Keluarga

Petua untuk Berjalan Selamat dalam Jarak Jauh Semasa Mengandung

Kehamilan tidak boleh menjadi penghalang bagi wanita hamil untuk melakukan perjalanan. Namun, jika anda merancang untuk menempuh jarak jauh semasa hamil, pastikan anda dan bayi anda dalam keadaan sihat. Jadi, apa persediaan yang perlu dibuat?

Perjalanan jarak jauh semasa kehamilan adalah aktiviti biasa bagi wanita hamil, terutamanya pada kehamilan 14-28 minggu. Tujuan perjalanan juga berbeza-beza, mulai dari tuntutan pekerjaan atau hanya bercuti ketika hamil.

Semasa trimester pertama kehamilan, wanita hamil tidak disarankan melakukan banyak perjalanan, terutamanya jika jaraknya agak jauh. Ini disebabkan oleh gejala sakit pagi yang masih kerap berlaku, sehingga badan mudah letih dan dapat meningkatkan risiko keguguran.

Di samping itu, setelah memasuki 36 minggu kehamilan, wanita hamil juga tidak digalakkan melakukan perjalanan jauh kerana sudah menghampiri waktu bersalin.

Petua Mengembara Jarak Jauh Semasa Mengandung

Semasa melakukan perjalanan, wanita hamil harus menentukan terlebih dahulu jenis pengangkutan yang akan digunakan, jarak ke tempat tujuan, dan tentu saja keadaan kesihatan wanita hamil dan janin.

Berikut adalah beberapa petua untuk melakukan perjalanan jarak jauh semasa kehamilan berdasarkan jenis pengangkutan:

Perjalanan dengan kapal terbang

Sekiranya tidak ada masalah dengan keadaan kehamilan, perjalanan dengan kapal terbang biasanya dapat dilakukan setelah 28 minggu kehamilan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil ketika ingin melakukan perjalanan dengan kapal terbang:

 • Lakukan pemeriksaan kehamilan kepada doktor sebelum melakukan perjalanan.
 • Pilih tempat duduk yang selesa, contohnya berhampiran lorong untuk pergerakan masuk dan keluar dengan mudah, pergi ke tandas, atau minta bantuan pramugari.
 • Keperluan cecair yang mencukupi semasa perjalanan untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Gerakkan anggota badan anda setiap 30 minit untuk mengelakkan pembekuan darah, terutamanya jika penerbangan berlangsung lebih lama dari 5 jam.
 • Gunakan stoking panjang atau stoking untuk mengelakkan pembengkakan kaki.
 • Letakkan tali pinggang keledar di bahagian bawah perut sekiranya suatu hari terdapat kejutan di pesawat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang membuat wanita hamil tidak dapat melakukan perjalanan dengan kapal terbang, termasuk:

 • Risiko melahirkan sebelum waktunya
 • Gangguan plasenta, misalnya plasenta previa
 • Usia kehamilan telah mencapai 36 minggu
 • Sejarah keguguran atau kehamilan ektopik

Perjalanan dengan kapal terbang yang dilakukan sekali-sekala secara amnya tidak menimbulkan masalah bagi sesetengah wanita hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda sering melakukan perjalanan kerana tuntutan kerja, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaan kehamilan tetap sihat.

Perjalanan dengan kereta

Sekiranya anda memilih untuk memandu kereta sendiri, pastikan wanita hamil dalam keadaan sihat dan sering berehat semasa dia mula merasa letih. Ini penting untuk memastikan wanita hamil masih dapat menumpukan perhatian dan memandu kenderaan dengan baik.

Sekiranya wanita hamil merancang perjalanan jarak jauh dengan kereta, pertimbangkan petua berikut:

 • Elakkan pergi bersendirian dan bawa pasangan, saudara, atau berkawan dengan anda sekiranya anda ingin menempuh jarak jauh.
 • Gunakan tali pinggang keledar dengan tali atas yang disilangkan antara payudara dan tali bawah memegang perut untuk mengurangkan kejutan.
 • Pastikan peredaran udara di dalam kereta tetap lancar.
 • Penuhi keperluan cairan tubuh dengan minum air secara berkala dan membawa makanan ringan atau buah untuk mengurangkan loya dan mencegah dehidrasi semasa perjalanan.
 • Hentikan perjalanan dan keluar dari kenderaan sekurang-kurangnya setiap 2 jam untuk mengurangkan tekanan pada pundi kencing dan meningkatkan peredaran darah ke kaki.
 • Sediakan peralatan, seperti bantal, jaket, dan ubat-ubatan yang diperlukan semasa perjalanan.

Perjalanan dengan kapal

Perjalanan melalui laut juga cukup selamat dilakukan semasa mengandung. Semasa anda ingin melakukan perjalanan dengan kapal, ada beberapa petua yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil, termasuk:

 • Periksa dasar penyedia perkhidmatan pengangkutan laut mengenai perlindungan penumpang hamil.
 • Pastikan pengangkutan laut yang anda lalui menyediakan perkhidmatan perubatan untuk wanita hamil semasa dalam perjalanan.
 • Sediakan makanan ringan dan minuman semasa perjalanan untuk mengelakkan loya dan dehidrasi.

Selain daripada kaedah pengangkutan di atas, wanita hamil juga boleh melakukan perjalanan dengan kereta api. Namun, seperti yang lain, masih ada beberapa peraturan yang perlu diingat. Pada dasarnya, perjalanan jarak jauh semasa kehamilan dianggap selamat sekiranya wanita hamil telah menyediakan pelbagai keperluan dengan betul sebelum dan semasa perjalanan serta ketika dia tiba di tempat tujuannya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai petua untuk melakukan perjalanan jauh semasa mengandung atau masih ragu-ragu untuk melakukan perjalanan semasa hamil, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan sebelum meneruskan perjalanan.