Kesihatan

Mengenal Hantavirus, Virus yang Muncul di Tengah Wabah Virus Corona

Di tengah wabah virus Corona, beberapa orang mungkin pernah mendengar munculnya virus yang disebut hantavirus. Agar tidak panik lagi, mari kita kenal pasti apa itu hantavirus dan gejala apa yang dapat muncul akibat jangkitan virus.

Pandemik COVID-19 belum berakhir. Di tengah wabah ini, beberapa media telah melaporkan tentang munculnya virus lain yang disebut hantavirus. Tidak seperti virus Corona yang dapat menular di antara manusia, hantavirus hanya dapat ditularkan dari binatang, yaitu tikus, terutama tikus.

Jumlah kes jangkitan hantavirus dan virus Corona juga sangat berbeza. Satu kajian menunjukkan bahawa jumlah kes jangkitan hantavirus hanya mencapai sekitar 200,000 kes setiap tahun, sementara jumlah kes jangkitan virus Corona hingga kini jauh melebihi jumlah kes jangkitan hantavirus.

Hantavirus dan bagaimana ia merebak

Hantavirus adalah sekumpulan virus yang terdapat dalam air kencing, air liur, dan tinja tikus atau tikus lain. Hantavirus terdapat pada tikus yang terdapat di hutan, ladang, dan ladang. Selain itu, hantavirus juga dapat dijumpai pada tikus yang berada di rumah, gudang, dan gudang.

Hantavirus hanya bertahan kurang dari 1 minggu di luar badan inang dan bahkan dapat bertahan hanya beberapa jam di bawah sinar matahari langsung.

Seseorang boleh mendapat jangkitan hantavirus dengan beberapa cara, iaitu:

 • Menyentuh atau bersentuhan langsung dengan najis, air liur, atau air kencing dari tikus yang telah dijangkiti hantavirus
 • Mengonsumsi makanan atau minuman yang telah dicemari dengan hantavirus
 • Menghirup udara atau debu kotor yang membawa hantavirus
 • Menyentuh atau menggunakan objek yang telah terkena hantavirus
 • Digigit tikus yang dijangkiti hantavirus

Apabila dijangkiti hantavirus, seseorang tidak langsung mengalami gejala. Biasanya gejala jangkitan hantavirus baru akan muncul 2-4 minggu setelah seseorang terkena hantavirus.

Gejala dan Penyakit Kerana Jangkitan Hantavirus

Jangkitan hantavirus boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Demam
 • Menggigil
 • Sakit otot
 • Sakit kepala
 • Pening dan muntah
 • Susah bernafas
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Masalah pencernaan

Sekiranya gejala ini tidak diatasi dengan segera, jangkitan hantavirus dapat menyebabkan penghidapnya mengalami gangguan fungsi atau kerosakan organ yang lebih parah, yaitu:

Gangguan paru-paru

Jangkitan hantavirus boleh menyerang paru-paru dan menyebabkan penyakit yang disebut sindrom paru-paru hantavirus (HPS). Penyakit ini mempunyai gejala seperti selesema, tetapi dapat memburuk dengan cepat dan menyebabkan gangguan pernafasan yang teruk.

Apabila ini berlaku, orang dengan HPS dapat mengalami pembengkakan paru-paru, kekurangan oksigen, dan penurunan tekanan darah yang drastik.

Kerosakan buah pinggang

Demam hemoragik dengan sindrom buah pinggang (HFRS) adalah penyakit yang juga boleh disebabkan oleh hantavirus. Orang yang mengalami HFRS akan mengalami gejala jangkitan hantavirus dan beberapa gejala lain, seperti mata merah, ruam kulit, penurunan tekanan darah, dan gangguan fungsi ginjal atau bahkan kegagalan buah pinggang.

Langkah Menangani dan Mencegah Jangkitan Hantavirus

Kedua-dua HPS dan HFRS adalah keadaan berbahaya. Oleh itu, orang yang dijangkiti hantavirus perlu mendapatkan rawatan segera dari doktor. Sekiranya ia menyebabkan kerosakan organ yang teruk, orang dengan jangkitan hantavirus biasanya perlu dirawat di bilik rawatan intensif atau ICU.

Untuk mengatasi masalah pernafasan yang teruk akibat jangkitan hantavirus pada pesakit, doktor akan memasang alat pernafasan (ventilator) pada pesakit, selain memberikan ubat dan cairan melalui IV.

Sementara itu, untuk mengobati HFRS, doktor dapat memberikan ubat melalui infus, oksigen, dan dialisis untuk menggantikan fungsi ginjal yang rusak akibat jangkitan hantavirus.

Agar tidak terinfeksi hantavirus, anda perlu melakukan langkah pencegahan dengan menghindari kontak dengan tikus atau tinja, air kencing, dan air liur tikus. Selain itu, ada beberapa langkah lain yang dapat anda lakukan untuk mencegah jangkitan hantavirus, termasuk:

 • Simpan makanan di dalam bekas plastik yang tertutup rapat
 • Makan makanan berkhasiat untuk memastikan sistem imun anda kuat
 • Basuh tangan dengan sabun dan air sebelum dan selepas makan
 • Menutup jurang atau lubang di dinding atau pintu rumah yang berpotensi menjadi jalan masuk dan keluar tikus
 • Menjaga kebersihan rumah dan persekitaran, serta memotong rumput dan tanaman liar di sekitar rumah secara berkala

Apabila anda membersihkan rumah atau kawasan yang dipenuhi tikus, pakai alat pelindung diri, seperti sarung tangan, topeng, dan kacamata, untuk mengurangkan risiko anda terkena air kencing, air liur, dan kotoran tikus.

Sekiranya anda digigit tikus atau bersentuhan dengan kotoran tikus, air kencing, atau air liur, segera berjumpa doktor untuk memastikan anda tidak dijangkiti hantavirus atau penyakit lain, seperti leptospirosis.