Kehidupan yang sihat

Kenali Habitat dan Kebiasaan Nyamuk Demam Denggi untuk Mengatasinya dengan Mudah

Nyamuk demam berdarah dengan nama lain Aedes aegypti adalah penyebab utama demam denggi. Ayuh, mencegah penyakit ini dengan membasmi habitatnya.

Demam denggi umumnya merebak melalui nyamuk Aedes aegypti danAedes albopictus. Anda dapat mengenali ciri-ciri nyamuk demam denggi ini dengan melihat corak berbintik putih di seluruh badan dan kakinya. Nyamuk ini menyebarkan virus denggi yang menyebabkan demam denggi kepada manusia melalui gigitan kecil ke kulit. Nyamuk denggi yang bertanggungjawab untuk penularannya adalah nyamuk betina, bukan nyamuk jantan. Ini kerana nyamuk betina memerlukan darah untuk menghasilkan telur.

Kehidupan Harian Nyamuk Demam Denggi

Sekiranya di rumah atau teres rumah terdapat tempat-tempat yang mempunyai banyak air atau dapat digunakan sebagai takungan air, disarankan untuk segera menutup atau menyingkirkannya. Ini kerana lokasinya adalah habitat telur nyamuk demam berdarah untuk berkembang menjadi nyamuk dewasa. Contohnya, pokok dengan lubang di batangnya, tandas, tayar kenderaan yang tidak digunakan, pasu tanaman, bekas minum haiwan kesayangan, mainan, pasu, kolam renang, tong sampah, dan sebagainya.

Nyamuk demam denggi ini lebih suka tinggal dan berkembang biak dengan cepat di kawasan panas dan lembap, seperti Indonesia. Data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menunjukkan bahwa ada hubungan antara perubahan iklim dan curah hujan yang tinggi dengan peningkatan kes demam denggi. Berdasarkan kajian, nyamuk demam denggi betina ini suka menghabiskan hidupnya di dalam atau di sekitar rumah dan dapat terbang rata-rata 400 meter. Jangkitan virus denggi biasanya lebih tinggi jika mangsa berada di luar rumah dan pada waktu siang. Namun, itu tidak bermakna nyamuk Aedes aegypti tidak dapat membiak di dalam rumah atau menggigit pada waktu malam.

Nyamuk denggi paling aktif dalam mencari mangsa kira-kira dua jam selepas matahari terbit dan beberapa jam sebelum matahari terbenam. Atau juga boleh menggigit pada waktu malam di lokasi yang terang. Selain manusia, nyamukA. aegypti dan A. Albopictus juga boleh menggigit anjing dan mamalia peliharaan lain.

Membasmi Sarang Nyamuk Demam Denggi

Demam denggi dapat dicegah dengan membasmi habitat atau sarang nyamuk Aedes aegypti. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Seminggu sekali, periksa dan buang air yang tetap di mana-mana tempat yang boleh dijadikan takungan air di luar dan di dalam rumah.
  • Tutup takungan air sehingga nyamuk tidak dapat masuk bertelur dan berkembang biak.
  • Buang barang yang tidak lagi digunakan.
  • Sekiranya di rumah ada tangki septik, segera perbaiki celah atau keretakan.
  • Cegah nyamuk demam denggi memasuki rumah dengan menutup lubang pengudaraan, tingkap dan pintu, menggunakan kelambu, menutup bukaan termasuk bukaan paip, dan menghidupkan penyaman udara jika ada.
  • Taburkan serbuk larvisida di takungan air di rumah yang sukar dibersihkan, serbuk ini dapat membunuh larva nyamuk.
  • Tanam tanaman penghalau nyamuk, seperti serai, lavender, kecombrang, dan lain-lain.
  • Jangan gantung pakaian di rumah yang boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk.

Ayuh, cegah nyamuk demam denggi daripada membiak dengan membersihkan rumah dengan tekun. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda demam denggi seperti sakit kepala yang teruk, demam tinggi secara tiba-tiba, sakit otot dan sendi, sakit di belakang mata, berasa letih, mual, muntah, bintik-bintik merah pada kulit, hidung atau gusi berdarah, segera dapatkan rawatan perubatan. ke hospital terdekat.