Kehidupan yang sihat

Kebaikan dan Cara Memakan Jus Sayuran

Bagi anda yang tidak gemar makan sayur, pengambilan jus sayur boleh menjadi pilihan. Walaupun jumlah serat dalam jus sayuran masih lebih rendah daripada sayur-sayuran keseluruhan, jus sayur-sayuran mengandungi vitamin dan mineral penting yang baik untuk kesihatan.

Semasa menyediakan jus sayur, anda boleh kreatif dalam memprosesnya sehingga tetap mempunyai rasa "ramah" di lidah ketika dimakan. Mencampurkan beberapa jenis sayur-sayuran atau bahan-bahan lain, seperti buah segar, boleh menjadikan jus sayur terasa lebih enak dan berkhasiat apabila dimakan.

Kebaikan Memakan Jus Sayuran

Terdapat pelbagai faedah jus sayur jika diminum secara berkala, termasuk menjaga sistem kekebalan tubuh. Terutama jika sayur-sayuran yang diproses menjadi jus mengandungi vitamin C dan antioksidan yang tinggi.

Selain itu, pengambilan jus sayuran juga dipercayai dapat membantu menghilangkan toksin dalam badan, menurunkan berat badan, menurunkan kadar kolesterol, dan meningkatkan kesihatan jantung.

Pelbagai Pilihan Jus Sayuran

Bagi anda yang masih enggan mengambil jus sayur kerana ragu-ragu mengenai rasanya, resipi jus sayur berikut patut dicuba. Jus sayur yang digabungkan dengan buah atau sayur lain cenderung mempunyai rasa yang lebih enak.

Berikut adalah beberapa resipi jus sayur yang boleh anda cuba di rumah:

1. Tomato

Tomato adalah salah satu jus sayur kegemaran ramai orang. Selain warnanya yang menarik dan rasanya yang enak, jus tomato juga dipercayai mempunyai pelbagai khasiat. Salah satunya adalah untuk menyokong kesihatan jantung, kerana mengandung magnesium, kalium, dan antioksidan di dalamnya.

Walaupun tidak digalakkan menambahkan banyak gula ke jus tomato, anda boleh mencampurkannya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan lain, seperti saderi, wortel, bit, atau jeruk. Menggabungkan tomato dengan sayur-sayuran atau buah lain bukan sahaja menjadikan rasa lebih bervariasi, tetapi juga menambah nutrien di dalamnya.

2. Lobak

Lobak mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti vitamin A, vitamin B6, vitamin K, biotin, kalium, dan karotena, menjadikannya pilihan jus sayuran yang berguna. Lobak mempunyai warna yang menarik dan rasa yang cukup manis, sehingga banyak orang menyukai jus lobak merah.

Tetapi bagi anda yang tidak menyukai rasa wortel, jus wortel digabungkan dengan bahan lain, seperti epal dan oren, boleh menjadi pilihan. Kedua buah ini dapat menjadikan rasa jus lobak merah lebih manis dan kurang pahit. Malah campuran ketiga-tiga bahan ini dipercayai dapat meningkatkan daya tahan.

3. saderi

Tidak hanya sebagai pelengkap makanan, saderi juga dapat dijadikan jus. Jus saderi dianggap sebagai salah satu jus sayur yang paling sihat kerana terdapat pelbagai nutrien penting di dalamnya.

Kandungan antioksidan, anti-inflamasi, dan serat yang terdapat dalam saderi, dapat menjaga daya tahan dan kesihatan saluran pencernaan dengan baik, sehingga banyak orang tertarik untuk menggunakannya.

Untuk mendapatkan kelebihan jus saderi, anda disarankan untuk mengambil jus saderi tanpa campuran. Tetapi jika rasanya tidak mesra dengan lidah anda, anda boleh mencampurkan saderi dengan kangkung dan tomato.

4. Brokoli

Jus sayur seterusnya yang perlu dipertimbangkan adalah jus brokoli. Jus ini dianggap membawa pelbagai manfaat, kerana brokoli mengandungi berbagai nutrien penting, seperti vitamin C, vitamin K, folat, dan beta karoten.

Anda boleh jus brokoli dengan sayur campur atau buah-buahan lain, seperti bayam, lemon, pir, dan saderi. Gabungan brokoli dengan bahan-bahan ini, membantu memenuhi keperluan harian vitamin K yang bermanfaat untuk kesihatan tulang.

Walaupun jus sayur membawa pelbagai manfaat kesihatan, proses jus berpotensi menghilangkan sebahagian kandungan serat dalam sayur-sayuran. Manakala kandungan serat yang terdapat pada sayur-sayuran mempunyai peranan penting dalam menunjang kesihatan tubuh dan saluran pencernaan. Anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai jus sayur-sayuran atau keperluan sayur-sayuran harian yang anda perlukan.