat terdedah. Sekiranya tempoh ini tidak dapat dilalui dengan lancar, maka bayi boleh kekurangan zat makanan.

Menyediakan makanan tambahan untuk susu ibu adalah salah satu kunci untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, ibu bapa perlu menyediakan makanan ini mengikut nutrien yang diperlukan oleh anak kecil mereka.

Sekiranya anda telah mencuba memberi pelbagai jenis makanan tetapi anak anda masih tidak mahu makan, atau jika anda sukar menentukan makanan pelengkap untuk susu ibu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found