Kesihatan

Bilakah Kanak-kanak Boleh Menggunakan Deodoran?

Semasa memasuki akil baligh, anda mungkin mula menghidu bau busuk dari badan si kecil anda. Tetapi, Ibu masih ragu-ragu apakah sudah tiba masanya untuk memberi deodoran anaknya. Bilakah kanak-kanak boleh menggunakan deodoran?

Sebenarnya, tidak ada standard usia mengenai penggunaan deodoran pada kanak-kanak. Secara amnya, penggunaan deodoran dianjurkan ketika kanak-kanak memasuki akil baligh. Jangkauan usia baligh kanak-kanak agak berbeza-beza, bermula dari usia 9-15 tahun.

Bilakah Masa yang tepat untuk menggunakan Deodoran pada Kanak-kanak

Pubertas adalah masa yang tepat untuk mula menggunakan deodoran pada kanak-kanak. Ini kerana perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh dapat memicu kelenjar peluh menjadi lebih aktif untuk menghasilkan peluh. Kesannya, risiko kanak-kanak mengalami bau badan akan meningkat.

Beberapa tanda anak anda memasuki akil baligh yang boleh anda perhatikan adalah pertumbuhan rambut di ketiak dan kawasan kemaluan, payudara membesar pada anak perempuan, atau perubahan suara pada anak lelaki.

Memilih Produk Deodoran untuk Kanak-kanak

Pada dasarnya, terdapat dua pilihan produk penjagaan untuk merawat masalah bau badan pada kanak-kanak, iaitu deodoran atau antiperspirant. Deodoran berfungsi untuk mencegah bau badan akibat peluh, sementara antiperspirant berfungsi untuk membatasi pengeluaran peluh.

Pilihannya dapat disesuaikan dengan keadaan anak, tetapi produk yang mengandungi deodoran lebih disarankan. Ini kerana peluh mempunyai fungsi khusus untuk tubuh dan penghasilannya normal, jadi ia tidak perlu dibatasi.

Semasa memilih produk deodoran, perhatikan juga bahan kimia lain yang terdapat di dalamnya. Elakkan produk yang mengandungi phthalates dan parabens. Produk deodoran yang mengandungi bahan kimia ini dikhabarkan akan mempengaruhi hormon.

Sekiranya anda masih bimbang, deodoran buatan sendiri dari bahan semula jadi boleh menjadi penyelesaian.

Untuk membuat deodoran semula jadi, anda perlu menyediakan bahan berikut:

  • 30 gram baking soda.
  • 30 gram tepung ubi kayu.
  • 60 ml (4 sudu teh) minyak kelapa.
  • 3-4 ml minyak pati atau aromatik, seperti minyak pokok teh.

Seterusnya, anda boleh mencampurkan semua bahan, cair dan kacau hingga sebati. Campuran ini boleh digunakan sebagai deodoran semula jadi. Anda boleh menyimpan deodoran semula jadi ini dalam tiub atau bekas yang ditutup.

Deodoran semula jadi ini pastinya lebih selamat. Walau bagaimanapun, kesan deodoran semula jadi ini tidak sekuat produk deodoran di pasaran dan perlu digunakan lebih kerap.

Tabiat Harian untuk Mengawal Bau Badan Anak

Selain menentukan masa yang tepat untuk anak anda menggunakan deodoran, anda juga boleh mengajar tabiat sihat berikut untuk mengurangkan bau badan anak anda:

  • Wajibkan anak-anak mandi setiap hari.
  • Mintalah anak membersihkan semua bahagian badan, terutama ketiak, kawasan kemaluan, dan kaki ketika mandi.
  • Tukar seluar dalam, kaus kaki, dan pakaian anak setiap hari.
  • Pastikan anak mandi selepas bersenam atau selepas melakukan aktiviti lain.
  • Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas yang dapat menyerap peluh.
  • Perhatikan diet anak. Beberapa makanan, seperti bawang putih, bawang, dan hidangan pedas, boleh mempengaruhi bau badan.

Oleh itu, Ibu, jangan bingung lagi untuk menentukan masa yang tepat untuk anak anda menggunakan deodoran. Ibu boleh mencadangkan produk deodoran yang dijual di pasar atau deodoran semula jadi buatan sendiri. Namun, jika bau badan semakin teruk, anda harus berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai diberikan.