Kehidupan yang sihat

Kelebihan Minyak wijen untuk Kesihatan dan Kecantikan

Banyak orang Asia telah menggunakan minyak bijan untuk memasak. Selain mempunyai aroma dan rasa yang khas, ternyata minyaknya bijan juga mempunyai faedah kesihatan dan kecantikan.

Minyak wijen adalah minyak sayuran yang berasal dari ekstrak biji bijan. Minyak yang dikenali dengan nama panggilan "queen biji minyakKerana ketahanan yang tinggi terhadap pengoksidaan, ia dipercayai memberikan sejumlah manfaat kesihatan dan kecantikan untuk kulit.

Minyak wijen mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda yang mengandungi asid oleik, asid palmitik, dan asid linoleat. Minyak ini juga mengandungi vitamin E, vitamin K, dan dua bentuk antioksidan yang disebut sesamin dan sesamol. Kandungan lemak jenuh dalam minyak bijan juga rendah.

Kebaikan Minyak wijen untuk Kesihatan

Penggunaan minyak bijan sebagai bahan alternatif yang telah lama dilakukan oleh orang Asia bukan tanpa alasan. Beberapa faedah kesihatan dari minyak bijan dirangkum di bawah, iaitu:

 • Menurunkan tekanan darah tinggi

  Selain itu, minyak bijan juga mengandungi dua bahan kimia yang mempunyai ciri unik, iaitu sesamol dan sesamin. Kedua-duanya mempunyai sifat antioksidan yang kuat. Menurut pakar yang meneliti hal ini, kesan kedua antioksidan ini juga dianggap berperanan dalam menurunkan tekanan darah kerana membantu melonggarkan saluran darah.

 • Baik untuk kesihatan jantung

  Minyak wijen itu sendiri dikategorikan sebagai salah satu minyak masak yang bermanfaat untuk kesihatan jantung. Kajian berskala kecil menunjukkan bahawa penggunaan minyak wijen secara berkala dapat mengurangkan risiko penyumbatan arteri koronari, tetapi penyelidikan klinikal lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan ini.

 • Menyokong penyembuhan luka

  Manfaat minyak wijen juga dapat digunakan untuk penyembuhan luka, termasuk luka bakar ringan (misalnya, selaran matahari). Kandungan antioksidan, anti-radang, dan antimikroba di dalamnya dapat membantu proses pemulihan luka.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan minyak wijen juga dapat mengurangi rasa sakit ketika ada kecederaan atau keradangan, menghambat kesan penuaan kulit, dan mengurangi risiko terkena barah kulit.

  Malangnya, penyelidikan klinikal untuk menyokong ini tidak menunjukkan data yang konsisten, jadi penggunaan minyak bijan untuk merawat masalah kulit selain luka masih diragukan.

Kelebihan Minyak wijen untuk Kecantikan

Kelebihan minyak bijan untuk kecantikan tidak terlepas dari komponen pemakanan yang terdapat di dalamnya. Selain ubat dan diet, minyak wijen juga dihasilkan dan dibungkus ke dalam pelbagai produk kecantikan, mulai dari pelembut kulit hingga sabun. Berikut adalah beberapa faedahnya:

 • Minyak wijen dapat digunakan sebagai minyak urut, kerana sifat pelembabnya yang baik untuk kulit.
 • Minyak wijen mempunyai sifat antibakteria yang dapat melawan kuman yang sering menyerang kulit, seperti Staphylococcus dan Streptokokus, serta kulat kulit yang menyebabkan kutu air atau tinea pedis.
 • Melindungi kulit dari sinaran ultraviolet.
 • Minyak wijen, terutama minyak wijen hitam, dapat digunakan untuk menggelapkan rambut.

Adakah Kemungkinan Alergi terhadap Minyak Wijen?

Selain pelbagai faedah minyak bijan di atas, penggunaan minyak ini disarankan untuk lebih berhati-hati. Minyak ini boleh menyebabkan reaksi alergi ringan, seperti gatal-gatal dan ruam, kepada reaksi alergi yang teruk atau reaksi anafilaksis.

Reaksi anafilaksis berlaku apabila sistem kekebalan tubuh melepaskan bahan pembentuk imun yang dapat menyebabkan tekanan darah turun secara mendadak (kejutan) dan saluran udara sempit. Penghidapnya akan mengalami sesak nafas, yang boleh mengakibatkan kematian.

Sekiranya anda ingin menggunakan minyak bijan untuk tujuan kesihatan atau kecantikan, pastikan anda melakukan ujian alergi terlebih dahulu. Sapukan sebilangan kecil minyak bijan pada kulit anda untuk melihat bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap minyak ini. Sekiranya berlaku tindak balas alergi, tidak digalakkan menggunakan minyak bijan, baik untuk penggunaan atau penggunaan.