Kesihatan

Si Kecil Terpengaruh dengan Goresan Kucing? Inilah Cara Mengatasinya

Semasa bermain dengan kucing, tidak mustahil si kecil akan terguris. Sekiranya ini berlaku, Ibu, jangan panik dulu. Lakukan langkah pengendalian yang betul agar si kecil dapat mengelakkan bahaya yang mungkin berlaku akibat calar kucing.

Walaupun kelihatan sederhana, jika tidak ditangani dengan betul, calar kucing boleh menyebabkan jangkitan kuman Bartonella Henselae. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara merawat luka calar kucing dengan betul.

Cara Merawat Luka dari Goresan Kucing

Sekiranya anak anda tergores oleh kucing, anda perlu mengenal pasti jenis luka terlebih dahulu. Berikut adalah jenis luka yang disebabkan oleh calar kucing dan rawatannya:

1. Luka calar kucing yang tidak berdarah

Sekiranya anak kecil anda tergores oleh kucing tetapi tidak berdarah, setelah mencuci tangan, anda boleh mengambil langkah pengendalian berikut:

  • Biarkan luka calar kucing di bawah keran selama kira-kira 5 minit, kemudian bersihkan kulit calar kucing dengan sabun. Jangan menggosok tanda calar kucing, kerana boleh menyebabkan lebam pada kulit si kecil.
  • Sekiranya anda melihat kotoran atau rambut kucing tersekat pada kulit yang terkena calar kucing, bersihkan segera.
  • Selepas pembersihan, anda juga boleh menggunakan salap antibiotik pada kulit yang terkena calar kucing. Namun, sebelum memberi salap antibiotik kepada anak anda, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Luka calar kucing yang berdarah

Sekiranya luka calar kucing disertai dengan pendarahan, anda perlu merawatnya dengan langkah-langkah berikut:

  • Hentikan pendarahan dengan menekan pada calar dengan pembalut atau kain bersih selama beberapa minit. Tetapi ingat, anda mesti mencuci tangan terlebih dahulu.
  • Setelah pendarahan berhenti sepenuhnya, segera bersihkan tanda calar kucing dengan menggunakan air bersih. Pastikan air yang anda gunakan benar-benar bersih. Roti. Membersihkan bekas luka dengan menggunakan air yang kurang bersih dapat meningkatkan risiko jangkitan pada luka.
  • Keringkan tanda calar kucing menggunakan tuala bersih. Sekiranya anda terdedah kepada kotoran, luka calar kucing anda perlu ditutup sementara dengan plaster untuk menjaga kebersihannya.

Sekiranya luka calar kucing menyebabkan si kecil anda kesakitan, anda boleh memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol.

Jadi, jangan panik apabila anak kecil anda tergores oleh kucing, Ibu. Ikuti langkah di atas untuk menanganinya. Selepas itu, bawa si kecil anda ke doktor agar dia dapat diperiksa dan diberi rawatan lebih lanjut.

Untuk mengelakkan anak anda tergores oleh kucing, selalu awasi ketika dia bermain dengan kucing. Ingatkan juga si kecil agar tidak melakukan perkara yang boleh mengganggu kucing.