Keluarga

Daun Katuk Boleh Menambah Susu, Mitos atau Fakta Payudara?

Salah satu usaha yang sering dilakukan oleh ibu menyusu untuk mengatasi masalah kekurangan susu ibu adalah dengan memakan daun katuk. Ini kerana turun temurun, daun katuk dipercayai dapat meningkatkan jumlah susu ibu. Lalu, apakah fakta?

Memiliki sedikit susu boleh membuat ibu menyusu menjadi cemas, kerana bimbang pertumbuhan dan perkembangan bayi akan terganggu kerana tidak mendapat susu yang mencukupi. Untuk menambah jumlah susu ibu, tidak sedikit ibu yang menyusu memilih untuk mengambil daun katuk sebagai makanan tambahan penggalak susu ibu.

Daun Katuk Dapat Menambah Susu Payudara

Sekiranya Busui pada masa ini berusaha meningkatkan jumlah susu ibu dengan memakan daun katuk, Busui pasti gembira. Sebabnya, anggapan bahawa daun katuk dapat memudahkan susu ibu bukanlah mitos.

Daun katuk diketahui mengandungi fitosterol dan papaverine. Kedua-dua sebatian semula jadi ini diketahui dapat meningkatkan tahap dan peredaran hormon prolaktin dan oksitosin, hormon yang mempunyai peranan penting dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Di samping itu, daun katuk juga mengandungi nutrien yang diperlukan oleh ibu menyusu, termasuk protein, lemak, karbohidrat, serat, dan vitamin B6, C dan D. Dengan nutrien tambahan dari daun katuk, susu yang dihasilkan juga akan berkualiti tinggi dan dapat memenuhi memerlukan pemakanan yang lebih baik untuk bayi.

Manfaat daun katuk untuk ibu menyusu bukan hanya itu. Pengambilan daun katuk secara berkala juga dianggap sebagai salah satu cara untuk mengurangkan berat badan selepas bersalin.

Setelah mengetahui maklumat di atas, kini Busui tidak ragu-ragu bahawa daun katuk memang dapat meningkatkan susu ibu. Walaupun begitu, pengambilan daun katuk bukanlah satu-satunya cara untuk menambah susu ibu. Gaya hidup sihat dan cara penyusuan yang betul masih menjadi kunci utama penyusuan susu ibu yang berjaya.

Jadi, Busui juga disarankan untuk berolahraga secara rutin, beristirahat secukupnya, menguruskan tekanan dengan baik, dan makan makanan berkhasiat pada setiap hidangan atau makan. makanan ringan. Mengikuti kelas penyusuan juga boleh menjadi pilihan, terutama jika ini adalah pengalaman pertama Busui.

Sekiranya setelah Busui memakan daun katuk dan menggunakan kaedah lain, susu ibu Busui masih sedikit atau mungkin tidak keluar sama sekali, anda harus berjumpa doktor atau perunding laktasi untuk mengetahui sebab dan cara mengatasinya.