Kesihatan

Mengenal Pakar Kesuburan Pakar Ginekologi dan Peranan yang Mereka Miliki

Pakar obstetrik pakar kesuburan adalah pakar obstetrik yang pakar dalam masalah kesuburan. Bukan hanya itu, doktor yang mempelajari bidang kesuburan atau kesuburan juga menangani masalah dalam sistem pembiakan dan gangguan fungsi seksual, baik pada lelaki dan wanita.

Pakar obstetrik pakar kesuburan yang secara khusus menangani kes gangguan kesuburan adalah pakar andrologi (Sp.And) dan pakar obstetrik subspesialis atau perunding kesuburan (Sp.OG-KFER).

Pakar andrologi atau andrologi adalah pakar yang merawat gangguan dan masalah kesuburan dengan organ pembiakan lelaki. Sementara itu, pakar obstetrik berperanan menangani penyakit atau gangguan organ pembiakan wanita serta masalah semasa mengandung dan melahirkan anak.

Peranan Pakar Kesuburan Pakar Sakit Puan

Pakar obstetrik dan andrologi subspesialis kesuburan biasanya bekerja di hospital atau klinik kesuburan, yang merupakan klinik yang pakar dalam merawat gangguan kesuburan (kemandulan). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peranan kedua doktor pakar, lihat perbincangan dalam artikel berikut:

Pakar Andrologi

Ahli andrologi berperanan dalam mendiagnosis dan merawat gangguan sistem pembiakan lelaki, seperti disfungsi seksual dan kemandulan lelaki. Kesuburan atau kemandulan yang teruk pada lelaki boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Masalah dengan bilangan, bentuk, dan fungsi sperma, misalnya disebabkan oleh gangguan genetik dan gangguan hormon
 • Penyakit tertentu, seperti penyakit kelamin, urat membesar di testis atau varicoceles, diabetes, penyakit autoimun, dan gangguan tiroid
 • Gangguan ejakulasi, seperti ejakulasi dini dan ejakulasi retrograde atau keadaan di mana sperma tidak keluar dari zakar semasa ejakulasi
 • Kecederaan pada zakar, saluran sperma, atau testis
 • Gaya hidup yang tidak sihat, seperti sering merokok, minum minuman beralkohol, tekanan, dan jarang bersenam
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti steroid, kemoterapi, antidepresan, dan ubat penurun tekanan darah spironolakton

Untuk menentukan diagnosis kemandulan pada lelaki dan mencari penyebabnya, pakar andrologi dapat melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa pemeriksaan sokongan, seperti pemeriksaan sperma, pemeriksaan hormon, ujian genetik, biopsi testis, dan ultrasound testis.

Pakar Obstetrik

Tidak hanya bertugas memeriksa dan mengatasi masalah dalam kehamilan dan melahirkan anak, pakar obstetrik (terutama subspesialis kesuburan) juga berperanan menangani gangguan sistem pembiakan wanita, termasuk kemandulan pada wanita.

Pakar perbidanan dapat memeriksa dan merawat masalah kesuburan pada wanita yang disebabkan oleh keadaan perubatan atau penyakit tertentu, seperti:

 • Gangguan haid
 • Masalah seksual, seperti mengurangkan keinginan seksual atau libido, sakit semasa hubungan seksual, dan kekeringan faraj
 • Kelainan pada organ pembiakan wanita, seperti PCOS, penyakit kelamin, radang pelvis, dan sista ovari
 • Kanser organ pembiakan wanita, seperti barah rahim, barah serviks, dan barah ovari
 • Gangguan hormon

Selain itu, masalah kesuburan wanita juga dapat disebabkan oleh usia, kesan sampingan dari ubat-ubatan, tekanan, dan gaya hidup yang tidak sihat, seperti sering merokok, minum alkohol, dan kelebihan berat badan.

Untuk mendiagnosis dan menentukan penyebab kemandulan pada wanita, pakar obstetrik boleh melakukan pemeriksaan berikut:

 • Pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan pelvis, vulva dan vagina, serviks, dan payudara
 • Pemeriksaan radiologi, seperti ultrasound rahim dan ultrasound transvaginal, imbasan CT, MRI, dan histerosalpingografi
 • Pemeriksaan hormon, seperti estrogen dan progesteron
 • Biopsi rahim atau serviks, seperti pap smear

Beberapa Tindakan Menangani Yang Dilakukan oleh Pakar Kesuburan Pakar Sakit Puan

Setelah diketahui penyebab masalah kesuburan, pakar obstetrik pakar kesuburan akan mencadangkan beberapa pilihan rawatan untuk meningkatkan kesuburan dan kemungkinan hamil, seperti:

Penggunaan dadah

Pakar kesuburan boleh menetapkan ubat untuk merawat masalah kesuburan. Sekiranya masalah kesuburan disebabkan oleh gangguan sperma, doktor anda mungkin memberi ubat untuk meningkatkan jumlah dan kualiti sperma.

Untuk mengatasi masalah kesuburan wanita, doktor mungkin memberi ubat untuk menggalakkan ovulasi dan haid dan meningkatkan kualiti telur.

Inseminasi buatan

Tujuan inseminasi buatan adalah untuk meningkatkan jumlah sperma yang mencapai tiub fallopio, mengakibatkan persenyawaan dan kehamilan. Inseminasi buatan dilakukan dengan meletakkan sperma secara langsung di rahim semasa pembebasan telur atau ovulasi.

Pakar perbidanan dan pakar kesuburan biasanya akan mengesyorkan inseminasi buatan pada pesakit yang mengalami kesukaran untuk hamil kerana gangguan pada serviks, pembentukan tisu parut pada tuba fallopi, atau kerana pasangannya menghadapi masalah ejakulasi.

Bayi tabung uji

Sekiranya rawatan dan inseminasi buatan gagal mencapai kehamilan, pakar obstetrik pakar kesuburan boleh mencadangkan IVF atau IVF persenyawaan in vitro (IVF).

Prosedur ini dilakukan dengan memilih dan mengambil sperma dan telur yang sihat untuk menghasilkan persenyawaan di makmal. Setelah persenyawaan berjaya, janin (embrio) yang terbentuk akan ditanam di rahim sehingga kehamilan dapat terjadi.

Pakar obstetrik sub-pakar kesuburan anda mungkin menasihati anda untuk menjalani IVF sekiranya anda sukar hamil kerana keadaan berikut:

 • Endometriosis
 • Jumlah sperma pasangan adalah rendah
 • Kualiti telur tidak baik
 • Gangguan genetik
 • Kelainan pada rahim, serviks, atau ovari

Perkara yang perlu disediakan semasa berunding dengan Pakar Kesuburan Pakar Sakit Puan

Sehingga pemeriksaan dan rawatan yang dilakukan oleh pakar kandungan pakar kesuburan dapat berjalan dengan lancar, anda dan pasangan dinasihatkan untuk menyiapkan perkara berikut:

 • Buat catatan yang mengandungi sejarah haid, tempoh subur, aktiviti seksual, dan perancangan kehamilan anda dan pasangan anda.
 • Buat catatan mengenai anda dan sejarah perubatan pasangan anda dan rawatan perubatan yang telah dilakukan, termasuk penggunaan ubat-ubatan, makanan tambahan, ubat-ubatan herba, atau prosedur perubatan tertentu.
 • Buat senarai soalan untuk ditanyakan kepada doktor anda, seperti pilihan rawatan untuk mengatasi masalah kesuburan, risiko rawatan yang akan dijalankan, dan biaya yang diperlukan.

Sekiranya anda atau pasangan anda berumur di bawah 35 tahun dan belum mempunyai bayi walaupun anda telah merancang kehamilan selama 1 tahun, anda harus membincangkan perkara tersebut dengan pakar kesuburan.

Walau bagaimanapun, jika anda atau pasangan anda berusia lebih dari 35 tahun, adalah perlu untuk berunding dengan pakar perbidanan subspesialis kesuburan sekiranya anda tidak berjaya mencapai kehamilan setelah 6 bulan merancangnya.