Kesihatan

Fahami Tujuan Pembedahan Kanser dan Kesan Sampingannya

Pembedahan barah adalah kaedah rawatan bagi pesakit barah yang umumnya dilakukan untuk menghilangkan tumor atau tisu barah pada bahagian tubuh tertentu. Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis pembedahan barah lain yang mempunyai tujuan yang berbeza?

Pembedahan barah sering dikaitkan dengan tindakan mengeluarkan tisu barah dari badan, jadi tidak jarang pesakit berfikir bahawa tisu barah di dalam badan mereka telah hilang setelah pembedahan.

Sebenarnya, tidak semua pembedahan yang dilakukan pada pesakit barah bertujuan menghilangkan barah tersebut. Pembedahan barah juga dapat dilakukan untuk mendiagnosis atau melegakan simptom barah.

Tujuan Pembedahan Kanser

Berikut adalah jenis pembedahan barah yang dilihat dengan tujuan:

1. Pembedahan untuk mencegah barah

Operasi ini tidak dilakukan pada pesakit yang didiagnosis dengan barah, tetapi bertujuan untuk mencegah atau mengurangi risiko terkena jenis barah tertentu. Dalam operasi ini, doktor akan membuang sejumlah tisu atau semua organ yang berisiko tinggi terkena barah.

Pembedahan pencegahan barah yang sering didengar adalah pembedahan pembuangan payudara. Pembedahan ini biasanya disarankan pada orang yang mempunyai riwayat keluarga barah payudara yang tinggi. Namun, pelaksanaan operasi ini tentunya perlu didahului dengan pemeriksaan tentang adanya atau ketiadaan gen barah payudara keturunan.

2. Pembedahan untuk membuang tisu barah

Pembedahan barah ini terbahagi kepada 2, iaitu pembedahan kuratif dan pembedahan kuratif membebaskan.

Matlamat pembedahan kuratif adalah untuk membuang tisu barah sepenuhnya. Pembedahan kuratif atau pembedahan primer biasanya dilakukan jika barah hanya dijumpai di satu bahagian badan dan tidak terlalu besar, sehingga boleh dikeluarkan sepenuhnya.

Pembedahan ini boleh menjadi rawatan utama untuk barah, tetapi juga dapat dilakukan bersamaan dengan perawatan lain, seperti kemoterapi atau terapi radiasi, yang dilakukan sebelum atau setelah operasi.

Sementara itu, operasi membebaskan secara amnya dilakukan apabila penyingkiran keseluruhan tisu barah tidak mungkin dilakukan, misalnya kerana barah terlalu besar atau terletak sangat dekat dengan organ atau tisu yang penting, sehingga berisiko menyebabkan kerosakan pada organ atau tisu.

Walaupun begitu, doktor akan berusaha mengambil sebanyak mungkin tisu barah. Tisu barah yang tidak dikeluarkan melalui pembedahan ini akan dirawat dengan kaedah lain, seperti radioterapi atau kemoterapi

3. Pembedahan untuk mendiagnosis barah

Dalam kebanyakan kes, pembedahan adalah kaedah yang paling berkesan untuk menentukan sama ada seseorang itu benar-benar menghidap barah atau tidak, serta untuk mengetahui jenis barah yang dihidapinya. Kaedah ini dikenali sebagai biopsi.

Operasi ini dilakukan untuk membuka tisu yang disyaki barah, kemudian sebahagian kecil tisu diambil untuk diperiksa menggunakan mikroskop. Pada pemeriksaan mikroskopik, akan dilihat sama ada tisu tersebut mengandungi sel barah atau tidak. Sekiranya demikian, jenis barah akan ditentukan dengan melihat ciri-ciri sel barah.

4. Pembedahan untuk menentukan tahap barah

Pembedahan barah dilakukan untuk mengetahui jumlah barah yang telah tumbuh dan sejauh mana penyebarannya. Semasa operasi ini, kelenjar getah bening dan organ di sekitar tisu barah juga diperiksa. Ini dilakukan supaya doktor dapat memutuskan rawatan dan rawatan apa yang akan diberikan kepada pesakit.

Sebagai tambahan kepada empat pembedahan barah di atas, ada juga yang disebut pembedahan paliatif yang bertujuan untuk meredakan gejala dan meningkatkan kualiti hidup pesakit barah, misalnya untuk menghilangkan rasa sakit kerana tisu barah telah menekan saraf atau tulang.

Operasi ini juga dilakukan untuk merawat komplikasi yang disebabkan oleh pertumbuhan barah. Contohnya, barah usus dapat menyekat proses pencernaan. Sekiranya ini berlaku, pembedahan paliatif boleh dilakukan untuk menghilangkan penyumbatan.

Kesan Sampingan Pembedahan Kanser

Kesan sampingan dan risiko yang mungkin dialami oleh pesakit pembedahan barah sebenarnya bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan. Walau bagaimanapun, secara amnya, pesakit pembedahan barah berisiko mendapat kesan sampingan berikut:

  • Menyakitkan
  • Jangkitan
  • Berdarah
  • Pembekuan darah
  • Kesukaran membuang air besar dan membuang air kecil

Kesan sampingan yang lain adalah kehilangan fungsi organ yang terkena barah. Apabila barah berlaku, dapat dikatakan bahawa tisu barah menyerang dan menempati tisu yang sihat. Oleh itu, dalam beberapa jenis pembedahan barah, misalnya dalam pembedahan kuratif, tisu sihat dari organ yang terkena barah juga dapat dikeluarkan.

Ini boleh menyebabkan kehilangan beberapa fungsi organ-organ ini, sehingga keseimbangan fungsi tubuh pesakit juga dapat terganggu. Contohnya, membuang sebahagian paru-paru pada pesakit barah paru-paru boleh menyebabkan pesakit sukar bernafas kemudian.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat pembedahan barah memang banyak. Namun, jangan risau. Kesan sampingan di atas dapat dicegah dengan persediaan pembedahan yang mencukupi.

Keputusan untuk melakukan pembedahan barah juga akan dikaji sebaik mungkin untuk memastikan faedahnya melebihi kemungkinan kesan sampingan. Doktor juga biasanya akan memberi ubat sebelum atau selepas pembedahan untuk mengelakkan kesan sampingan.

Sekiranya doktor mengesyorkan agar anda menjalani pembedahan barah, pastikan anda memahami tujuan pembedahan tersebut. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda mengenai perkara ini, termasuk mengenai kesan sampingan pembedahan dan langkah seterusnya dalam merawat barah anda.