Keluarga

Persiapkan Anak Kecil Anda Sebelum Menjalani Rawat Inap

Rawat inap adalah kaedah rawatan yang memerlukan pesakit untuk tinggal sebentar di hospital. Tidak seperti orang dewasa, amnya pesakit pediatrik mungkin memerlukan lebih banyak persediaan untuk dimasukkan ke hospital, termasuk persediaan mental.

Pesakit yang menjalani rawatan di hospital berdasarkan rujukan doktor, jabatan kecemasan, atau disebabkan oleh keadaan selepas operasi. Sebagai ibu bapa, disarankan untuk memberi pemahaman walaupun ruang rawat inap kelihatan aneh atau menakutkan, tetapi dia tidak perlu risau, kerana kemasukan ke hospital bertujuan membantunya kembali sihat.

Ppersediaan untuk kanak-kanak Sebelum Berlari Pesakit Dalam

Bagi kanak-kanak, dimasukkan ke hospital boleh menjadi perkara yang menakutkan dan menjadikan mereka ingin dirawat di rumah. Meyakinkan anak untuk mempercayakan penjagaan yang dilakukan oleh pegawai perubatan di hospital semasa dimasukkan ke hospital.

Berikut adalah beberapa panduan untuk menyediakan anak anda menjalani rawatan pesakit dalam yang selesa:

 • Sediakan semua keperluanmiliknya

  Penting untuk menyediakan semua perkara yang diperlukan oleh anak semasa dia tinggal di hospital. Terdapat beberapa persiapan sebagai keperluan penting semasa dimasukkan ke hospital untuk kanak-kanak, termasuk insurans, rekod perubatan anak-anak yang merangkumi catatan senarai imunisasi dan rawatan, selesa dan senang memakai dan menanggalkan pakaian, jaket atau pakaian hangat, kasut, peralatan mandi, bantal. , selimut atau anak patung kegemaran yang menjadikannya lebih selesa untuk berehat.

 • Terangkan keadaan bilik di mana anda menginap

  Adalah mustahak untuk menerangkan bilik hospital yang akan ditempati oleh anak itu, terutamanya jika dia perlu berkongsi bilik dengan anak lain. Bilik yang boleh dihuni sendiri biasanya lebih mahal daripada bilik yang dikongsi bersama. Maklumkan kepadanya tentang kehadiran atau ketiadaan TV, dan adakah dia perlu berkongsi bilik mandi dengan pesakit lain. Sebilangan besar hospital menyediakan tempat tinggal para sahabat pesakit. Kecuali di ruang pengasingan atau ICU, di mana rakannya mungkin terpisah dari pesakit.

 • Perkenalkan siapa yang akan terlibat dalam rawatan tersebut

  Jururawat atau jururawat sering kali dijumpai oleh kanak-kanak sebelum dan semasa dimasukkan ke hospital. Jururawat juga akan bertanya mengenai gejala, sejarah perubatan, mengambil suhu, tekanan darah, degup jantung dan memberi ubat. Maklumkan kepada anak bahawa dia sendiri boleh memanggil jururawat melalui butang yang biasanya terletak di sisi katil. Biarkan mereka tahu bahawa doktor dan jururawat akan membantu mereka pulih dengan cepat dari penyakit.

 • Pemeriksaan kesihatan

  Maklumkan kepada anak anda bahawa tidak perlu takut jika mereka ingin diperiksa oleh doktor atau jururawat. Begitu juga ketika diminta memasukkan air kencing ke dalam bekas khas atau jika diambil sampel darah. Biarkan mereka tahu bahawa ini adalah sebahagian daripada pemeriksaan untuk menentukan penyebab penyakit ini. Ini juga dapat diterapkan untuk pemeriksaan lain sesuai dengan gejala, seperti sinar-X, CT scan dan MRI.

Di samping itu, kemasukan ke hospital sering menjadikan kanak-kanak tidak dapat bersekolah atau menjalankan aktiviti seperti biasa. Sekiranya keadaan memungkinkan, anda boleh mengajak rakan-rakannya untuk berkunjung agar dia tidak merasa kesunyian dan terhibur.

Sebaliknya, ingat bahawa perkara yang paling penting ialah anak memerlukan rehat yang mencukupi untuk membantu proses pemulihan setelah dimasukkan ke hospital. Hadkan jumlah lawatan setiap hari sehingga anak anda mempunyai masa yang cukup untuk berehat sambil pulih.