Kehidupan yang sihat

Ketahui Kesan Penggunaan Ayam Broiler untuk Kesihatan

Ayam pedaging adalah salah satu jenis unggas yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia. Bukan sahaja dapat diproses menjadi pelbagai jenis hidangan, ayam pedaging juga mempunyai banyak daging. Namun, adakah kesan memakan ayam pedaging untuk kesihatan?

Tidak seperti ayam jenis lain, ayam pedaging biasanya boleh disembelih ketika berumur sekitar 40 hari. Untuk mendapatkan berat ayam yang sesuai, pengambilan makanan pedaging harus difokuskan untuk menyediakan nutrisi protein yang digabungkan dengan sistem pencahayaan buatan.

Walaupun sistem pemeliharaan ayam pedaging telah dijalankan dengan ketat, kadang-kadang pengambilan ayam pedaging boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama jika ayam tidak diproses secara higienis.

Kesan Penggunaan Ayam Broiler untuk Kesihatan

Ayam di pasar, termasuk ayam pedaging, mungkin mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan penyakit. Kajian mengenai kemungkinan daging ayam di pasaran mendapati terdapat sekurang-kurangnya 6 jenis bakteria pada ayam broiler, yaitu:

 • Salmonella
 • Campylobacter
 • Escherichia coli
 • Pneumonia Klebsiella
 • Pseudomonass
 • Staphylococcus aureus.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mungkin terjadi ketika memakan ayam, termasuk ayam pedaging, yang telah dicemari bakteria:

Jangkitan Salmonella

Bakteria Salmonella secara amnya menyerang sistem pencernaan manusia, terutama usus, dan boleh menyebabkan demam kepialu. Penularan bakteria jenis ini boleh berlaku apabila seseorang memakan makanan atau minuman yang telah dicemari bakteria Salmonella, termasuk ayam pedaging yang tidak dijaga kebersihannya.

Jangkitan Campylobacter

Sama seperti Salmonella, jangkitan bakteria Campylobacter Ia juga berlaku di saluran pencernaan. Bakteria ini dapat memasuki tubuh manusia melalui makanan yang tercemar, seperti daging ayam yang tidak diproses dengan baik.

Jangkitan Campylobacter dicirikan oleh gejala cirit-birit berdarah, demam, sakit perut, dan muntah.

Keracunan makanan

Bakteria Escherichia coli adalah salah satu bakteria yang boleh menyebabkan seseorang mengalami keracunan makanan. Penyebaran bakteria ini biasanya berlaku melalui pengambilan makanan yang tercemar, termasuk daging ayam.

Sebagai usaha untuk mengurangkan risiko pencemaran bakteria, penternak ayam umumnya menggunakan antibiotik. Walau bagaimanapun, penggunaan antibiotik berisiko menyebabkan bakteria pada ayam pedaging menjadi tahan terhadap jenis ubat ini.

Ini boleh menjadikan pencemaran bakteria menjadi lebih sukar untuk dirawat. Lebih-lebih lagi, jika bakteria menyebabkan jangkitan pada manusia, semakin sukar untuk dirawat dan bahkan boleh menyebabkan komplikasi.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai kesan penggunaan antibiotik terhadap pengambilan ayam pedaging. Sebaliknya, pemberian vaksin kepada haiwan masih diizinkan, asalkan sesuai dengan saranan doktor haiwan.

Peningkatan kualiti dan kebersihan penggunaan sangkar juga harus dilakukan untuk meminimumkan penyebaran bakteria.

Selain risiko pencemaran bakteria, anda juga harus lebih berhati-hati dan berwaspada jika anda terlalu kerap makan ayam. Ini disebabkan kandungan kolesterol dan lemak jenuh pada ayam, terutama kulit ayam.

Untuk mengatasi masalah ini, makan daging ayam tanpa lemak dan pilih cara pemprosesan yang lebih sihat, seperti rebus, kukus, panggang tanpa minyak, atau dimasak menjadi sup.

Lakukan Ini Apabila Anda Mahu Makan Ayam

Untuk mengelakkan pencemaran, berikut adalah beberapa tindakan yang dapat anda lakukan ketika memproses daging ayam, termasuk ayam pedaging:

 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir hingga bersih ketika anda ingin memproses daging ayam.
 • Pisahkan daging ayam dari bahan makanan lain, seperti sayur-sayuran, untuk mengelakkan penyebaran bakteria.
 • Gunakan peralatan dapur yang berbeza untuk memproses daging ayam dan makanan lain.
 • Elakkan mencuci daging ayam mentah sebelum dimasak, kerana boleh menyebarkan bakteria ke dalam ayam.
 • Pastikan ayam dimasak pada suhu minimum 74o C
 • Simpan ayam mentah di dalam peti sejuk (peti sejuk beku).
 • Pastikan pinggan yang digunakan untuk menghidangkan ayam yang dimasak bersih.

Memandangkan jumlah hidangan menu yang menggunakan ayam pedaging sebagai ramuan, anda mesti memperhatikan panduan memproses daging di atas. Ini bertujuan untuk mengelakkan bahaya ayam pedaging terhadap kesihatan.

Sekiranya setelah memakan ayam pedaging, anda merasakan gejala demam, sakit perut, mual, muntah, hingga cirit-birit, segera berjumpa doktor. Ini penting kerana gejala ini boleh menjadi tanda jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan perlu segera diubati.