Kesihatan

Kenali Punca Kematian Ibu Semasa Kehamilan dan Melahirkan

Terdapat pelbagai penyebab kematian ibu semasa mengandung dan melahirkan anak. Oleh itu ibu mengandung (mengandung)dapat mengelakkannya ayuh, kenal pasti apakah sebab dan faktor yang boleh meningkatkan risiko kematian ibu.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kematian ibu ditakrifkan sebagai kematian yang berlaku semasa kehamilan atau dalam masa 42 hari selepas melahirkan. Di Indonesia, Angka Kematian Ibu (MMR) masih tinggi. Berdasarkan data 2012, kadar kematian ibu cukup tinggi, iaitu sekitar 359 per 100,000 setiap kelahiran.

Beberapa Punca Kematian Ibu

Berikut adalah beberapa penyebab kematian ibu yang perlu anda ketahui:

1. Pendarahan selepas bersalin (PPH)

Di negara maju, pendarahan selepas bersalin atau pendarahan selepas bersalin adalah penyebab kematian ibu yang paling biasa. Pendarahan selepas bersalin biasanya boleh berlaku dalam sehari atau dalam beberapa minggu selepas melahirkan. Pendarahan selepas bersalin dicirikan oleh pendarahan berterusan dari faraj. Sekiranya tidak dirawat, pendarahan selepas bersalin akan menyebabkan kejutan dan kegagalan organ.

Pendarahan setelah melahirkan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

  • Otot rahim yang tidak dikontrak (atony rahim).
  • Luka saluran kelahiran, seperti sayatan di perineum akibat episiotomi.
  • Tinggal tisu plasenta yang tersisa di rahim (pengekalan plasenta).
  • Keabnormalan dalam proses pembekuan darah.
  • Rahim pecah (pecah rahim).

2. Preeklampsia dan eklampsia

Komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia dan eklampsia, juga dapat meningkatkan risiko kematian semasa kehamilan. Preeklampsia dicirikan oleh tekanan darah tinggi, kehadiran protein dalam air kencing, dan pada peringkat lanjut, kerosakan organ akan berlaku.

Apabila preeklampsia tidak mendapat rawatan yang tepat, eklampsia akan berlaku. Eclampsia adalah preeklamsia disertai dengan kejang. Keadaan ini berbahaya dan perlu diatasi dengan segera.

Risiko terkena preeklampsia lebih tinggi pada wanita yang hamil untuk pertama kalinya, wanita yang berusia di bawah 20 tahun atau lebih dari 40, mempunyai berat badan berlebihan, mempunyai penyakit buah pinggang, atau diabetes, mempunyai sejarah keluarga tekanan darah tinggi, atau mengandung anak kembar.

3. Sejarah penyakit tertentu

Penyakit yang dialami sebelum dan semasa kehamilan juga dapat meningkatkan risiko kematian ibu semasa kehamilan. Terutama jika keadaan tidak ditangani dengan betul. Penyakit yang dimaksudkan termasuk penyakit ginjal, barah, penyakit jantung, tuberkulosis, malaria, dan HIV / AIDS.

4. Sepsis

Sepsis yang berlaku semasa kehamilan atau selepas bersalin boleh menyebabkan kematian ibu. Ini kerana sepsis yang tidak dirawat dengan baik akan mengalami kejutan septik. Apabila mengalami kejutan septik, ginjal, hati, dan paru-paru dapat rosak dengan cepat.

Untuk mengurangkan risiko kematian ibu semasa mengandung, seboleh mungkin lakukan pemeriksaan dan pemeriksaan kehamilan secara rutin dengan doktor. Di samping itu, terapkan gaya hidup sihat, baik sebelum hamil, semasa hamil, dan setelah melahirkan.