Kesihatan

Ini adalah Kaedah Kuat untuk Melegakan Sakit Gigi

Walaupun kecil, gigi yang sakit boleh mengganggu keselesaan semasa melakukan aktiviti. Jangan hanya meringis atau menangis, segera selesaikan dengan sakit gigi yang kuat berikut.

Sakit gigi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dan rasa sakit tidak hanya di gigi, tetapi juga dapat dirasakan pada gusi dan mulut. Cara melegakan sakit gigi tidak hanya harus menggunakan ubat yang dijual di farmasi. Terdapat beberapa cara yang cukup mudah dan anda boleh mendapatkan bahan-bahannya di dapur, mulai dari rempah hingga rempah memasak.

Cara Semula jadi untuk Meringankan Sakit Gigi

Berikut adalah beberapa cara untuk melegakan sakit gigi dengan bahan semula jadi yang anda dapati di dapur:

 • Berkumur dengan air gbahasa arama

  Cara pertama mengatasi sakit gigi dengan mudah adalah berkumur dengan air garam. Cukup campurkan satu gelas air dengan setengah sendok teh garam, kemudian gunakan untuk membilas mulut anda selama kira-kira 30 saat, kemudian buang. Air garam bertindak sebagai pembasmi kuman semula jadi dan dapat melegakan keradangan gigi dan gusi yang menyakitkan.

 • Minyak ckembung

  Menurut beberapa tinjauan dan kajian, rempah-rempah yang satu ini terbukti dapat digunakan sebagai cara untuk melegakan sakit gigi. Caranya adalah dengan menggunakan setetes minyak cengkih yang dicampur dengan satu sendok makan minyak zaitun ke gigi yang sakit menggunakan bola kapas (kapas bsemua), kemudian gigit untuk menyimpannya pada gigi yang sakit. Anda boleh membeli minyak cengkih di kedai makanan kesihatan dan farmasi.

  Minyak cengkih mengandungi bahan kimia eugenol yang bertindak sebagai antibakteria, anti-radang, dan penghilang rasa sakit, sehingga minyak cengkeh dipercayai dapat melegakan sakit gigi.

 • Memampatkan dengan mmenggunakan es

  Caranya adalah dengan menutup ais batu dengan tuala atau kain, kemudian pasangkannya ke bahagian pipi anda yang dekat dengan gigi yang sakit selama kira-kira 20 minit, dan ulangi setiap beberapa jam.

 • Kunyah bawan hlmputih

  Cara seterusnya untuk menghilangkan sakit gigi adalah dengan menggunakan bawang putih. Caranya adalah dengan mengupas cengkih bawang putih terlebih dahulu, kemudian potong atau belahkannya. Kemudian, letakkan di gigi yang sakit atau kunyah bawang putih. Bawang putih diketahui mempunyai kesan antibakteria yang dapat membantu melawan kuman pada gigi dan mulut, dan mengurangkan keradangan yang menyebabkan sakit gigi.

Selain menggunakan beberapa ramuan di atas, cara lain untuk menghilangkan sakit gigi adalah dengan meletakkan beg teh hangat pada gigi yang sakit. Kayu manis, minyak kelapa, teh hijau, minyak oregano atau teh oregano, daun jambu biji, kulit mangga, daun ubi jalar, dan daun bunga matahari juga banyak digunakan sebagai perawatan untuk menghilangkan sakit gigi. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk mengesahkan keberkesanannya.

Untuk mengelakkan sakit gigi, disarankan untuk membersihkan gigi secara berkala sehingga tidak ada bakteria yang terkumpul dan membuat gigi anda sakit. benang gigi (benang gigi) untuk membersihkan makanan yang tersekat di antara gigi.

Jangan biarkan sakit gigi mengganggu aktiviti anda. Cuba lakukan beberapa cara untuk melegakan sakit gigi di atas, jika anda belum dapat berjumpa doktor atau belum membeli ubat sakit gigi. Sekiranya sakit gigi bertambah teruk, jangan berlengah berjumpa doktor gigi.