Keluarga

Keseronokan Mereda Mengganggu Seksualiti Suami dan Isteri

Apa pun usia perkahwinan anda, anda dan kehidupan seksual pasangan anda masih perlu dijaga. Sebabnya, redup atau hilangkeakraban dalam seksualiti suami isteri boleh hanya mengurangkan keharmonian rumah tangga.

Perbezaan hubungan seksual suami isteri boleh disebabkan oleh banyak faktor. Keadaan ini juga berlaku secara beransur-ansur, jarang berlaku secara tiba-tiba. Pada mulanya, anda mungkin tidak melihat perubahan ini.

Kesan Gangguan Seksual Suami dan Isteri Sejak peringkat awal

Jangan salah faham, sering melakukan hubungan seks tidak selalu bermaksud seksualiti suami dan isteri baik-baik saja. Terdapat tanda-tanda pada suami dan isteri yang boleh menjadi penanda aras bahawa kehidupan seks anda mungkin perlu diperbaiki.

Pada suami, seksualiti yang redup dapat dicirikan oleh:

 • Penurunan minat seks yang berlaku sejak beberapa bulan terakhir dalam setahun
 • Keinginan untuk melakukan hubungan seks menjadi kurang kerap daripada biasa, seperti hanya ingin melakukan hubungan seks sekali atau dua kali sebulan
 • Kemesraan dengan pasangan hanya berlaku di bilik tidur
 • Seks tidak membuat hubungan dengan pasangan yang terjalin
 • Seks tidak menjadi sesuatu yang menyeronokkan atau terasa seperti rutin
 • Mengurangkan fikiran atau khayalan seksual mengenai pasangan

Semasa dalam isteri, penurunan seksualiti dapat dicirikan oleh:

 • Kehilangan minat terhadap sebarang aktiviti seksual
 • Tidak lagi mempunyai fikiran atau khayalan seksual
 • Tidak berminat untuk memulakan hubungan seksual
 • Sukar mendapat kepuasan dari hubungan seksual
 • Tidak menikmati ketika kemaluan dirasakan
 • Rasa terganggu dengan aktiviti seksual

Punca Seksualiti Suami Yang TergangguIsteri

Gangguan seksualiti suami dan isteri boleh dipicu oleh penurunan dorongan seks yang dialami oleh salah satu pasangan atau kedua-duanya.

Pada lelaki, penurunan keinginan seksual boleh disebabkan oleh:

 • Adanya masalah psikologi seperti tekanan, ketegangan, hingga kemurungan.
 • Rasa malu atau kurang yakin dengan kemampuan mereka untuk memuaskan pasangan mereka
 • Menderita penyakit tertentu, seperti diabetes
 • Kesan sampingan ubat, seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau ubat penurunan berat badan
 • Kehadiran gangguan hormon, seperti testosteron rendah, ketidakseimbangan hormon tiroid, atau ketidakseimbangan tahap dopamin di otak

Tidak terlalu berbeza dengan lelaki, penurunan keinginan seksual pada wanita juga disebabkan oleh masalah psikologi dan perubatan, termasuk:

 • Menderita penyakit tertentu yang menyebabkan penurunan keinginan seksual, seperti barah, diabetes, tekanan darah tinggi, atau arthritis
 • Mengambil ubat yang menyebabkan penurunan dorongan seks, seperti antidepresan.
 • Terdapat konflik yang tidak dapat diselesaikan dengan pasangan anda, komunikasi yang buruk, atau kurangnya kepercayaan terhadap pasangan anda
 • Perubahan hormon kerana kehamilan, penyusuan, atau menopaus
 • Merasakan bahawa tubuhnya tidak begitu menarik seperti dulu
 • Keletihan, seperti penat menjaga anak atau ibu bapa

Cara Mengatasi Gangguan Seksual Suami dan Isteri

Untuk mengatasi gangguan seksualiti suami isteri, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengetahui terlebih dahulu penyebabnya. Beberapa perkara yang biasanya dilakukan untuk membantu meningkatkan seksualiti suami isteri antara lain:

1. Membina semula keakraban

Sekiranya keakraban anda dengan pasangan anda telah berkurang, cubalah membina semula. Caranya berbeza-beza, mulai dari memperhatikan, menghabiskan lebih banyak waktu dengan pasangan anda, hingga melakukan hal-hal baru bersama.

Selain itu, cubalah memberi sentuhan intim antara anda berdua. Sekiranya anda mempunyai masa lapang, anda berdua boleh meluangkan masa untuk bercuti bersama. Dengan keintiman yang meningkat, gairah seksual dapat meningkat lagi.

2. Bercakap mengenai kehidupan seksual dengan pasangan anda

Jangan teragak-agak untuk bercakap mengenai seksualiti antara suami dan isteri dengan pasangan anda. Cuba belajar bersikap terbuka mengenai hubungan seksual yang diinginkan, termasuk suka dan tidak suka.

Sekiranya hubungan seksual yang anda lakukan dengan pasangan anda monoton, cubalah posisi seks lain ketika melakukan hubungan seks atau melakukan hubungan seks secara spontan di bahagian rumah yang tidak pernah disentuh.

Sekiranya anda dan pasangan anda terbuka untuk bereksperimen, anda boleh mendedahkan permainan seks dan khayalan seksual yang diinginkan, sehingga gairah seksual kembali hidup.

3. Menguruskan tekanan dengan baik

Sekiranya gangguan seksualiti perkahwinan dipicu oleh tekanan, cubalah menguruskan tekanan dengan betul. Caranya ialah saling mendengarkan dan menyatakan apa yang mereka bimbangkan. Sekiranya tekanan tidak dapat dikawal, anda dan pasangan boleh berjumpa dengan ahli psikologi.

4. Menjalani kaunseling

Anda dan pasangan anda mungkin perlu berunding dengan ahli seks untuk mengetahui pencetus penurunan keinginan seksual, terutamanya jika ini menyebabkan hubungan anda merosot.

Dalam kaunseling, anda dan pasangan akan diberi input mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan seksualiti suami isteri. Ahli seksologi juga memberi latihan agar keinginan seksual anda dan pasangan anda tumbuh semula.

Semasa kaunseling, anda dan pasangan dapat membincangkan konflik yang sedang dialami atau pendapat yang enggan diungkapkan secara langsung kepada pasangan anda. Dengan cara ini, anda dan pasangan dapat mengetahui apa yang diinginkan oleh satu sama lain sehingga hubungan anda dapat kembali berjalan lancar.

5. Mengubah ubat yang dimakan

Sekiranya penurunan keinginan seksual dipengaruhi oleh pengambilan ubat tertentu, cubalah berjumpa dengan doktor yang memberikan ubat tersebut. Jangan teragak-agak untuk mengatakan bahawa anda berpendapat bahawa ubat tersebut mengurangkan keinginan seks anda, sehingga doktor anda dapat memberi anda pengganti yang lebih baik.

6. Menjalani terapi hormon

Sekiranya gangguan seksualiti suami dan isteri diketahui berlaku kerana ketidakseimbangan hormon, seperti tahap testosteron yang rendah pada suami, doktor boleh menetapkan ubat yang mengandungi hormon testosteron.

Bagi wanita pascamenopause, tahap estrogen yang rendah memang dapat mengurangkan rangsangan seksual suami isteri. Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan terapi penggantian hormon atau terapi penggantian hormon. Terapi ini juga dapat merawat kekeringan faraj.

Kehidupan berkahwin pastinya akan disertai dengan pelbagai cabaran dalam pelbagai bentuk. Namun, jangan biarkan masalah yang ada meregangkan komunikasi atau bahkan meredakan seksualiti suami isteri.

Sekiranya anda merasakan bahawa anda dan pasangan anda mengalami penurunan seksual, cubalah berbincang dengan mereka berdua dengan baik. Sekiranya anda tidak dapat mencari jalan keluar, tidak ada salahnya berjumpa doktor atau psikologi untuk mengetahui punca gangguan seksualiti yang anda alami, serta cara mengatasinya.