Kesihatan

Fungsi rambut kemaluan dan cara menjaganya

Rambut kemaluan adalah rambut yang tumbuh di sekitar organ seks. Rambut ini bermula ketika tubuh memasuki akil baligh, dan mempunyai fungsi penting untuk kesihatan organ intim.

Rambut kemaluan, seperti rambut di ketiak, misai, dan janggut, biasanya akan mulai tumbuh ketika seseorang memasuki akil baligh. Rambut di kawasan ini dianggap sebagai tanda kematangan fizikal. Namun, tidak banyak yang mengetahui bahawa rambut kemaluan sebenarnya mempunyai fungsi penting dalam menjaga organ intim.

Fungsi Rambut Kemaluan

Terdapat pelbagai fungsi rambut kemaluan. Berikut adalah beberapa di antaranya:

Mencegah kerengsaan kulit pada organ intim

Salah satu fungsi rambut kemaluan adalah untuk mengurangkan risiko kerengsaan kulit pada organ intim kerana geseran pakaian dalam secara langsung dengan kulit.

Selain itu, kehadiran rambut kemaluan juga dianggap dapat mengurangkan terjadinya kerengsaan kulit pada organ intim semasa melakukan hubungan seksual. Kerana ia boleh menjadi bantal yang mencegah geseran antara kulit dengan kulit.

Melindungi organ intim dari bakteria berbahaya

Rambut kemaluan berfungsi melindungi organ intim daripada terkena bakteria dan kotoran. Dengan adanya rambut kemaluan, bakteria dan kotoran tidak dapat langsung memasuki organ intim.

Mencegah jangkitan

Rambut kemaluan juga berfungsi untuk menghalang pertumbuhan bakteria. Folikel rambut kemaluan menghasilkan sebum yang menghalang bakteria membiak. Itulah sebabnya, kehadiran rambut kemaluan akan mengurangkan risiko seseorang terkena selulitis, jangkitan kelamin, jangkitan saluran kencing, dan vaginitis.

Cara Merawat Rambut Kemaluan

Sama seperti rambut di bahagian badan yang lain, rambut kemaluan juga perlu dijaga. Ini kerana terdapat pelbagai gangguan yang boleh berlaku sekiranya anda tidak merawat rambut kemaluan anda dengan baik. Gangguan yang boleh berlaku termasuk gatal, jangkitan kutu kemaluan, jangkitan kulat, dan kudis.

Salah satu cara mudah untuk merawat rambut kemaluan adalah membersihkannya secara berkala. Bersihkan dengan lembut dan gunakan sabun tanpa wangi, kemudian bilas dengan air bersih dan keringkan dengan lembut menggunakan tuala lembut.

Di samping itu, anda tidak boleh mencukur rambut kemaluan. Sekiranya anda masih ingin mencukur dengan alasan tertentu, lakukan dengan berhati-hati dan gunakan pisau cukur yang bersih.

Jaga kebersihan rambut kemaluan untuk menjaga kesihatan organ intim anda. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda mengalami aduan atau gangguan pada rambut kemaluan atau organ intim, ya.