Kehidupan yang sihat

Berikut adalah 6 Manfaat Rhubarb yang Perlu Anda Ketahui

Rhubarb masih terdengar asing bagi orang Indonesia. Namun, tahukah anda bahawa manfaat kesihatan rhubarb tidak kecil? Tumbuhan ini telah lama digunakan oleh orang Cina, Arab, dan Yunani sejak ribuan tahun yang lalu sebagai rawatan untuk pelbagai penyakit.

Rhubarb (Rheum rhabarbarum) adalah sejenis sayur yang tumbuh di kawasan pergunungan dan beriklim sederhana, seperti Asia Timur, Eropah, dan Amerika Utara.

Daun Rhubarb tidak boleh dimakan kerana mengandungi racun dan asid oksalik tinggi. Oleh itu, satu-satunya bahagian rhubarb yang boleh dimakan adalah batang kemerahan. Apabila dirasakan, rhubarb akan memberikan rasa masam yang menyegarkan.

Nutrien yang Terkandung dalam Rhubarb

Dalam 100 gram rhubarb, terdapat kira-kira 70 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 18 gram karbohidrat
 • 1.5 gram serat
 • 0.8 gram protein
 • 14 gram gula
 • 75 miligram kalsium
 • 0.2 miligram besi
 • 10 miligram magnesium
 • 10-15 miligram fosforus
 • 230 miligram kalium
 • 5.5 miligram kolin
 • 5.5-6 miligram vitamin C

Rhubarb juga mengandung nutrien lain, yaitu selenium, folat, vitamin A, vitamin B, vitamin E, dan vitamin K, walaupun dalam jumlah kecil. Sayuran ini juga mengandungi antioksidan, seperti polifenol, antosianin, likopen, serta lutein dan zeaxanthin.

Kelebihan Rhubarb untuk Kesihatan

Selain dapat dimakan sebagai berbagai hidangan, seperti salad dan tumis, rhubarb juga dapat dimakan sebagai ramuan. Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan rhubarb:

1. Mencegah dan merawat sembelit

Makanan yang mengandungi serat, seperti rhubarb, dapat membantu meningkatkan pencernaan. Pengambilan rhubarb atau makanan berserat lain diketahui baik untuk mencegah dan merawat sembelit.

2. Menjaga kesihatan dan fungsi jantung

Rhubarb mengandungi serat, antioksidan, dan vitamin dan mineral yang dapat membantu menurunkan kolesterol. Berbagai kajian menunjukkan bahawa pengambilan rhubarb secara berkala dapat mengurangkan kadar kolesterol LDL buruk sebanyak 9% dan kolesterol total sekitar 8%.

Penurunan kadar kolesterol dapat mencegah penyumbatan saluran darah akibat penumpukan kolesterol (aterosklerosis) yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular. Selain itu, rhubarb juga mengandungi kalium yang berperanan penting dalam mengawal tekanan darah.

Oleh itu, rhubarb baik untuk dimakan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan serangan jantung.

3. Menjaga kesihatan tulang

Kandungan kalsium dan vitamin K dalam rhubarb berguna untuk menyokong proses pembentukan tisu tulang. Oleh itu, rhubarb baik untuk dimakan untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang, dan mengurangkan risiko osteoporosis.

4. Mengurangkan risiko barah

Salah satu kelebihan rhubarb yang sama pentingnya adalah dapat mengurangkan risiko barah. Kandungan antioksidan dalam rhubarb diketahui bermanfaat untuk melawan radikal bebas, salah satu pemicu pertumbuhan sel-sel barah di dalam badan.

5. Melegakan keradangan

Di beberapa negara, seperti China dan Yunani, rhubarb telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengubati demam dan sakit akibat keradangan di dalam badan.

Manfaat ini juga disokong oleh pelbagai kajian yang menunjukkan bahawa rhubarb mengandungi bahan anti-radang, jadi bermanfaat untuk mengurangkan keradangan di dalam tubuh.

6. Mata sihat

Rhubarb mengandungi vitamin A dan antioksidan, seperti lutein, zeaxanthin, dan likopen, yang baik untuk kesihatan mata. Pengambilan dalam rhubarb diketahui baik untuk mencegah kerosakan mata dan mengurangkan risiko terkena penyakit mata akibat penuaan, seperti katarak dan degenerasi makula.

Sebagai tambahan kepada pelbagai sifat di atas, rhubarb juga dipercayai berguna untuk mempercepat proses penyembuhan luka, mencegah kegemukan, dan membasmi bakteria dan parasit.

Malangnya, pelbagai faedah rhubarb hanya diketahui melalui kajian kecil. Hingga kini, belum ada kajian klinikal yang mengkaji keberkesanan manfaat kesihatan rhubarb dan fungsinya sebagai rawatan. Oleh itu, data mengenai manfaat kesihatan rhubarb masih perlu dikaji lebih lanjut.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengonsumsi Rhubarb

Selain mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, rhubarb juga mengandungi kalsium oksalat, terutama pada daun.

Jika dikonsumsi secara berlebihan, kalsium oksalat dapat menyebabkan hiperoksaluria, yang merupakan penumpukan kristal kalsium oksalat di berbagai organ. Keadaan ini boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal dan risiko kegagalan buah pinggang.

Sekiranya anda ingin mengonsumsi rhubarb, anda disarankan untuk membatasi pengambilannya agar tidak berlebihan dan mengelakkan pengambilan daun rhubarb yang mengandungi racun. Jangan lupa memproses rhubarb sehingga dimasak sepenuhnya sehingga tahap asid oksalik dikurangkan dan lebih sihat untuk dimakan.

Anda boleh mendapatkan faedah rhubarb jika anda menambahkannya ke dalam diet sihat harian anda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil rhubarb sebagai makanan tambahan atau ubat herba, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.