Kehidupan yang sihat

Bahaya pewarna rambut dari bahan kimianya

Mewarnakan rambut memang kadang-kadang boleh membuat penampilan kamimenjadi lebih menarik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahaya pewarna rambut yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakannya.

Bahaya menggunakan pewarna rambut berasal dari bahan kimia yang terdapat di dalamnya, termasuk amonia, para-phenylenediamine (PPD), hidrogen peroksida, dan timbal asetat. Bahan kimia ini dapat mengoptimumkan pewarnaan rambut, tetapi juga boleh menyebabkan kesan sampingan.

Risiko Kesihatan Pewarna Rambut

Di sebalik fungsinya mewarnai rambut agar anda kelihatan lebih menarik atau lebih muda, terdapat beberapa bahaya pewarna rambut yang perlu anda ketahui, termasuk:

Alahan

Kes alahan terhadap pewarna rambut biasanya disebabkan oleh bahan kimia yang disebut para-phenylenediamine (PPD). Sebilangan orang yang alah kepada PPD biasanya akan mengalami gejala seperti ruam dan gatal pada kelopak mata atas.

Sementara itu, reaksi alergi yang lebih teruk boleh merangkumi keluhan kemerahan, lepuh kulit, dan juga pembengkakan pada seluruh wajah (angioedema). Keadaan ini mesti diatasi dengan segera kerana risiko menyebabkan kesukaran bernafas sekiranya pembengkakan juga berlaku di saluran pernafasan.

Sebagai tambahan kepada PPD kimia, kandungan hidrogen peroksida dalam produk cat atau peluntur Rambut juga boleh menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan kulit.

Kanser

Penyelidikan mengenai hubungan antara pewarna rambut dan barah masih menunjukkan hasil yang bercampur-campur. Walau bagaimanapun, ini masih bermakna bahawa pewarna rambut boleh menjadi karsinogenik atau meningkatkan risiko terkena barah. Sebilangan besar penyelidikan telah dilakukan mengenai leukemia dan limfoma, barah payudara, barah payudara, dan barah pundi kencing.

Sebilangan bahan kimia dalam pewarna rambut yang dianggap meningkatkan risiko barah termasuk: para-phenylenediamine (PPD), timbal asetat, dan tar arang batu. Bahan kimia ini boleh memasuki badan melalui liang-liang kulit kepala atau disedut ketika bernafas.

Kerosakan saraf

Aset plumbum dalam pewarna rambut juga diketahui menyebabkan kerosakan otak dan saraf. Walaupun kandungan ini telah dilarang di peringkat antarabangsa, pewarna rambut yang tidak dapat dilakukan dengan tekun mungkin masih mengandungi timbal asetat.

Petua Mewarna Rambut dia selamat

Sekiranya anda masih mahu mewarnai rambut, anda harus mengikuti arahan ini agar tidak membahayakan kesihatan anda:

  • Pilih pewarna rambut berwarna terang kerana pewarna rambut gelap biasanya mengandungi lebih banyak bahan kimia.
  • Baca pembungkusan dengan teliti dan pastikan produk tersebut didaftarkan di Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM).
  • Baca kandungan pada bungkusan produk.
  • Ikuti arahan pada produk mengenai cara menggunakannya.
  • Elakkan mencampurkan produk yang berbeza kerana boleh merosakkan rambut dan kulit kepala anda.
  • Lindungi tangan anda dengan sarung tangan semasa mewarnai rambut di rumah.
  • Elakkan membiarkan pewarna rambut lebih lama daripada masa yang ditentukan dalam panduan produk.
  • Bilas pewarna rambut hingga bersih dari kulit kepala hingga ke hujung rambut, dan jangan biarkan pewarna rambut yang tersisa masih terpasang.
  • Jangan gunakan pewarna rambut selain daripada rambut kepala, misalnya untuk mewarnai kening atau bulu mata, kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan dan kebutaan.
  • Elakkan teknik peluntur kerana boleh mengubah struktur rambut yang menjadikannya lebih mudah patah.

Untuk mengurangkan risiko alergi semasa menggunakan pewarna rambut, anda harus melakukan ujian alergi bebas terlebih dahulu. Caranya adalah dengan menggunakan sebilangan kecil krim pewarna rambut di bahagian belakang telinga anda, kemudian biarkan ia duduk dan perhatikan reaksi sehingga 2 hari.

Sekiranya selama ini anda tidak merasakan simptom alergi, seperti gatal, terbakar, atau kemerahan, mungkin selamat bagi anda untuk terus menggunakannya. Sekiranya keputusan ujian ternyata sebaliknya, lebih baik mencari produk pewarna rambut lain yang tidak menyebabkan reaksi alergi di dalam badan anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu mengenai keputusan ujian alergi yang anda lakukan di rumah, anda harus bertanya kepada pakar dermatologi sama ada produk pewarna rambut yang anda beli selamat digunakan atau tidak.