Keluarga

Adakah benar bahawa tahap hCG yang rendah semasa kehamilan adalah tanda keguguran?

Manusia cmelintang gonadotropin (hCG) adalah hormon yang berperanan besar dalam menjaga kesihatan rahim, terutama pada awal kehamilan. Tahap hCG yang rendah sering digunakan sebagai tanda awal keguguran. Adakah betul? Ayuh, periksa fakta di sini.

Hormon hCG dihasilkan oleh plasenta semasa kehamilan. Fungsinya adalah untuk menjaga kehamilan dan perkembangan janin. Tahap hormon hCG dapat diperiksa melalui ujian darah atau dikesan dalam air kencing menggunakan ujian darah beg ujian.

Tahap hormon HCG tidak selalu diperiksa semasa kawalan kehamilan. Doktor biasanya mengesyorkan ujian darah hCG untuk mengesahkan keadaan kehamilan apabila terdapat aduan tertentu pada awal kehamilan, seperti pendarahan atau sakit perut.

Nilaikan Hormon HCG Semasa Kehamilan

Rata-rata wanita hamil mempunyai tahap hCG darah lebih dari 25 mIU / ml. Ini boleh menyebabkan beberapa wanita hamil dengan kadar hCG darah lebih rendah daripada 25 mIU / ml bimbang mengalami keguguran.

Sebenarnya, tahap hCG pada setiap wanita hamil boleh sangat berbeza. Pada awal kehamilan, tahap hCG 5-20 mlU / ml dianggap normal. Jadi, tahap hCG yang rendah pada awal kehamilan tidak perlu dibimbangkan.

Apa yang lebih penting untuk diperhatikan adalah tahap hCG dalam 2-3 hari ke depan. Selagi tahap hCG meningkat seiring usia kehamilan, kehamilan boleh dikatakan berjalan lancar. Biasanya, tahap hCG akan meningkat dua kali ganda setiap 2-3 hari pada trimester pertama kehamilan.

Untuk menentukan bahawa seseorang berisiko keguguran, tahap hCG perlu diperiksa hingga 2 kali dalam jangka masa 2-3 hari. Risiko keguguran boleh dikatakan tinggi jika keputusan kedua-dua ujian ini menunjukkan tahap yang rendah, terutama jika terdapat gejala keguguran.

Namun, harus juga difahami bahawa ini bukan tanda yang pasti. Dalam beberapa kes, tahap hCG yang menurun dapat meningkat lagi dan kehamilan dapat berterusan seperti biasa.

Punca Tahap hCG Rendah

Tahap hCG yang rendah tidak selalu menjadi tanda keguguran. Berikut adalah beberapa sebab mengapa tahap hCG boleh rendah:

Umur kehamilan yang tidak terkira

Tahap hCG yang rendah kadang-kadang disebabkan oleh kesalahan dalam mengira usia kehamilan. Jadi, tahap hCG rendah berlaku kerana usia kehamilan masih muda. Untuk mengetahui usia kehamilan sebenar, ujian hCG lebih lanjut dan pemeriksaan ultrasound biasanya diperlukan.

Kehamilan kosong

Kehamilan kosong atau ovum berdarah Ia berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim tetapi tidak berkembang. Inilah yang menjadikan hormon hCG rendah. Telur ini kemudian akan reput seperti haid yang normal. Sebilangan wanita hamil bahkan tidak menyedari bahawa mereka telah mengalami keadaan ini.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak berkembang di rahim, jadi janin tidak dapat berkembang secara normal dan tahap hormon hCG tidak meningkat. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya dan perlu disahkan dengan pemeriksaan ultrasound.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Tahap hCG Rendah?

Malangnya, tidak ada yang dapat dilakukan apabila seorang wanita hamil mengalami kadar hormon hCG yang rendah. Sekiranya keguguran atau kehamilan ektopik berlaku, ada kemungkinan besar kehamilan tersebut tidak dapat diselamatkan lagi. Setiap keadaan ini perlu dirawat secepat mungkin agar tidak ada komplikasi yang boleh membawa maut kepada ibu.

Walaupun begitu, ingat juga bahawa tahap hCG rendah tidak selalu menjadi perkara yang buruk. Walaupun sesuatu yang tidak dijangka berlaku, adalah penting untuk memahami bahawa tahap hCG rendah tidak disebabkan oleh apa yang anda lakukan atau tidak lakukan.

Keguguran atau kehamilan ektopik juga tidak bermaksud anda tidak boleh hamil lagi. Dengan bantuan doktor dan gaya hidup yang sihat, anda boleh kembali merancang kehamilan yang sihat sehingga melahirkan.