Keluarga

6 Trik Mengatasi Bayi Yang Menangis Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Adakah anda pernah merasa terharu dengan bayi yang menangis? walaupun, bpelbagai cara sudah dalambuat, tetapi Si kecil masih cerewet dan menangis. Sekiranya anda sering menghadapi bayi yang cerewet,mungkin anda mesti mencuba trik surefire untuk mengatasi bayi menangis berikut.

Menangis adalah cara untuk bayi menyampaikan semua yang mereka rasakan. Bayi menangis ketika merasa sakit, lapar, letih, bosan, atau tidak selesa kerana lampinnya basah. Oleh itu, jangan terkejut jika jumlah masa bayi dapat menangis dapat mencapai 1-4 jam sehari.

Selain itu, bayi juga dapat mengalami fasa tangisan ungu, iaitu fasa ketika bayi akan menangis lebih kerap dan sukar ditenangkan.

Cara Menenangkan Bayi Yang Menangis

Mendengar bayi menangis sepanjang masa dapat membuat anda merasa bimbang atau mungkin membuat anda kecewa.

Sekiranya beberapa cara telah dilakukan, seperti memberi susu, memegang, atau menukar lampin, tetapi anak kecil anda masih menangis, cubalah beberapa cara untuk mengatasi bayi menangis berikut:

1. Buat suara yang menjadikan bayi selesa

Semasa masih dalam kandungan, si kecil terbiasa mendengar suara-suara tertentu, seperti suara saluran pencernaan anda bergerak, degupan jantung anda, dan suara darah anda mengalir ke seluruh badan anda. Bunyi ini sebenarnya dapat membuatnya tenang ketika berada di badan anda.

Anda boleh mengembalikan nuansa itu ketika si kecil sentiasa rewel. Contoh bunyi bising yang dapat didengar untuk menangani bayi yang menangis adalah suara kipas, degupan jantung, bunyi ombak di pantai, atau radio.

Rakam suara ini di telefon bimbit anda atau cuba cari ciri di telefon bimbit anda yang dapat memainkan suara ini, kemudian mainkan ketika si kecil menangis. Pastikan suara tidak terlalu kuat atau terlalu dekat dengannya.

2. Matikan lampu

Salah satu cara mudah untuk menenangkan bayi yang menangis adalah dengan mematikan lampu di bilik tidur atau menjadikan bilik redup. Ini boleh menjadikannya lebih tenang seperti berada di dalam rahim.

3. Beri urut

Beberapa kajian menunjukkan bahawa sentuhan cinta ketika mengurut bayi terbukti dapat mengurangkan tangisan dan membuatnya tidur lebih nyenyak.

Cara melakukannya juga tidak sukar. Buka pakaian bayi dan berikan urutan lembut pada kaki, tangan, punggung, dada, dan wajah si kecil selama 10-15 minit sehingga dia kelihatan tenang dan tertidur.

4. Memberkongsimiliknya

Memandikan bayi boleh menjadi cara untuk menenangkannya ketika dia menangis. Ini kerana sebilangan bayi merasa tenang ketika mendengar suara air yang menggelegak. Walaupun begitu, jangan memandikan anak kecil anda terlalu kerap, okey? Roti. Terlalu banyak sentuhan dengan air boleh mengeringkan kulit.

5. Mainkan semula suara tangisan

Semasa si kecil menangis, cubalah merakam suara tangisannya. Selepas itu, siapkan dan biarkan si kecil mendengarnya. Kaedah ini kadangkala cukup berkesan untuk mengatasi bayi yang sedang menangis.

6. Cuba kaedah kanggaru

Kaedah kanggaru adalah teknik di mana ibu atau ayah memeluk bayi dengan sentuhan fizikal secara langsung atau terdapat hubungan kulit antara bayi dan ibu bapanya.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah kanggaru dapat menenangkan bayi yang menangis dan memberi kehangatan pada tubuhnya. Sekiranya dilakukan secara berkala, kaedah ini juga dapat membantu meningkatkan berat badan bayi dan dapat mendekatkan hubungan antara bayi dan ibu bapanya.

Semasa cuba menghentikan tangisan si kecil, jangan segera menggunakan semua muslihat di atas. Ini sebenarnya boleh membuatnya bingung dan terus menangis.

Adalah disyorkan untuk mencuba satu atau dua trik pada satu masa. Sekiranya itu berjaya, lakukan helah yang sama pada kali dia menangis.

Namun, jika anda keliru tentang kaedah mana yang sesuai digunakan atau anda mengesyaki bahawa tangisan bayi disebabkan oleh penyakit tertentu, segera berjumpa dengan pakar pediatrik.